Hírek

33 bundázást bizonyítottak

A magyar nyomozóhatóság 33 magyar mérkőzés manipulációjára talált bizonyítékokat.

Kapcsolódó cikkek

Horváth hazatér Dubaiból
A közelmúltban a Rangadó.hu megírta, hogy Dubaiban pihen a magyar bundaügy egyik koronatanúja, Horváth Gábor. Nos, mint megtudtuk, kénytelen volt hazatérni, mert ezen a héten több alkalommal is jelenése lesz az ügyészséget, ahol számos szembesítés vár rá.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hágában az Europol vezetői (European Police Office, magyarul Európai Rendőriroda) sajtótájékoztatóján ismertették a 18 hónapos, fogadási csalásokkal kapcsolatos nyomozássorozat eredményeit. Bejelentették, hogy ismereteik szerint manipuláltak Bajnokok Ligája-mérkőzéseket, világ- és Európa-bajnoki selejtezőket is. A magyar nyomozóhatóság 33 meccs manipulációjára talált bizonyítékokat, a szingapúri kartell legalább 380 mérkőzést befolyásolt – mindez az Europol sajtóközleményéből derül ki.

Az összefoglaló szerint több mint 16 millió eurós üzlet volt a fogadási manipuláció. A nettó nyereség a becslések szerint 8.5 millió euró volt. A 380 manipulált találkozóból kettő volt Bajnokok Ligája-találkozó, de ezeket egyelőre nem nevezték meg, csak annyit tudni, hogy közülük az egyiket Angliában játszották.

Manipulált világbajnoki selejtezőket játszottak Afrikában és a közép-amerikai régióban is. Legalább tizenöt országban 425 jelenlegi vagy volt játékos, játékvezető és vezető érintett. Nekik legalább kétmillió eurót fizettek ki a szindikátus tagjai a sikeres manipulációkat követően, a legnagyobb egyéni kifizetés 140 ezer euró volt. Eddig ötven gyanúsítottat tartóztattak le.

A most feltárt hálózat mögött egy szingapúri központú kartell áll, amely az ázsiai illegális – a legálisnál sokkal több fogadási lehetőséget kínáló – fogadási piacon forgatta a pénzt.

– Egy ázsiai központú, fogadási csalásra szakosodott bűnszervezet munkájának lehettünk tanúi – magyarázta Rob Wainwright, az Europol-igazgatója. – Az elmúlt tizennyolc hónapban az Europol és öt európai ország nyomozószervezetei hatalmas munkát folytatva tárták fel a hálózatot. Ez a valaha volt legnagyobb, fogadási csalással foglalkozó nyomozás Európában. Úgy vélem, hatalmas, a futball integritását fenyegető problémát tártunk fel.

A magyar nyomozószervek összefoglalója a dél-amerikai Argentína–Bolívia U20-as mérkőzéssel kezdődött, amelyet a fogadási maffia a magyar bírói egység (benne Lengyel Kolos és Selmeczi Krisztián) segítségével manipulált. A magyarországi nyomozásokról és azok eredményeiről elmondták, hogy a távol-keleti vezetők irányította szindikátus egyenlően osztotta el a nyereséget a fogadási csalásba bevontak között. A magyar hatóság 33 manipulált mérkőzésről tud, köztük egy olasz élvonalbeli találkozóról, három finnországi meccsről, egy válogatott és két korosztályos mérkőzésről, valamint további magyar felnőtt-találkozókról.

Vasárnap került napvilágra, hogy a magyar bundaügyben újabb hét gyanúsítottja van az ügyészségnek, de konkrét nevek az Europol-sajtótájékoztatón sem hangzottak el.

Olvasói sztorik