NB I

Döntetlennel bennmaradt a Pápa

Luque és Fernando elbúcsúzott: a Lombard 1-1-et játszott Diósgyőrben.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 30. forduló
Diósgyőri VTK – Lombard Pápa Termál FC 0-1 (0-0)
Diósgyőr, 8500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
DVTK: Ribánszki – Vági, Vadász, Kádár T., Gohér – Gallardo, Takács P., Fernando (Elek Á., 82.), Luque (Nagy T., 88.) – Bacsa (Seydi, 56.), Rudolf G. Edző: Kovac Zoltán
Pápa: Szűcs L. – Tóth G., Dlusztus, Dóczi, Rodenbücher – Présinger, Quintero (Németh M., 85.), Tóth B. (Beliczky, 61.), Szabó O., Arszics (Lagator, 69.) – Griffiths. Edző: Tóth Bálint
Gólszerzők: Kádár (91.), illetve Vadász (öngól 83.)
Kiállítva: Dóczi (89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A meccs előtt köszöntötték Luquét és Fernandót, a diósgyőriek két visszavonuló spanyol játékosát. A csapatkapitány 77-es mezszámát vissza is vonultatják. Az ünnepélyes kezdőrúgást Luque két gyermeke végezte el. A miskolciaktól Abdouraman, Csirszki Martin és Gosztonyi András hiányzott, a pápaiak pedig Nagy Sándor, Balogh II Balázs és Goran Marics játékára nem számíthattak. A DVTK-ban Elek Ákos és Seydi is csak a kispadon kezdett.

Mint köztudott, a hét elején nevezték ki a Pápa vezetőedzőjévé Tóth Bálint, aki egyszer már dolgozott a bakonyi városban. Nos, 2004-ben is a Diósgyőr–Lombard volt az első meccse a csapat kispadján, s akkor az övéi nyertek 3-1-re.

Az ötödik percben Szabó Ottó 24 méterről elvégzett szabadrúgása után a labda a léc fölé szállt. A lelátón fantasztikus volt a hangulat, de a pályán meglepetésre a Pápa teljesített jobban. A vendégek irányították a játékot, és tudatos támadásokat vezettek. A 16. percben Quintero lövését védte Ribánszki. A másik oldalon Gohér Gergő remek beadásáról lemaradtak középen a társak. A 19. percben Luque szabadrúgása csupán arasznyival suhant el a léc fölött.

A 22. percben Fernando került nagy helyzetbe, de megbotlott, ezért nyolc méterről csak térddel tudott beleérni a labdába, és végül Szűcs Lajos védett. Kisvártatva egy hazai szöglet okozott riadalmat a dunántúliak soraiban, de a labda végül a kapufa mellett gurult ki. A 31. percben Luque hajszálpontos ívelt passzát Gallardo lőtte kapura, Szűcs Lajos vetődve védett, de kipattant róla a labda, Gallardo ismét megkaparintotta, de a játékvezető kifelé ívelt szabadrúgást. A 39. percben Fernando észrevette, hogy Szűcs kapus némileg kint áll, de ötletes ívelése nem volt pontos. A 42. percben Gallardo passzával Rudolf Gergely és Bacsa Patrik kilépett a védők vonalában, de Rudolf átadás helyett a lövést választotta, de nagyon gyenge volt a kivitelezése.

Az ötvenedik percben egy hazai beadás után a labda a gólvonaltól egy méterre pattogott, aztán Luque elé került, ő viszont óriási helyzetben, hét méterről a kapu fölé bombázott. Kisvártatva Luque távoli, ezúttal lapos szabadrúgása arasznyival elsuhant Gohér lába, s ezáltal a kapufa mellett is. Az 56. percben Luque beíveléséből Seydi szerezhetett volna gólt, de nem érte el a labdát, amely így a kapufa mellett pattogott ki. A 61. percen ismét a hazaiak csapatkapitányától indult a labda, de a kiugró Seydi elől Szűcs Lajos megkaparintotta. Három perc múlva Vági András távoli bombáját Szűcs kiöklözte.

A 66. percben Beliczky közeli lövését nagy bravúrral védte Ribánszki. A 71. percben Luque ívelt passzát Rudolf majdnem megkaparintotta, de a Lombard kapusa kilépett és mentett. Négy perccel később Seydit ketten buktatták a tizenhatos vonala előtt, de a játékvezető szerint nem történt semmi. A 77. percben fehér alapon piros betűkkel a Luque felirat jelent meg a lelátói koreográfiának köszönhetően. A 81. percben Luque remek átadása után Gohér a kapufát találta telibe. A 83. percben Griffiths a tizenhatoson belül kicselezte Kádárt, majd lőtt, és a labda Vadász Viktor testéről a hálóba pattant (0-1).

A hajrában lecserélték Luquét, a könnyező kapitány búcsúját dörgő taps kísérte. A 91. percben Gohér szabadrúgás után Nagy Tamás a kapufára fejelte a labdát, de Kádár a kipattanót értékesítette (1-1). A folytatásban Griffiths kapott remek labdát, amit be is passzolt Ribánszki kapujába, de les miatt érvénytelenítették a találatot. Végül nem tudott bravúros győzelmet aratni, de döntetlennel is bennmaradt, mert az Újpest nyert Siófokon.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa és edzője elemezte a mérkőzést:

Meglepő volt, hogy a diósgyőriek fejét az első negyedórában kicsit elvitte az ünneplés, a búcsúztatás. Ilyen sok néző előtt élmény futballozni, de lehetett látni, hogy ezen kívül semmi tétje nincs számukra a meccsnek. Utána fölülkerekedtek, jól is játszottak, de ezúttal a Pápa is tetszett. Most lehetett látni, hogy ez a csapat nem azért botladozott, és nem azért tart itt, mert nincsenek jó játékosai, hanem egyéb körülmények miatt szerepelt így. Amikor mi ott dolgoztunk, egységes csapat voltunk, de a tavaszi szezon folyamán ez megtört.

Jó ütemben, jó versenyzőtípus módjára szedték össze magukat az utolsó meccsre. Aki ilyen tét alatt ilyen produkciót tud nyújtani, az megérdemli, hogy bennmaradjon. Akartak gólt szerezni, akartak nyerni, motiváltak voltak, mindenki maximálisan odatette magát. Komoly lelki tartásról kell tanúbizonyságot adnia annak, aki így tud futballozni ilyen helyzetben. Szerencséjük is volt, de úgy látszik, ez így volt megírva. A Siófok saját magát okolhatja, hogy nem tudott bennmaradni. Miután nyertek Pápán, nagyobb sanszot adtam nekik, hogy bennmaradjanak.

A Pápa csapatként, és a játék minőségével komoly fegyvertényt hajtott végre. Csak azt nem értem, hogy Griffiths, miután csinált egy a gyönyörű cselt befelé, milyen megfontolásból lőtt kapura jobb külsővel? Ha nem rúgja hasba Vadászt, akkor a partjelzőt találta volna telibe. Szerencséjük is volt a pápaiaknak, de ahogy futballoztak, az elismerésere méltó. Tóth Bálintnak is van szerepe abban, hogy így néztek ki. Bármennyire is motivált egy csapat, ebben a helyzetben meg kell tudni találni a hangot a játékosokkal. A kieséshez semmi köze nem lett volna, de ahhoz, hogy bennmaradtak, vastagon van köze. Nem a szakmai munkára gondolok, hiszen egy hét alatt ne beszéljünk ilyesmiről. A lényeg az volt, hogyan találja meg a hangot, és hogyan oldja fel a hangulatot.

Olvasói sztorik