NB I

A pályán nem mondtak csődöt, mégis kikaptak

A Győri ETO 2-1-es vereséget szenvedett az MTK kispesti albérletében, az élvonal 24. fordulójában.
OTP Bank Liga, 24. forduló
MTK – Győri ETO FC 2-1 (1-1)
Bozsik-stadion, 1100 néző. Játékvezető: Solymosi
MTK: Hegedüs L. – Baki, Vukmir, Vass Á., Vadnai (Poór, a szünetben) – Thiam, Pölöskei Zs., Kanta J. (Hajdú Á., 11.) – Horváth Zs., Torghelle, Csiki (Bese, 91.). Edző: Garami József
Győr: Kamenar – Brdarovszki, Nagy Á., Lang, Ibanez – Windecker, Kamber (Mayer, 66.) – Pátkai, Kerékgyártó (Sztevanovics, 54.), Koltai (Mervó, 79.) – Priskin. Edző: Miriuta László
Gólszerzők: Pölöskei Zs. (29.), Csiki (60.), illetve Priskin (34.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A dobogón maradásra törekvő MTK a továbbra is nehéz, bizonytalan helyzetben lévő Győri ETO-t fogadta kispesti albérletében az élvonal 24. fordulójának első szombati mérkőzésén. A fővárosiak közül Herpka Ádám hiányzott, a vendégek pedig Lipták Zoltán, Rudolf Gergely, Strestík és Kvilitaia játékát kényszerültek nélkülözni. Mayer Milán múlt heti remek bemutatkozása után ezúttal Nagy Ádám és Kerékgyártó Dávid kapott lehetőséget a győri fiatalok közül.

A kilencedik percben egy MTK-szöglet után Baki Ákos fejelt a kapu fölé. A vetődő Lubos Kamenár beesett a hálóba, amelynek az egyik tartóoszlopa összedőlt, de gyorsan visszakerült a helyére. Ezután komoly veszteség érte a kék-fehéreket, mert Kanta József csapatkapitányt sérülés miatt le kellett cseréni. A 13. percben Torghelle beadása után Csiki Norbert fejelt a kapuba, de a játékvezető nem adta meg a találatot, mert a beívelést megelőzően már kint volt a labda.

A 23. percben Pölöskei Zsolt lövése Nagy Ádám lábáról a saját kapuja felé pattant, de végül szöglet lett belőle. A sarokrúgás után Vadnai ígéretes lövését bravúrral védte Kamenár. A 29. percben a kék-fehérek bizonyították, hogy Kanta hiányában is képesek gyönyörű szabadrúgásgólt szerezni, ugyanis Pölöskei lövése védhetetlenül vágódott a hálóba (1-0). A 34. percben a semmiből egyenlítettek a győriek: Pátkai remek indításával Priskin kilépett a leshatáron, betört a tizenhatoson belülre, majd éles szögből a hálóba lőtt (1-1).

A negyvenedik percben Ibanez kiváló beadása után Windecker közeli fejesét Vadnai kézzel mentette a tizenhatoson belül, de az alapvonali asszisztens és a játékvezető sem reagált, úgyhogy a büntető elmaradt. Két perccel később Hegedüs Lajos mentett nagyot egy győri szöglet után. Bár az MTK szerzett vezetést, végül örülhetett, hogy nem került hátrányba a szünet előtt.

A második felvonást is jól kezdték a vendégek, mégis a fővárosiak lőttek gólt: a hatvanadik percben Horváth Zsolt éles szögből leadott lövését Kamenár kivédte, a kipattanóval Thiam próbálkozott, labdája egyik vendégvédőről Csiki Norbert elé pattant, aki közelről a kapuba helyezett (2-1). Ezután Sztevanovics életerős lövését kellett kiütnie Hegedüsnek. A 77. percben Horváth Zsolt kísérlete szállt a kapu fölé, majd a 85. percben Windecker veszélyeztetett, ám labdája a kapufa mellé ment. Négy perccel később Mervó Bence közeli kísérletét Hegedüs kiütötte.

Az ETO nem tudott ugyanolyan aktív, lendületes játékot nyújtani, mint az első félidőben, és bár a hajrában még próbálkozott, az egyenlítés elmaradt.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője elemezte:

Az első félidő első húsz percében nagyon langyosan játszott az ETO, bár túlzottan jól az MTK sem játszott, de legalább helyzetei voltak: egy fejes, amely után kidőlt a hálótartó, illetve Vadnai lehetősége, amit belerúgott Kamenárba. A csapatok ugyanabban a szerkezetben álltak fel, talán néha a győrieknél éreztem egy kis különbséget, aztán a második félidőben hasonlóan játszott az MTK is. A csapatok a 4-2-3-1-es felállást választották, a vendégeknél az első felvonásban Pátkai Máté rendkívül sokat futva, szabadon mozgott – kezdte Glázer Róbert.

Remek volt a letámadás

A másodikban Pölöskei Zsolt lépett feljebb – hátul pedig hagyta Thiamot, aki egyedül maradt szűrőként – és sokat mozgott, bár már az első félidőben is elkezdte. Pölöskei csodaszép szabadrúgásgólja előtt szerintem nem történt szabálytalanság, az egyenlítő találat előtt pedig Priskin Tamás nem volt lesen, és ő is nagyon szép gólt rúgott. A gólváltás után kimondottan jó lett a játék, és ha az ETO-t elmarasztaltam a Ferencváros elleni letámadása miatt, akkor most hangsúlyozom, hogy az első félidőben és a második elején a csapat együtt mozgott. Bár az MTK sokkal egységesebb az egész bajnokságban, a győriek nagyon jól csinálták a letámadást, nagyjából húsz percig.

Lehetett látni, hogy a támadók letámadják a labdát, Priskin, Pátkai, Kamber, Windecker, Koltai és Kerékgyártó pedig érkezett rá. Nagyszerűen csinálták, le a kalappal, és egészen élvezetes, jó mérkőzést láthattunk. Aztán a második félidő végén megint gyengén játszott az ETO, és bár az MTK sem brillírozott akkor, az egy-, kétérintős passzai sokkal jobbak voltak, tehát technikailag szebb dolgokat csináltak. Összességében sajnos megint elfáradtak a győriek, tehát harminc-negyven percig tudott nagyon jól futballozni. Amikor mindkét csapat jól játszott, remek meccset láthattunk, de a kevés néző ismét rányomta bélyegét a hangulatra. Mivel voltam játékos, tudom, hogy bizonyos fokig befolyásolja a játékot.

Elfáradtak a győriek

Véleményem szerint Miriuta László nagy hibát követett el, amikor lecserélte Kambert, aki addig Pátkai Mátéval együtt kimondottan jól játszott középen, nagyon sok labdát szereztek. Úgy érzem, a csere után Pátkai is gyengébben játszott, és a csapat is, szóval ez nem jött be, függetlenül attól, hogy némileg szerkezetet váltottak, mert Mayer árnyékéket játszott, miután bement Kamber helyett. Sztevanovics semmit nem tett hozzá a játékhoz, bár lehetett látni, hogy Kerékgyártó elfáradt az első NB I-es mérkőzésén. Ellenben boldoggá tesz, hogy Nagy Ádám kimondottan magabiztosan, jól játszott a védelemben.

Az MTK játéka a szokásos volt, a győriek pedig nem tudtak pluszt hozzátenni, és a végére – érzésem szerint – el is fáradtak. Ez lehet ideig eredetű is, de ebbe nem akarok belemenni, mert ne fogjuk rá a klub helyzetére, a dolgokat, hiszen azért edzenek és játszanak is a játékosok. A fővárosiak játéka is lassult. Ha telt ház előtt lett volna ez a meccs, akkor biztosan emlékezetes, nagy mérkőzés kerekedik belőle. Az MTK pontrúgásai sokkal jobbak voltak, bár Ibanez révén egész jó szögleteket rúgott az ETO is, még abban sem volt kivetnivaló.

Kanta hiánya nem látszott

A második félidőben a győriek némileg változtattak, átmentek 4-4-2-es játékrendszerbe. Bejött Mervó Bence is, aki szintén támadó típusú játékos, bár kevésszer ért labdához. Az MTK egy-kétérintős játéka megfuttatta az ellenfelet, amely ezért már nem tudott újítani. A kék-fehérek megérdemelten nyertek, de a körülmények ismeretében az ETO előtt is le a kalappal, hogy ilyen hajtós, jó meccset produkáltak, amikor oda tudták tenni magukat.

A Nyíregyháza elleni meccs is az ETO jobb oldalán ment el, és most is történt egy gyermeteg hiba, bár Torghelle nagyszerű mozdulatot mutatott be, nem lehet tőle elvenni, ahogy lefordult a jobbhátvédről a második találat előtt, aki ugyanilyen hibát követett el az egy héttel ezelőtti találkozó harmadik vendéggóljánál is. Az alapjátéka nem rossz, technikailag képzett, de ilyen helyezkedési hibát már többször is elkövetett. Az első félidőben az MTK-nál Pölöskei jó labdákat adott, nem nagyon volt érezhető, hogy Kanta József kivált. Azt a sok oldalmozgást, amit a csapatkapitány csinál, és ahogy kicsiben játszik, majd ritmust vált, indít, ezt most is megcsinálták a hazaiak, mert az ő játékuk erre épül – mondta végül Glázer Róbert.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik