NB I

Kluivert tanítványa

Szolga Máté hazatért, a holland Twente után most a Lombard Pápa csapatában folytatja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Még csak 19 éves, de már négyéves hollandiai karriert tudhat maga mögött Szolga Máté. A fiatal csatár Zircen született, majd a Veszprém FC USE-ből került a szombathelyi Illés Akadémiához, onnan pedig külföldre. Az FC Twente csapatában Patrick Kluivert is edzője volt, akitől rengeteget tanult, de most hazatért Magyarországra, és a Lombard Pápa csapatában fog játszani.

Az utánpótlás-válogatott támadó a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, rengeteget tanulta a holland sztártól, akivel nagyon jól megértették egymást, hiszen emberileg és szakmailag is ragyogó személyiség.

– Miért a Pápa ajánlatát fogadta el?
– Ezt láttam a legjobb megoldásnak, hiszen amikor hazajöttem Magyarországra, olyan NB I-es csapatot akartam találni, ahol jó esélyem lehet pályára kerülni – kezdte a Rangadó.hu megkeresésére Szolga Máté. – Hétfőn csatlakoztam a Lombard keretéhez, még meg kell szoknom az itteni dolgokat, de igyekszem mihamarabb beilleszkedni.

– Hogy került annak idején a Twentéhez?
– Az Illés Akadémia játékosa voltam, amikor kétezer-kilencben jött egy lehetőség a holland próbajátékra. Mivel a teljesítményem meggyőzte az ottani vezetőket, leigazoltak. Három és fél évet töltöttem a Twente csapatánál, főként az utánpótlásban játszottam, de a második számú együttesnél is számításba vettek. Rengeteget fejlődtem, amire nyugodtan építhetek.

– Miben jár előttünk a holland labdarúgás?
– A kispasszos játék a kulcsmotívum náluk, de más a mentalitás és a játék gyorsasága is. Habár én úgy vettem észre, a magyar futball is sokat fejlődött az utóbbi években.

– A tartalékcsapatnál a korábbi legendás holland csatár, Patrick Kluivert volt az edzője. Milyen élményei vannak vele?
– Emberileg és szakmailag is ragyogó személyiség. Tudni kell róla, hogy a holland válogatott segédedzője is, így még érdekesebb, hogy miután Van Persie-éket irányítja, utána nekünk tart edzést. Mivel én is csatár vagyok, rengeteget tanultam tőle, nagyon jól megértettük egymást, számtalan élményem van.

– Tervezi, hogy a jövőben visszatér Hollandiába?
– Természetesen nem mondtam le róla, hogy újra külföldön játsszak, de most a Lombard játékosa vagyok, nyárig biztosan, hiszen addig szól a szerződésem, így most az a legfontosabb számomra, hogy Pápán megálljam a helyem, és segítsem a csapatomat.

Olvasói sztorik