NB I

Pánikhangulat után bennmaradás

A minimális célkitűzést teljesítette a Lombard Pápa, de a középmezőnybe most sem sikerült odaérnie.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A minimális célkitűzést teljesítette a Lombard Pápa, hiszen az élvonalbeli tabella 14. helyén zárt, tehát kiharcolta a bennmaradást, azonban a középmezőnybe most sem sikerült odaérnie.

A bakonyiak több bravúrt is bemutattak, viszont rengeteg pontot hullajtottak el a könnyebbnek vélt mérkőzéseken. Mindezt alátámasztja, hogy nem kaptak ki az ezüstérmes Videotontól, megverték a bronzérmes Honvédot és a tavalyi bajnok Debrecent, valamint pontot raboltak az élen végző Győri ETO-tól. Emellett diadalmaskodtak a nagy rivális Haladás ellen is. Ellenben mindkétszer kikaptak az NB I-től búcsúzó Siófoktól, illetve az erősen botladozó Pécstől, mint ahogy a táblázat második felében végző Paksot és Diósgyőrt sem sikerült megverniük – írja a veol.hu.

A hullámzó, nem várt vereségekkel teletűzdelt idényt hűen tükrözi, hogy a Lombard Pápát négy különböző edző is irányította a harminc forduló alatt. A szezonnak ifj. Bene Ferenccel vágott neki a csapat, majd ideiglenesen Kovács László kapusedző következett. Időközben kinevezték Zsivóczky Gyulát, akit tavasszal ismét Kovács László váltott, a bennmaradásról döntő utolsó fordulóra pedig már Tóth Bálint vezetőedzővel készült az együttes.

– Annál mindenképpen jobb szezonra számítottunk, mint ami végül kisült belőle – kezdte értékelését Szemán György, a Lombard Pápa klubigazgatója. – Az őszi szezon végén három-négy pontra voltunk a középmezőnytől, és úgy gondoltuk, a csapat téli megerősítése bizakodással tölthet el minket. Bíztunk az edzői stábban és az új igazolásokban. Reménykedtünk benne, hogy előrébb léphetünk a tabellán. Sajnos ez nem sikerült, mert az edzői stáb által vezényelt téli felkészülési időszak nem volt sikeres. Nem jöttek az eredmények, nem sikerült beépíteni a csapatba az új játékosokat. A nem várt vereségek után, valamint ahogy folyamatosan fogyott az előnyünk, egyre nagyobb pánik alakult ki az öltözőben és a szakmai stáb körében. Végül ez az állapot már tarthatatlanná vált és Zsivóczky Gyuláéknak fel kellett állniuk a kispadról. Aztán minden nehézség ellenére egy kis szerencsével sikerült bennmaradnunk az NB I-ben.

Szemán György elmondta, a jelenlegi körülmények között a klub célja nem lehet más, mint hogy egy stabil élvonalbeli középcsapat alakuljon ki Pápán.

– Ezt azonban rendkívül nehéz elérni. Azt tudni kell, hogy manapság kettéoszlik az NB I mezőnye az anyagi lehetőségeknek köszönhetően. A támogatások és a központi a szponzoráció kapcsán az élcsapatok egyre inkább távolodnak a kisebb kluboktól – magyarázta a klubigazgató. – Bíró Péter 17 éve működtet labdarúgócsapatot, a jelenlegi gazdasági helyzetben a Lombard tulajdonosa nem tudja százmilliókkal növelni a klub költségvetését. Nekünk nem marad más lehetőségünk: a szakmai stáb vezetése mellett tehetséges fiatalokkal és élő szerződéssel nem rendelkező tapasztalt futballistákkal kell megerősítenünk a keretet.

Ami a jelenlegi vezetőedzőt illeti: Tóth Bálint volt Pápa első élvonalbeli csapatának trénere még 2004-ben, majd a sors úgy hozta, hogy 2013-ban visszatért a klubhoz.

– Minden csapatrészben szeretném megerősíteni a keretet. Az új igazolások függvényében még várhatóan távoznak majd néhányan, de minderről még nagyon korai beszélni, mint ahogyan egyelőre az erősítéseket sem érdemes szóba hozni. Természetesen vannak olyan játékosok, akiket szeretnék a csapatomban látni. Gyűjtögetem, innen-onnan folyamatosan kapom az infókat, de a játékos-igazolás egy nagyon képlékeny művelet – nyilatkozta Tóth Bálint vezetőedző, aki hozzátette: a Pápa az öthetes nyári felkészülés alatt edzőtáborba is elutazik majd.

Olvasói sztorik