NB I

Kilenc NB I-es csapat bundázott 2009-ben?

Az UEFA monitoring rendszere 2009-ben is többször jelezte az MLSZ-nek a gyanús meccseket, a Szerencsejáték Zrt. is feljelentett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu birtokába került – ügyészségi körökből származó – információk szerint egyre biztosabbnak tűnik, hogy az MLSZ korábbi állításával ellentétben mégis létezik egy „bundalista” a szövetségben.

Egy titkosított jelentés alapján bundaügyben kilenc magyar élvonalbeli csapat azonossága állapítható meg, az MLSZ UEFA-tól kapott információi, a bochumi adatok, valamint a nyomozási információk összevetése alapján.

A listán szereplő csapatok: Ferencvárosi TC, Újpest FC, Kecskeméti TE, Vasas FC, Zalaegerszegi TE FC, Győri ETO, Lombard Pápa, MTK, Nyíregyháza.

A jelentés titkosítását nemrég oldották fel.

Miért nincs gyanúsítás?

Információnk szerint az UEFA piros riasztást küldött a többi között a 2009. július 27-én lejátszott Nyíregyháza–Vasas (5-1) meccsre is. Sárga jelzés volt a Zalaegerszeg–Vasas (4-1) 2009. november 7-i párharcra is.

Ezekkel a meccsekkel kapcsolatban az MLSZ az ügyészség „nyomására” feljelentést tett.

Az UEFA monitoring rendszere folyamatosan információkat küld az MLSZ-nek, a szövetség ezekre azonban hosszú ideig nem reagált – derül ki a dokumentumokból. Az adatokat a bochumi ügy kirobbanásig a szövetség visszatartotta, nem továbbította a hatóságoknak.

A Szerencsejáték Zrt. a 2009-es Vác–Honvéd (0-2) meccs kapcsán tett feljelentést.

Különös, hogy ezek a mérkőzések nem szerepelnek a „szégyenlistán”, azon 33 meccs között, amelyek érintettségét elismerte és vizsgálja az ügyészség, amelyik végig hangsúlyozta, hogy jelenlegi nyomozása a fogadási csalások távol-keleti szálát hivatott felgöngyölíteni. Érthetetlen, hogy ezeknek a tényeknek az ismeretében az MLSZ miért cáfolta többször is kategorikusan, hogy semmiféle listával nem rendelkezik.

Vélemény

Horváth Gábor a REAC, a Siófok és a DVTK korábbi focistája, az ügy koronatanúja korábban azt mondta, hogy Magyarországon körülbelül ötszázan érintettek a bundaügyben. Nem sokan hittek neki. Az azonban – az ügyészségi okiratok ismeretében – biztosnak látszik, hogy a bundaügyben jóval több meccs, és jóval több személy került a hatóságok látókörébe, mint ahány szálon az ügyészség – a terhelő vallomások ellenére – elindult.

Úgy tűnik, idehaza – más európai országokkal ellentétben – a könnyebbik utat választották, megelégedtek néhány, sokszor úgy tűnik, találomra kiválasztott ember meggyanúsításával.

fotó: szentkoronaradio.hu

Olvasói sztorik