NB I

Kinyílt a titkos licencakta

Kiderült, miért utasította el az MLSZ a Pécs, a Kecskemét és a Lombard Pápa kérelmét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Au NB I-ből kizárt (illetve egy esetben kiesett) csapatok közül a Nyíregyháza Spartacus illetékesei a nyilvánosság előtt is vállalták, miért utasították el a kérelmüket, a pécsi, a kecskeméti és a pápai klubvezetők viszont nem engedték nyilvánosságra hozni az MLSZ indoklását a licencmegtagadás ügyében. A Napi Gazdaság című napilaphoz eljutott információk alapján érthető a titkolózásuk, de egyúttal sikertelen is…

Pécsi MFC

Valamennyi érintett klub közül a PMFC ügye a leginkább kesze-kusza. Ha csak a klubot működtető gazdasági társaság mérlegadatait nézzük, még azt is gondolnánk, minden rendben van. Ám úgy tudni, az MLSZ ennél mélyebbre ásott, a tulajdonosi körre is kiterjesztette a vizsgálódását.

Alapos oka lehetett erre. A társaságok mögött végtére is egyetlen személy áll: Matyi Dezső. Az ismert üzletember 2007-ben nagy tervekkel szállt be a pécsi labdarúgásba, de legfőképpen azzal szerzett magának hírnevet, hogy követhetetlenül váltogatta a PMFC edzőit, nyolc év alatt tizenkettőt fogyasztott el. Úgy tűnt, Matyi Dezső maga sem tudja, mit akar, 2013. december 27-én bejelentette, nem finanszírozza tovább a pécsi labdarúgást, amit konkrét intézkedés nem követett, egészen 2014 nyaráig, amikor már azt közölte, mégis marad.

Nos, a PMFC-t rafináltan működtette. A klubnak három cég (Sorvezető Kft., Európa Kiadó Kft. és Pécsi Direkt Kft.) a tulajdonosa. Ezek közül a tényleges finanszírozást a csupán egyszázaléknyi hányaddal bíró Pécsi Direkt Kft. látja el, amellyel szemben azonban a közelmúltban jogerős felszámolási eljárás indult. A többségi tulajdonos szerepét a Sorvezető Kft. tölti be, amely viszont évek óta semmilyen érdemi tevékenységet nem végez, a futballklubban fennálló üzletrészén kívül más vagyona nincs.

A PMFC mérlegét csupán több száz millió forintos saját cégcsoporton belüli követeléssel lehetett a pozitív tartományba feltornázni, ennek azonban realizálására maga a pécsi gazdasági társaság sem számít, 2015-ben sem. Tartozás tehát van, jelentős vagyon ellenben nincs, e kontraszt feloldására a hírek szerint még olyan labdarúgó játékjogának értékesítésével is kalkuláltak, aki nem is tartozik a klub kötelékébe.

Úgy tudni, az MLSZ végső soron arra a megállapításra jutott, hogy a valós helyzet alapján a futballcég valós tőkeértéke mínusz 250 millió forint alatt lenne. Ez alapján igencsak indokolt kétségbe vonni, hogy a pécsi klub képes lesz-e teljesíteni a kötelezettségeit; ez a helyzetelemzés vezetett ahhoz, hogy a PMFC licenckérelmét végül elutasították.

Kecskeméti TE

A Kecskemét a gazdasági napilap információ szerint arra alapozta a fellebbezését, hogy a tulajdonosok májusi határozata értelmében végrehajtja a megkövetelt tőkeemelést. Ám ezt az MLSZ másodfokú licencadó bizottsága nem fogadhatta el. A szabályzat szerint a licenc nem adható meg, ha a kérelmező saját tőkéje két egymást követő évben negatív, azzal a kitétellel, hogy a klub egy ízben kivételes elbánásban részesülhet, amennyiben a szabályzatban előírt határidőn belül rendezi a pénzügyi helyzetét. Csakhogy ezt a kártyát a Kecskemét már kijátszotta. A 2012-es, majd 2013-as esztendőt egyaránt negatív saját tőkével zárta, így már 2014-ben is fennállt a veszély, hogy nem kap licencet.

A tulajdonosok vállalták, hogy 2014. december 31-ig rendezik a pénzügyi helyzetet, mégpedig 500 millió forint értékű tőkeemeléssel. Megkapták a licencet, ám a tőkeemelés elmaradt, hiába sürgette a szövetség. Az MLSZ év közben többször jelezte, hogy ebből még komoly probléma származhat, egészen konkrétan a 2015-es licenckiadásnál büntetni fog. És Kecskeméten továbbra is csak ígéretek vannak, illetve voltak… Arról nem is beszélve, hogy a klub már jó ideje több százmillió forintos adósságot vonszol maga után, a hitelezői mellett az adóhatósággal szemben is jelentős tartozásai vannak, és csak folyamatos átütemezésekkel tud életben maradni.

Lombard Pápa Termál FC

A Pápa esetében gyorsan rövidre lehetne zárni a történetet. A szabályzat szerint nem kaphat licencet az a sportszervezet, amelynek tulajdonosával vagy vezető tisztségviselőjével szemben szándékos, közvádas bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban. És náluk éppen ez a helyzet. Bíró Péter, a pápai focicsapat és egyben a Lombard Zrt. tulajdonosa még áprilisban tett önfeljelentést, és a Lombard-csoporthoz tartozó Kézizálog Zrt-vel kapcsolatban négymilliárd forintnyi kárt okozó csalás gyanújával indult nyomozás. A Központi Nyomozó Főügyészség az előzetes letartoztatását is indítványozta, ezt a bíróság nem fogadta el, a tulajdonost házi őrizetbe helyezték, de a nem jogerős ítéletet az ügyészség megfellebbezte.

Lényeges továbbá, hogy a klubnak 2015. március 31-én több tízmillió forintos lejárt adótartozása volt, holott a licenceljárás során úgy nyilatkozott, nem tartozik a NAV-nak. Ám ez nem állja meg a helyét, a pápaiak nem teljesítették az átütemezési megállapodásban foglalt márciusi részletüket, így a teljes adótartozásuk egy összegben esedékessé vált.

A fentiek alapján érthető, hogy Kecskeméten, Pécsett és Pápán miért nem büszkélkedtek ezekkel a részletekkel. Kétségtelenül látványosabb és a valódi felelősöknek kevésbé fájdalommentes megoldás volt a pálya közepén koporsóval, kereszttel eltemetni a pécsi labdarúgást. A titkok természete azonban már csak olyan, hogy azokat képtelenség örök időkre a föld alá süllyeszteni.

Olvasói sztorik