NB I

Nem süllyedt el a balatoni bárka

Elképesztő izgalmak közepette a Siófok 1-0-ra nyert Pápán, így továbbra is pengeéles a kiesés elkerüléséért folytatott küzdelem.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 29. forduló
Lombard Pápa Termál FC – FGSZ Siófok 0-1 (0-0)
Pápa, 2000 néző. Játékvezető: Vad II
Pápa: Szűcs L. – Maróti (Tóth B., 76.), Tóth G., Rodenbücher, Présinger – Quintero, Tajthy, Dóczi (Beliczky, 71.), Szabó O. (Arszics, 58.), Griffiths – Marics. Edző: Kovács László
Siófok: Kurucz – Fehér Zs., Tímár, Takács Z., Fejes – Pál Sz. (Horváth B., 89.), Kiss M. (Nyári T., 81.), Kecskés, Windecker (Gál A., 77.), Melczer – Máté J. Edző: Horváth Károly
Gólszerző: Takács Z. (57.)
Kiállítva: Máté J. (68.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A mérkőzés tétje pápai győzelem, illetve döntetlen esetén a Siófok biztos kiesése, és a hazaiak bennmaradása volt. A bakonyiaktól Dlusztus András eltiltás, Tóth Bence, Nagy Sándor és Orozco sérülés miatt hiányzott, a vendégeknél Dajics sérült, és Fülöp Noel még mindig nincs tökéletes állapotban.

Az első pillanattól kezdeményezően, támadólag lépett fel a Siófok, amely kezdettől fogva feltolt védekezéssel játszott. Bátor, stílusos futballjukkal a hazaiak nem tudtak mit kezdeni, rengeteg labdát eladtak. Az első negyedórában elsősorban a vendégek akarata érvényesült: agresszívan letámadtak, s volt több kapura lövési kísérletük is. A 33. percben Griffiths csúsztatta meg a labdát egy szabadrúgás után, Maróti Béla pedig a kapuba fejelt, de utóbbi lesen állt, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot. Az ellentámadás végén Pál Szabolcs beadása után Kiss Máté lőtt kapásból a kapu fölé. A 36. percben Marics 24 méteres lövését bravúrral fogta Kurucz. A folytatásban kiegyenlítetté vált a játék, de gól nem született.

A fordulás után Griffiths éles szögből leadott lövését Kurucz menteni tudta, a kipattanó azonban az üres kapu előtt pattogott, de a berobbanó Marics elől az utolsó pillanatban mentett egy védő. Az 52. percben Marics távoli lövését védte Kurucz. Öt perc múlva Takács Zoltán 17 méterről, szabadrúgásból bombázott a hálóba, ezzel megszerezte a vezetést a Siófok (0-1). A középkezdés után offenzívába kezdett a Lombard, ám a vendégek hősiesen védekeztek. A 68. percben Máté János könyöklésért megkapta második sárga lapját, tehát a látogatók emberhátrányba kerültek.

A nyolcvanadik percben Arszics ragyogó passza után Griffiths közvetlen közelről kapura lőtt, de a kivetődő Kurucz óriási bravúrral mentett. Kisvártatva ismét Griffiths próbálkozhatott közelről, a kapus ezúttal is hárított, majd gyorsan rávetődött a labdára, és felkapta a veszélyesen érkező Arszics elől. A 87. percben Tóth Gábor lőtt passzára Beliczky érkezett becsúszva, de nem tudott beleérni a labdába. A lefújás előtt Tóth Bence távoli bombája a felső lécen csattant, majd Maricsot eltüntették a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem sípolt.

A hajrában szinte kizárólag a vendégkapu előtt pattogott a labda, de egyik lövésből sem született gól, így a siófokiak újra bravúrral büszkélkedhetnek, megszerezték idénybeli első sikerüket idegenben, és továbbra is életben tartották bennmaradási esélyeiket.

A két csapat közötti különbség már csak két pont, az utolsó fordulóban Diósgyőr–Pápa és Siófok–Újpest meccseket rendeznek.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott csatára elemezte:

Teljesen megérdemelten nyertek a siófokiak! Az első félidőben futballról és színvonalról nem beszélhetünk. A vendégek nagyon jól megoldották, hogy feltolták a védekezésüket, ezzel csírájában elfojtották a pápai kezdeményezéseket. A hazaiak teljesen tanácstalanok voltak, minden elképzelés nélkül futballoztak, tehát a Siófok taktikája nagyon jól bevált. Úgy nézett ki, mintha a Lombard játékosai el sem hinnék, hogy egyáltalán gólt rúghat az ellenfél. Azt hitték, hogy null-null marad a meccs, amivel ők bennmaradnak.

A hazaiak emberelőnyben is tanácstalanok voltak. Alapvetés a futballban, hogy létszámfölényben ki kell vinni a szélére a labdát, ezzel széthúzni az ellenfél védekezését, vagy ha a szélen védekeznek, akkor középen kihasználni az adódó szabd területeket. Nem ez történt, de így is megvoltak a lehetőségeik. Arszics beállása lendületet hozott, Tóth Bence pedig felismerte, hogy átlövésekkel kell próbálkozni. A játék összképe alapján azonban teljesen megérdemelt vendégsiker született.

A Siófokot ebben a bajnokságban egyszer sem alázták meg, tehát egy stabil csapatról van szó. Nincsenek hullámzásaik, több mérkőzésüket balszerencsésen vesztették el, de amikor szerencséjük volt, akkor hozták a meccseiket. Meggyőződésem, hogy a siófokiak megérdemelnék a bennmaradást, és szerintem most már nekik van nagyobb esélyük. Ezt a rossz Újpestet hazai pályán képesek legyőzni. Van tartásuk, és máshol periféria került játékosok megmutatják, bizonyítják, hogy ők kivétel nélkül NB I-es játékosok, s lehet rájuk számítani.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik