NB I

„Ez már az én csapatom”

Elismeri az erőnléti problémákat, de nem akar visszafelé tekintgetni Zsivóczky Gyula, a Lombard FC régi-új vezetőedzője.

Kapcsolódó cikkek

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

Öt bajnoki forduló után menesztették ifj. Bene Ferencet, a Lombard Pápa vezetőedzőjét. A hatodik meccsen a csapat megszerezte első győzelmét, Kovács László kapusedző irányításával. A Kaposvár elleni 3-0-s sikernek már szemtanúja volt Zsivóczky Gyula is, akit kisvártatva kineveztek vezetőedzővé. A 46 éves szakember korábban dolgozott már a bakonyiak szakvezetőjeként a 2005–2006-os szezonban. Akkor lehetetlen helyzetben vette át a csapat irányítását, és bár kis híján megúszták a kiesést, a csoda végül elmaradt. Az NB II-ben aztán sorozatos sérülések nehezítették Zsivoczky dolgát, és Bíró Péter tulajdonos a váltás mellett döntött, azzal a meghagyással, hogy a korábbi Lombard-játékos lesz még edző a klubnál!

A jóslat most beteljesedett, az edző hat évvel tapasztaltabb lett, időközben megszerezte a pro licencet, és a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, szakmailag minden el fog követni, hogy teljesítsék a célt, a biztos bennmaradást, illetve a stabil középcsapat kialakítását.

– Mi változott Pápán hat év alatt?
– Hat évvel ezelőtt is ugyanez a felépítése volt a klubnak, de a játékosok kicserélődtek, jelentősen megváltozott a keret. Csak Szűcs Lajossal dolgoztam együtt annak idején, illetve a kapusedzővel, Kovács Laci bácsival. A klubvezetők közül Bíró Péter, Árki Gábor és Szemán György is itt volt már akkoriban, illetve a szertáros hölgy is változatlan – mesélte a Rangadó megkeresésére Zsivóczky Gyula.

– A Zalaegerszeg elleni Ligakupa-meccs után Kovács László azt nyilatkozta, hogy erőnléti problémái vannak a csapatnak. Ön is így látja?
– Egyértelműen! De nem akarok visszafelé tekintgetni, nem vagyok olyan típusú edző. Köszönöm szépen Bene Ferenc munkáját, de amikor átvettem az együttest, letettem egy koncepciót az asztalra, hogy mit akarok elérni, és onnantól kezdve ez az én csapatom. Természetesen ennek megvalósulásához időnek kell eltelnie, a fokozatosság elvét be kell tartani, hiszen bajnoki ritmusban vagyunk.

– Mi történt önnel az elmúlt hat év során?
– Amikor elküldtek Pápáról, közös megegyezéssel, teljesen normális körülmények között távoztam. Az edzősors ilyen, ezen lehet keseregni egy rövid ideig, de fel kell dolgozni. Három évig az MLSZ-ben voltam, az U16, az U17 és az U18 válogatottak szövetségi vezetőedzőjeként, illetve segítettem Szapor Gábor munkáját az U19 és az U20 mellett. Az utolsó két évben szakmai koordinátorként dolgoztam a Ferencváros utánpótlásában, a felső korosztályoknál, előbb Tajthy József, majd Keller József és Dragóner Attila mellett. 2008-ban megszereztem a pro licencet, és mivel jó pap holtig tanul, folyamatosan fejlesztem magam, tanulok. Hat évvel idősebb és hat évvel tapasztaltabb vagyok, mint amikor távoztam a Lombardtól.

– A Kaposvár elleni bajnokin látta először régi-új csapatát. Hogy tetszett?
– Miután igent mondtam a felkérésre, átbeszéltük, hogyan induljunk el a megkezdett úton. Azon a meccsen egy szervezett, csak azért is csapatot láttam, amelyik meg akarja mutatni, hogy sokkal jobb annál, mint amilyen eredményeket addig elért. A kondicionális problémákat már említettem, de szervezettségben, kreativitásban és előrejátékban megverték a Kaposvárt, ami komoly fegyvertény.

– A Videoton elleni Ligakupa-meccsen mutatkozott be a kispadon. Sokáig emberelőnyben játszottak, hogy lehet, hogy mégis kikaptak?
– A Videoton egy nagyon komolyan, szervezetten felépített profi csapat, nem csak magyar, hanem külföldi mércével is. Nem hiába jutott be az Európa Liga csoportkörébe. Ellenfelünk frissebb, gyorsabb, kreatívabb volt, jobban játszott. Náluk minden téren jobbak a feltételek, és másfél éve dolgoznak együtt. Mi csak saját magunkkal foglalkozunk, arra tökéletes volt az a meccs, hogy láttuk a hibákat, amelyeket okvetlenül ki kell javítanunk. A kemény, férfias futballal nincs semmi problémám, én is olyan játékos voltam, de az első félidő kamikaze játéka nem biztos, hogy helyes, mert az már a durvaság felé ment el. Sajnos a második félidőben nem tudtunk élni az emberelőnyös helyzetünkkel.

– Milyen célt határoztak meg a bajnokságra?
– A bajnokság a legfontosabb számunkra a három sorozat közül. Számszerű célt meg lehet határozni, de azt mindig a mérkőzések alakulása fogja igazán meghatározni. Cél a biztos bennmaradás, illetve attól fölfelé. Stabil középcsapatot tervezünk, és mindent el fogunk követni szakmailag, hogy masszív NB I-es csapat legyen a Lombard FC.

Olvasói sztorik