Hírek

Ahány klub, annyi szokás?

Szerdán lesz Aczél Zoltán munkaügyi perének első felvonása a szombathelyi bíróságon.

Kapcsolódó cikkek

– Ügyvédeim tanácsára léptünk, mivel úgy tűnik, hogy Magyarországon mindenki csak beszél az ártatlanság vélelméről – nyilatkozta a Blikknek még január elején Aczél. – Számomra ez presztízskérdés, egy fillért sem várok a Haladástól, és azt sem, hogy visszavegyenek a szakmai stábba. Tisztelem annyira a csapatot, a szurkolókat, a játékosokat, hogy egy esetlegesen számomra kedvező bírósági döntés után sem veszem ki a kezükből a pénzt. Nem akarom kitúrni a helyéről utódomat, Artner Tamást sem. Ez egy munkaügyi per, mindössze annyit várok, hogy kimondják, jogtalanul távolítottak el a csapat éléről.

A Rangadó.hu szombathelyi forrásból úgy tudja, hogy a Haladás ügyvédjének a tulajdonosok nem adtak jelentős mozgásteret, tehát a bíróság előtti, peren kívüli egyezségbe nem mehet bele, végig kell csinálnia a peres eljárást. Holott Aczél Zoltán az elejétől fogva közös megegyezésre, békés elválásra törekszik. Járt volna neki még hat havi fizetés, ebből valamennyit szeretett volna megkapni, hiszen kényszerűségből új életet kell kezdenie. Mint a fenti nyilatkozatából is kiderül, semmifajta kártérítést nem kér, csak azt szeretné, hogy mondják ki, jogellenesen lett megszüntetve a munkaviszonya.

A Haladás annak idején is azt kommunikálta, hogy korábbi vezetőedzőjét rendkívüli, azonnali felmondással küldte el december 15-én. Addig a napig kifizette, de nem foglalkozott azzal, hogy van még hátra hat és fél hónap a szerződéséből. A vezetők kijelentették, hogy semmilyen fizetésre és pluszjuttatásra nem jogosult.

Bizonyos szempontból hasonló cipőben jár Tusori Richárd, az FGSZ Siófok korábbi csapatkapitánya, hiszen neki a játékjogát, Aczélnak pedig sportszakemberként a sporttevékenységének folytatását függesztették fel. Mindketten gyanúsítottak a fogadási csalási ügyben, és az ügyük ugyanúgy áll az MLSZ-nél: egyik esetben sem merte jogerősen meghozni a döntést a szövetség. Igen ám, de lapunk úgy tudja, a szombathelyi példánál sokkal emberségesebben bántak Tusorival! Információink szerint közös megegyezéssel bontott szerződést a Balaton-parti klub és a játékos, ráadásul amennyiben május 31-ig visszakapja a játékjogát, a Siófok újra szerződni fog vele, sőt visszaveszi, és a kiesett, elmaradt bérét is kifizeti neki, visszamenőleg! Tusori jogi képviselője, Dr. Kovács Attila érdeklődésünkre mindezt megerősítette, és elmondta, ha a játékjog-felfüggesztés megszűnik, visszaállítják az eredeti állapotot, tehát ameddig a szerződés fennáll, igényt tartanak a korábbi csapatkapitány játékára. Teljesen emberi módon, korrekten álltak a dologhoz a siófoki klubvezetők.

De miért cselekedtek így a siófokiak, és miért döntöttek sokkal radikálisabban a szombathelyiek? Ahány klub, annyi szokás?! Ez persze nem ilyen egyszerű…

– Szeretném hangsúlyozni, hogy az MLSZ-nek a mai napig nincs jogerős eltiltó vagy felfüggesztő határozata Aczél ellen, tehát ha most menne a bajnokság, akár ülhetne is a kispadon – ezt Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi- és Sajtóirodájának vezetője mondta január elején a Rangadónak, és a helyzet azóta sem változott.

Hogy a Haladás mire alapozta Aczél Zoltán elküldését, az holnap váratóan kiderül. Úgy tudjuk, a szövetség Fellebbviteli Bizottsága arról faggatta Tóth Miklós ügyvezetőt, hogy milyen jogerős eltiltó MLSZ-határozatra alapozták a kirúgást?! A munkaügyi bíróság előtt erre a kérdésre biztosan nem fog tudni válaszolni Tóth Miklós, de a többire sem, mivel úgy értesültünk, hogy ott sem lesz! Ausztriában síel…

Olvasói sztorik