NB I

Problémák elől, problémák hátul

Változások a Lombardnál: azok is megkapják a bizalmat Zsivóczky Gyulától, akik eddig kevesebbet játszottak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekes párhuzam: az előző szezonban is a 14. helyen állt a Pápa a bajnokság 22. fordulója után, és akkor is húsz pontja volt, ugyanúgy, mint most. Tavaly tavasszal nem érezhette magát biztonságban a csapat, ami a bennmaradást illeti, hiszen nagy csatában volt a Vasassal, most viszont ha akarna, akkor sem tudna kiesni a Siófok és az Eger gyengélkedése miatt.

Akkoriban még Gyömbér Gábor, Lovrencsics Gergő, Horváth Levente, Farkas Attila és Seye is a pápaiakat erősítette. Gyömbér manapság a Fradi alapembere, Lovrencsics Lengyelországban játszik a bajnoki cím egyik várományosánál, Farkas Nyíregyházára távozott, Horváthra nem tartottak igényt, Seyét pedig fegyelmezetlensége miatt előbb a tartalékok közé küldték, majd kölcsönadták Zalaegerszegre.

A nyári időszakban érkezők közül a lett gólvágó, Aleksandrs Cekulajevs, illetve Fellai József és Simon András már nincs is a klubnál, mert nem tudtak velük mit kezdeni. Maróti Béla a Fradiból, illetve Szabó Ottó a Győri ETO-ból éppen a bajnoki rajt előtti napokban esett be. A Bene Ferenc, Herédi Attila edzőpárosnak öt forduló után köszönte meg a munkát a tulajdonos. A Székesfehérváron szerzett pont bravúrnak számított, majd a Paks ellen is döntetlent játszott a Lombard. Az FTC otthonában a játékvezető intézte el a vendégeket, majd a remekül szereplő újonc MTK, valamint a bajnoki címvédő Debrecen elleni vereség következett.

Zsivóczky érkezése előtt ünnepelhették első sikerüket a pápaiak, hiszen Kovács László kapusedző irányításával 3-0-ra megverték a Kaposvárt, a jelenlegi tréner tehát öt ponttal vette át együttesét, ehhez tett hozzá még tizenötöt az ősz folyamán, a többi között olyan bravúrokkal, mint a Kecskemét idegenbeli legyőzése, valamint a Honvéd, a Haladás, vagy a Videoton elleni siker. Az összképet a győri 6-0-s zakó, illetve a siófoki 1-0-s vereség árnyalja. Érdekesség, hogy az őszi alapcsapat tagjai közül a Kazahsztánból visszatérő Goran Marics, illetve a Diósgyőrből kölcsönbe érkező Youssef Sekour leigazolása leginkább Bene Ferencnek köszönhető, Tóth Bence pedig akkorra épült fel, amikor az előző edzőnek távoznia kellett.

Zsivóczky tehát átvett egy megfelelő edzettségi állapotban lévő, felkészített, összerakott csapatot, amely három kész kezdőjátékossal bővült, így működött a Pápa az őszi szezonban. Aztán a tél folyamán egy angol erőnléti edzővel bővül a szakmai stáb, a keretbe pedig egy elefántcsontparti, egy horvát és egy spanyol légióson kívül jött Tajthy Tamás és Beliczky Gergő is. A nevek alapján mindenképpen erősödtek, az edző pedig úgy alakította a játékot, hogy teljes egészében övé volt felkészülés.

– A tulajdonos bizalma nyugodt hátteret ad a folytatáshoz?

– Örülök a bizalomnak, de nem arról van szó, hogy nyugodt hátteret adna. Ez lehet egy meccs, vagy akár több is. Bíró Péter egy személyben dönti el a sorsomat, és ha látja, hogy velem nem működik, akkor le fog váltani. Magyarországon ez divat, örülök neki, hogy egyelőre megkapom a bizalmat – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére Zsivóczky Gyula. – Szerdán megint egy olyan mérkőzés következik, ami nem könnyű, de a Debrecen ellen is látni fogjuk, hogy van-e lehetőség velem együtt kilábalni a gödörből. El kell kezdenünk pontokat szerezni, de ehhez változások szükségesek!

– Ezt már a KTE elleni vereség után is mondta. Mire gondol pontosan?
– Megkapják a bizalmat azok, akik eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak. Az jelenti a változást, ha tudnak vele élni, de nagy variációs lehetőségem nincs.

– A Ligakupában négy gólt lőttek a Fradinak, a bajnokságban viszont ötszáz perce gólképtelenek. Ez hogy lehet?
– Ezt a kérdést már én is nagyon sokszor feltettem magamnak és a játékosoknak is. Azt mondják, mindent megtettek a sikerért, de szerintem nem, mert akkor nyertünk volna!

– Mi lehet a sikertelenség oka, hol gyökerezik a probléma?
– Volt egy sikeres félévünk, amely során összeszedtünk húsz pontot, amely jó alapot ad a továbblépéshez. Keményen, szisztematikusan készültünk a télen, kondicionálisan fejlődött a társaság, de mindig a hajrában kapjuk a gólokat. Bízom azokban a játékosokban, akik télen idekerültek. Kevés gólt rúgunk, és sokat kapunk, tehát elől és hátul is problémáink vannak.

A Pápa a számok nyelvén

Bene Ferenc: 5 mérkőzés, 0 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség (2-8)

Kovács László: 1 mérkőzés, 1 győzelem (3-0)

Zsivóczky Gyula: 15 mérkőzés, 4 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség (11-27)

A csapat legutóbb november 25-én lőtt gólt bajnoki meccsen, Seye találata egyben a Videoton legyőzését jelentette. Azóta 501 perc telt el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!