NB I

Polekszics egy Fradi-meccs kapcsán is „gyanús” volt

A bochumi rendőrség szerint Ante Sapina és társai tudták, hogy csak akkor vehető rá a manipulációra, ha a „menedzsere” beleegyezik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bundaüggyel kapcsolatos mai írásunkban a Bochumi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának németnyelvű nyomozati irataiból dolgoztunk. Mint ismert, Ante Sapina és társainak letartóztatásával ez a szervezet kezdte el felgöngyölíteni a szervezett bűnözés egész Európát behálózó legnagyobb, fogadási csalásokra szakosodott hálózatát. A sajtóban magyar érintettségről is lehetett olvasni. A legnagyobb vihart a DVSC Bajnokok Ligája-meccsei okozták, ahol a debreceniek kapusát, Vukasin Polekszicset azért tiltották el, mert nem jelentette időben, hogy ismeretlen személyek a Liverpool (2009. szeptember 16.) és a Fiorentina (2009. október 20.) elleni meccsek befolyásolására akarták rábírni.

Az iratokból azonban kiderül, hogy még mindig van olyan magyar bajnoki mérkőzés, amelyikről eddig senki nem hallott, sőt a németeknek arról is van elképzelésük, ki az, aki az eredmény befolyásolásában részt vett. Polekszics a főszereplő ezúttal is, és a 2009. szeptember 20-án lejátszott DVSC–Ferencváros mérkőzésről van szó, amit a Loki 2-1-re megnyert.

A bochumiak a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján kombinációs fogadásról tettek jelentést. Azt írják: valószínűsíthető, hogy Vukasin Radomir Polekszics a találkozót az elkövetői csoport szándékainak megfelelően manipulálta. A Debrecen nyert 2-1-re, a szünetben azonban még a Fradi vezetett. A rendőrség azt írja, az elkövetők tudták, hogy a kapus csak abban az esetben vehető rá a manipulációra, ha a nevén nevezett, ám általunk beazonosítani nem tudott menedzsere erre engedélyt ad.

A bochumi rendőrség által felállított tényállásból teljesen nyilvánvalóan kiderül, hogy a kapus az Ante Sapina, Marijo Cvrtak és Nürattin Günay érdekszférájába tartozó csoporttal, a menedzser megkerülésével, az előző, 2008–2009-es idényben több meccset is manipulált. A rendőrség állítja, hogy emiatt egy Cvrtak és egy Cikica nevű, de be nem azonosított személy 2009. szeptember 18-án tartott személyes egyeztetést Montenegróban.

A kapust érintő UEFA-vizsgálat egyébként megállapította, hogy a már említett BL-találkozók esetében a kapus részéről nem történt manipuláció.

A fegyelmi bizottság álláspontja szerint Vukasin Polekszics elmulasztott eleget tenni jelentési kötelezettségének, amikor idejében nem számolt be arról, hogy a DVSC két nemzetközi mérkőzése előtt ismeretlen személyek megpróbálták rábírni a mérkőzés eredményének befolyásolására. A vizsgálat feltárta, hogy Polekszics elhárította a megkereséseket. Megállapították továbbá, hogy a mérkőzések kapcsán nem valósult meg bunda. A játékos azonban mulasztást követett el azzal, hogy a megkeresésekről nyomban nem tájékoztatta az illetékeseket, így a jelentési kötelezettség elmulasztása miatt marasztalták el – áll a 2010-ben kiadott Loki közleményben.

A Rangadó.hu úgy tudja, hogy a bochumi rendőrség a teljes nyomozati anyagot elküldte a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Honlapunk úgy értesült, hogy az ügyészség a már említett DVSC – Fiorentina Bajnokok Ligája-, és a 2008-as Young Boys – DVSC UEFA Kupában- meccs kapcsán is nyomozni kezdett. Arról azonban az általunk ismert magyar nyomozati iratokban nincs információ, hogy bárkinek, így Polekszicsnek az esetleges szerepét vizsgálták volna…

Olvasói sztorik