NB I

Elnapolták a győri bejelentést

Lefújták a szerdára tervezett sajtótájékoztatót, de állítólag a jövő hét közepéig minden eldől.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

„Biztosan most annyit lehet tudni, hogy az ősztől nem az NB I-ben szerepel az ETO futballcsapata, ugyanakkor csak halvány reményt látok az NB III-as szereplésre, és arra is, hogy valamiképpen megmentsük az utánpótlást.” Borkai Zsolt, Győr tanácstalan polgármestere szerint a labdarúgó-stadion beszántása sincs kizárva – írja anol.hu.

A korábbi tornász olimpiai bajnok, a MOB jelenlegi elnöke az utóbbi napokban mást sem csinál, mint megkísérli elérni, hogy minimalizálja azokat a károkat, amelyeket a Quaestor-botrány okozott – és okozhat a jövőben – az ETO futballklubjában. Mint mondja, jogászok tömegével tárgyalt az elmúlt időszakban, de minél több az információja, annál inkább válik meggyőződésévé: a sporttörvény, az MLSZ szervezeti és működési szabályzata, továbbá a büntetőtörvénykönyv vonatkozó paragrafushalmaza oly mértékben korlátozza a cselekvési lehetőségeket, hogy a helyzet már-már kilátástalan.

NB I biztosan nem lesz

A paragrafusok útvesztőjében bolyongó megoldáskeresők ugyanazt állítják, amit már megírtunk: biztosra vehető, hogy az ősztől nem lesz első osztályú futballegyüttese az ETO-nak. Egyelőre minden más a feltételezés kategóriájába tartozik. Borkai ezzel együtt úgy fogalmaz: csupán halvány a remény az NB III-as szereplésre is – jóval több az esély a csapat visszasorolására a megye kettőbe –, és a mintegy négyszáz gyereket foglalkoztató utánpótlás-részleget sem biztatja.

– Természetesen a srácok elveszítése fájna a legjobban, de a helyzet az, hogy kétszázmilliós köztartozása miatt nem kaphat licencet a kft, ily módon a korosztályos csapatok sem nevezhetők majd a bajnokságokba. Arra talán lenne mód, hogy a fiatalokat valahogyan másik klubba menekítsük, és edzéslehetőséget teremtsünk a számukra, de melyik szülő hagyja nálunk a kölykét, ha az csak tréningezhet, de soha nem játszhat meccset?

Beszántják a pályát?

A polgármester szerint közpénzből nyilvánvalóan nem fizethető ki a tartozás, vagyis sem az állam, sem a város nem rendezheti a társaság adósságát. Borkai – egyéb lehetőség híján – a MLSZ-ben bízik: úgy véli, a labdarúgó-szövetség akár a szponzori bevételeiből kiegyenlíthetné a számlát, így megmenthető volna legalább a helyi utánpótlásfutball.

– És ha mégsem, akkor mi lesz?

– Mi egyebet tehetnénk, mint szélnek eresztjük a gyerekeket?

Nem kevésbé kiábrándító a válasz akkor sem, amikor afelől érdeklődünk, hogy mi lesz a stadionkomplexum sorsa.

– Higgye el, fogalmam sincs. De ha semmire nem találunk megoldást, akkor nem tehetünk mást, be kell szántanunk a pályát.

A futsal sem megoldás

Ehhez képest szinte semmiség, hogy bizonytalan az is: a NB I-es gárda milyen összetételben fejezi be a most zajló bajnokságot. Azt ugyanakkor faktumnak tekinti a polgármester, hogy az együttes végigjátssza az évadot, ám, hogy a fizetést egy ideje már nem kapó profikkal, vagy netán az ifikkel, arra nem tudott felelni. A győri kötéltáncról mindent elárul, hogy szerdán sajtótájékoztatót tartottak volna az érintettek, de lefújták, mondván: tényekkel úgy sem tudtak volna szolgálni.

– A jövő hét közepéig minden eldől. Mint tudjuk, a remény hal meg utoljára – összegzi a helyzetet Borkai. Ne arra figyeljünk, hogy hányszor hallottuk ezt már. Hanem arra, hogy a refrén mennyire lényegre törő.

Borkai a Quaestor-ügy kirobbanása után azt sem tartotta kizártnak, hogy az ETO teremlabdarúgó-csapata jogán szerepel majd a Győr a labdarúgó NB I-ben. Ám a jelek szerint a hátsó bejáraton ezúttal nincs visszatérés. A labdarúgócsapatot működtető ETO Futball Kft. ugyanis a három tulajdonos egyike abban az ETO Park Kft-ben, amelyhez a 2008-ban elkészült stadion, a 2009-ben átadott plaza, és a 2012-ben megnyílt négycsillagos szálloda tartozik. Mint köztudomású, az ETO Park 2005-ben és 2008-ban összesen 16 milliárd 595 millió forint hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól (3,2 milliárd önrésszel), és ebből – azaz a kamatokkal már 2011-ben 19 milliárdra emelkedő összegből – semmit nem törlesztett…

A stadion a városhoz kerül

Ezért eladhatatlan a futball kft. és licencképtelen az előző három NB I-es évadban egyaránt érmet nyerő ETO. Ami biztos: akár az NB III-ban, akár a megyei másodosztályban szerepel a következő évadban az együttes, mérkőzéseit a hozzá hasonlóan hányatott sorsú stadionban játssza. A Népszabadság értesülése szerint a sporttelep kezelési joga a helyi önkormányzathoz kerülhet, míg a bevásárlóközpont és a hotel az államé lehet, amely megpróbálja majd mindkettőt értékesíteni. Ilyen terhekkel az sem látszik különösebben egyszerűnek…

Könnyebben megvalósulhat, hogy Győrnek maradjon NB I-es csapata. Az 1970 óta a városhoz tartozó Gyirmót együttese jelenleg az NB II második helyén áll, azaz feljutó pozícióban van. Az 1200 lakosú „kerületben” azonban nem tervezik, hogy a gárda – amennyiben első osztályú lesz – beköltözik az ETO Parkba, már csak azért sem, mert a gyirmóti pályán a társaságiadó-támogatásból már megkezdődtek a fejlesztési munkálatok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik