NB I

ETO-ügy: az alkusz nem alkuszik

Tarsoly Csaba nem partner a csapat megmentésében, és a gyirmóti házasság sem megoldás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Minden nap újabb és újabb részinformációk, pletykák, híresztelések látnak napvilágot a Quaestor-botrány és a Győri ETO FC helyzete kapcsán, ezért a Rangadó.hu utánajárt, milyen sors várhat a pillanatnyilag élvonalbeli csapatra.

Nevük elhallgatását kérő forrásaink közül ketten is biztosak benne, hogy szerdán valóban sor kerül arra a sajtótájékoztatóra, amelyen bejelentik, hogy mivel az NB I-es együttest működtető gazdasági társaság képtelen lesz megfelelni az MLSZ licenckövetelményeinek, nyártól NB III-as szereplés következik. Az ETO-nak napjainkban is van egy harmadosztályú tartalékcsapata, de annak ugyanaz a kft. biztosítja a céges hátterét, mint az NB I-esnek, tehát az is mehet a levesbe.

Korábban Borkai Zsolt győri polgármester és MOB-elnök úgy nyilatkozott, hogy a Rába ETO önálló teremlabdarúgó-csapatát működtető társaság segítségével próbálják menteni a menthetőt. A sportsajtóban a közelmúltban megjelent, hogy ez a lehetőség kútba esett, de információink szerint erről egyáltalán nincs szó, a futsal-vonal él és virul.

Kamikazeakció kizárva

Tavaly a Rába ETO Futsal Club együttműködési megállapodást kötött a Dunakeszi Kinizsivel, ezért a jelenlegi szezonban a két teremlabdarúgó-klub tulajdonképpen sziámi-ikerpárként játszik a bajnokságban. Korábban a Pest megyeiek igazolt játékosa volt Szijjártó Péter külügyminiszter, korábbi győri képviselő, aki tavaly nyáron papíron szintén átkerült a Rábához, de a mostani idényben egyáltalán nem lépett pályára. Érdekesség, hogy értesülésünk szerint az együttműködési megállapodást nem fogja meghosszabbítani a két egyesület, tehát hamarosan véget ér.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök és a korábban említett Borkai Zsolt polgármester is fokozott figyelmet fordít az ETO megmentésére, úgy tűnik, ezúttal az ésszerűség határain belül marad, vagy azt nem sokkal lépi túl a mentőakció. A kormány stratégiai partnernek titulálta a kft-t, amely ezzel időt nyert, de erősen kétséges, hogy ezzel együtt életet is nyerhet-e. Mivel az NB I-es licenc kulcskérdésnek számít az ügyben, sokan az Újpest FC közelmúltbeli példáját emlegetik precedensként, ám ezúttal némileg bonyolultabb a helyzet.

Nem jó példa az Újpest-ügy

A lilák esetében ugyanis nem volt kérdés, hogy a belga tulajdonos pénzeli az új gazdasági társaságot is, most viszont a megmentés – akár a futsal kft. révén, akár máshogy – csak az első fontos lépése lenne a folyamatnak, utána viszont kellene valaki, aki fenntartaná a céget, a csapatot. És itt jön a képbe ismét Tarsoly Csaba, akinek az elmúlt egy-két hétben már nem forgott közszájon a neve annyit, mint korábban, hiszen előzetes letartóztatásban van. De ne feledjük, hogy Győrben még ő számít tulajdonosnak, szükség lenne a rugalmasságára, a segítségére a dolgok minél egyszerűbb rendezéséhez.

Ő viszont nem segít, mert miközben a cellájában ücsörög, abban reménykedik, hogy nem fogják elítélni, hamarosan kiszabadul, újra irányíthatja szeretett futballcsapatát, és minden olyan lesz, mint régen. Arról már Borkai is beszélt, hogy több befektető is szívesen átvenné a licencet birtokló céget, de sokallják az adósságot, ami információnk szerint nagyjából 1,2 milliárd forint. Úgy hallottuk, a jelentkezők egyike közölte, ha a felét elengedik, máris aláírja a szükséges papírokat, de senki nem enged el semmit, Tarsoly pedig nem partner a megoldásban.

Csányi sem örülne

Még egy tényező akadályozza, hogy az újpestihez hasonló cégváltás és licencátruházás menjen végbe a háttérben, és közben élvonalbeli maradjon, vagy mondjuk NB II-es legyen a győri csapat, méghozzá az, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnököt időközben az UEFA végrehajtó bizottságának tagjává választották, és biztosan nem szeretne hazai balhék miatt pironkodni az európai testületben.

Az ETO Futsal tulajdonosának anyagi háttere információnk szerint nagyságrendileg más kaliberű, tehát képtelen lenne minőségi szinten fenntartani a profi labdarúgást. Logikus megoldás lehetne a gyirmóti Horváth-fivérek meggyőzése. Úgy tudjuk, a polgármester részéről már megtörtént a kapcsolatfelvétel, de mivel a feljutás küszöbén álló NB II-es klub tulajdonosai, Horváth Ernő és Horváth Ferenc határozottan elzárkóztak az együttműködéstől, komolyabb tárgyalásra nem is került sor. Náluk hagyományosan korrektek az anyagi viszonyok, mindig mindenkit kifizetnek, napjainkban is zajlik a stadion építése, ezért semmi nem kényszeríti rá őket a közösködésre, inkább a saját erejükből szeretnének az élvonalban szerepelni. Ez hosszú évekig nem jött össze nekik, most azonban már a feljutás küszöbén állnak.

Nem passzolják vissza a stadiont

Külön pikantériája az ügynek, hogy a Győri ETO helyzete miatt vélhetően akkor is feljutnának, ha amúgy nem végeznének feljutást jelentő helyen az NB II-ben. Az MLSZ dokumentumtárában megtalálható a labdarúgás versenyszabályzata, amelynek 27. paragrafusa rendelkezik a feltöltésről. Erről a szövetség elnöksége dönt majd, de van egy szabály, miszerint „az alsóbb bajnokság legjobb nem feljutott sportszervezetét” kell besorolni, ami esetünkben a másodosztály harmadik helyezettje lenne. Egyébként ha akadna még egy csapat, amely nem kap licencet (Lombard Pápa?), akkor a jobb NB I-es kieső maradhatna benn.

A stadion sorsa is érdekes kérdés, hiszen Tarsoly által korábban felvett milliárdos hitelek miatt visszaszállt az állam bankjára (MFB). Több példa is van arra (elég csak a Vasast említeni), hogy az állam jelképes, egyforintos összegért átadja egy klubnak a létesítményt, amely cserében állja az üzemeltetés nem csekély költségeit. Igen ám, de vajon mit szólnának a Quaestor-károsultak, ha visszapasszolnák az ETO Parkot az új üzemeltetőnek, hiszen ők a kártalanításuk egyik zálogát látják benne.

Tárgyalhatnak a játékosok

Sokat hangoztatott célkitűzés az utánpótlás megmentése, amely szintén a teremlabdarúgók segítségével valósulhatna meg Győrben. Anyagilag és a versenyeztetés szempontjából is fontos lenne, hogy kiemelt besorolás alatt maradhasson az akadémia.

Ami a jelent illeti, a helyzet egyre rosszabb, hiszen a játékosok és az alkalmazottak nem kapnak fizetést, Miriuta László vezetőedző a fővárosból ingázik edzést tartani, szintén ingyen. A győzelmek elkerülik a csapatot, a feszültség viszont egyre nő. A tréner korábbi kirohanásában arra panaszkodott, hogy játékosügynökök járnak az öltözőbe, legutóbb viszont már azt közölték a labdarúgókkal, hogy nyugodtan tárgyalhatnak a jövőjükről, akivel akarnak. A hétvégén kiátkozott Rudolf Gergely mellett – a csakfoci.hu információja szerint – Strestík és Priso sem kell már az edzőnek.

Olvasói sztorik