NB I

Továbbra is vizsgálják az ETO Parkot

A Kehi közölte, hogy nem függesztette fel a győri ETO Park hitelnyújtásának vizsgálatát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nem függesztette fel 2012 márciusában a győri ETO Park megépítéséhez nyújtott MFB-hitel vizsgálatát, az ellenőrzést nem zárta le – közölte szerdán az MTI-vel a Kehi, cáfolva a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Mint írják, a hivatal az eltelt időszakban folyamatosan tájékozódott arról is, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e, hozzátéve, hogy a társaság a fizetést idén februárban szüntette be, ezért a Kehi – a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel – az ügyben feljelentést tett.

A közlemény szerint a 2010-es kormányváltást követően az MFB négy korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta a Kehi. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a Kehi felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el.

Az ügyben a hivatal azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a jövőbeni törlesztés már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki.

E szabálytalanságokra, illetve kockázatokra a bank döntés-előkészítő szervezeti egységei előzetesen felhívták a vezetés figyelmét, ennek ellenére a bank igazgatósága – a bankszakmai érveket figyelmen kívül hagyva – a hitelek kihelyezése mellett döntött.

Emlékeztetnek arra, hogy a hitel valamennyi vizsgált esetben később „bedőlt”, és az ügyletek eredményeként az MFB-t – és így közvetetten a magyar államot – mintegy 47 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

Mindezek alapján a hivatal hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt 2012-ben a Rác Fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen hat büntetőjogi tényállásban tett feljelentést.

Szerdai sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a DK szóvivője dokumentumokat bemutatva arról beszélt sajtótájékoztatóján: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2012 márciusában leállította a győri ETO Park beruházáshoz a Quaestornak nyújtott hitel vizsgálatát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik