Hírek

Baj? Nem! Dubai!

A Rangadó.hu információi szerint hónapok óta Dubaiban pihen a fogadási csalási ügy koronatanúja, Horváth Gábor!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

December 28-án jelentették be, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség befejezte a nyomozást a magyarországi bundabotrány kapcsán, januárban kezdődik az iratok ismertetése, aztán pedig a vádemelés. 42 embert gyanúsítanak, közülük Kenesei Zoltánnak a bíróság karácsony előtt hosszabbította meg ismét az előzetes letartóztatását az ügyészség indítványozására. Ő már másfél éve ül rács mögött, azonban a szintén kulcsfigurának tartott Horváth Gábor csupán néhány napot, néhány hetet töltött fogdában, illetve házi őrizetben. Azóta szabadon védekezhet. Emlékeznek, ő volt az, akit 2011. november 30-án engedték el, éppen aznap, amikor este a Videoton–Haladás Magyar Kupa-mérkőzést követően előállították Aczél Zoltánt. A trénerre Horváth és korábbi csapattársa, Sütő László vallomása alapján csaphattak le.

A Rangadó.hu úgy tudja, a koronatanúként nagy becsben tartott Horváth több hónapja az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb, és második legnagyobb városában, Dubaiban tartózkodik. Pihen. Hogy ez miért baj? Nem vagyunk irigyek, szóval nem azért, mert mi itthon fagyoskodunk a barátságtalan januárban, ő pedig odakint sütteti a hasát a Perzsa-öböl déli partján, hanem inkább ezért:

„Magyarország és az Egyesült Arab Emirátusok között nincs kétoldalú kiadatási egyezmény. Az Emirátusok nem csatlakozott a többoldalú kiadatásról szóló Európa Tanácsi egyezményhez, s az Európai Unió sem kötött ilyen tartalmú egyezményt velük, így tehát amennyiben kiadatási ügy merülne fel a két állam között, az egyedi, adott esetre szóló megállapodás alapján történhetne, ez azonban a két fél egyező akaratától függne” – mondta a Rangadó érdeklődésére Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy Horváth Gábor élete végéig háborítatlanul élhetne az Arab-félszigeten, ha jogerősen elítélik. Emlékezzünk csak a bundaügyben szintén gyanúsított Schultz László esetére, akit a magyar hatóságok Peruból hoztak haza, pedig a latin-amerikai országgal sincs kiadatási egyezménye hazánknak. Az interneten találtunk egy olyan oldalt, amely azoknak szeretne segíteni, akik nem akarnak börtönbe menni, pedig elítélték őket. Nos, ezen a honlapon is ajánlják az Emirátusokat a rosszfiúknak…

Nincs szükség különösebb képzelőerőre, hogy azt feltételezzük, az egykori labdarúgónak is szökési, elrejtőzési szándékai vannak. Hogy nagy utazó, az eddig is közismert tény volt, hiszen korábban miami és dubai kiruccanásaival és luxus Mercédeszével is dicsekedett az interneten, miközben hivatalosan munkanélküliként volt nyilvántartva. Vajon az ügyészség miért nem kezdeményezett előzetes letartóztatást (mint Kenesei esetében) vagy lakhelyelhagyási tilalmat, más néven házi őrizetet (mint Lippai Ákos esetében) vele szemben? Csak nem azért, mert annak idején énekesmadárként dalolta a bundázók nevét a kihallgatásokon, függetlenül attól, hogy a bemártott „kollégáinak” valójában volt-e közük a fogadási családokhoz, vagy nem?!

Az ügyben természetesen kíváncsiak voltunk/vagyunk Fazekas Géza, a KNYF szóvivőjének véleményére is, de hétfőn még szabadságon volt, a mobiltelefonját pedig nem vette fel, így e-mailben érdeklődtünk nála, és várjuk válaszát…

Friss

:

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője kedd délután az alábbiakat válaszolta érdeklődésünkre:

„Az ön által kérdezett gyanúsított jelenleg semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll, és a külföldre utazása előtt a tartózkodási helyének megváltozását a főügyészségnek előzetesen bejelentette. A büntetőeljárás szabályai szerint a szabadlábon lévő gyanúsítottnak is kötelessége három napon belül bejelentenie, amennyiben a lakó- vagy tartózkodási helye megváltozik. Ennek tehát a kérdezett gyanúsított a jelen ügyben eleget tett. Az eddigi nyomozás során az említett gyanúsított az idézésekre minden alkalommal megjelent, jelen pillanatban pedig nincs olyan nyomozati cselekmény folyamatban, amelynél a jelenléte kötelező lenne.”

Visszatérve még egy gondolat erejéig az egzotikus országhoz, annyit megjegyeznénk, hogy valószínűleg nem tűnhet el nyomtalanul Horváth Gábor, mert csak érvényes vízummal rendelkező magyar állampolgárok tartózkodhatnak az Egyesült Arab Emírségek területén. Létezik átutazóvízum; turistavízum, amelynek érvényessége 30 nap, és hosszabbításra is van lehetőség, de csak egy alkalommal, újabb 30 napra; a látogatói vízum érvényessége 90 nap, ez a legtöbb időre szóló, azonban hosszabbítás ennél nem lehetséges, és szükséges hozzá egy kint tartózkodó ismerős, rokon tartózkodási engedélye is. Létezik még munkavállalási vízum, egyéni vállalkozói vízum, tanulóvízum és családtag által szponzorált tartózkodási engedély is.

Az arab ország nem működtet nagykövetséget Magyarország területén, hivatalos ügyben legközelebb Bécsben lehet eljárni. Ugyanez fordítva nem igaz, hiszen a magyarokat Abu Dhabiban külképviselet várja.

Olvasói sztorik