NB I

Csak a megye három marad az ETO-nak?

A szakjogász szerint a megszűnés küszöbére került a győri klub – az ETO menthetetlen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Pénz híján nem próbálkozik NB I-es és NB II-es licencszerzéssel az élvonalban alighanem bennmaradó Győri ETO, hanem az NB III felé tart, miközben a városnak maradhat első osztályú csapata, ha a Gyirmót feljut – a licencek, visszasorolások, indulási jogok kérdéseit vizsgálta a Digi Sport Reggeli Start című műsora a sportban jártas Gerő Tamás ügyvéddel.

– Az NB I-hez először is kell egy stadion vagy egy üzemeltetési szerződés. Jelenleg a győri klub és a stadion tulajdonosa is csődeljárás alatt van. Ez két teljesen különböző cég. A stadionon van egy 17 milliárd forintos jelzáloghitel, de az infrastrukturális probléma csak az egyik. Vannak olyan szakmai, személyi, pénzügyi kritériumok is, amelyeknek nem tud megfelelni a Győri ETO Kft., hiszen április elseje óta csődeljárás alatt van, de a licenckérelmet múlt péntekig be kellett adni. Holnap kell az utolsó nyilatkozatot leadnia az MLSZ-hez a kluboknak, mégpedig egy vezetői nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy az idei évben milyen pénzügyi események történtek a társaságnál. Ha holnapig nem egyezik meg a vagyonfelügyelő a hitelezői választmánnyal, és azt nem hagyja jóvá a bíróság, akkor lehetetlen megfelelnie a licenckérelem feltételeinek. Arról pedig már tudnánk, ha az úgynevezett megmentő megjött volna. Azt gondolom, hogy miután a csődvédelem 90 napig él, ezt a bajnokságot még be tudja fejezni a csapat, de ez a nagy múltú klub a megszűnés küszöbére került – mondta Gerő Tamás.

Megírtuk: a klub az NB III-ban talán elindulhat, ezt pedig szerdán jelenthetik be Győrben.

– Licenc csak az első- és másodosztályú kluboknak kell. A harmadosztályú bajnokságban a Győri ETO B csapata jogán indulhatna, de azt gondolom, hogy ez sem lehetséges, mert ha megszűnik a cég, akkor egy fizetésképtelen gazdasági társaság semmilyen futballklubot nem tud üzemeltetni, és ha egy új sportszervezet jön létre, annak a legalsó szintről kell elkezdenie, a megye háromból. Az egyetlen megoldás a Győr megmentésére, ha a feljutó Gyirmóttal fuzionál a bajnokság végén valamilyen győri klub – nem az ETO, mert az menthetetlen. A Gyirmót nevében már benne van a Győr szó, az ETO-t is valahogy bele lehet tuszkolni, és akkor egy jobb nevű csapat jön létre – vélekedett. Hozzátette: ennek van precedense, mivel korábban a Makó és a Szeged is fuzionált, így lett a Szeged másodosztályú.

Olvasói sztorik