Hírek

Őrizetbe vették a Peruból hazatérő bundázót

A Központi Nyomozó Főügyészség a budapesti repülőtéren kapcsolta le Schultz Lászlót.

Kapcsolódó cikkek

Vasárnap már ki is hallgatták gyanúsítottként a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben a volt futballistát, akivel szemben jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel – írja az MTI, a teljes vezetéknév helyett csak a kezdőbetűt használva.

A Központi Nyomozó Főügyészség vasárnapi közleménye szerint az akcióra – amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is részt vettek – a Fővárosi Törvényszék által 2011. július 13-án kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján került sor.

A KNYF és az NNYI által 2011. június 28-án kezdeményezett akció keretében nyolc személy elfogását tervezték, de közülük Schultz Lászlóé nem sikerült, mert kiderült, hogy az Egyesült Államokban tartózkodik. Onnan aztán – bár úgy tűnt, mintha ezt tervezné – nem repült haza.

– Megalapozottan feltehető volt, hogy Schultz László ki akarta magát vonni a büntetőeljárás alól, ezért ezt követően a Központi Nyomozó Főügyészség vele szemben nemzetközi és európai elfogatóparancs kibocsátást kezdeményezte. A Fővárosi Törvényszék által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján 2011. július 28-án Limában, a repülőtér érkezési oldalán lefolytatott ellenőrzés során fogta el a perui hatóság. Magyarország és a Perui Köztársaság között nincs kiadatási egyezmény érvényben, azonban maga kérte a kiadatását, amelyhez a perui hatóságok hozzájárultak. Ennek és a magyar hatóságok az elfogást követő gyors intézkedéseinek köszönhetően a bundaügy egyik központi alakját sikerült gyanúsítottként kihallgatni – áll a KNYF vasárnapi tájékoztatásában, amely kitér arra is, hogy Schultz Lászlóval vasárnap öt rendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és nyolc rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölték.

Schultz László az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt nem jelentett be, egyebekben megtagadta a vallomástételt. A gyanúsított jelenleg őrizetben van – adott tájékoztatást a KNYF.

A megalapozott gyanú lényege szerint – amint arra a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye utal – Schultz László 2010-ben egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten öt szervező állt, közöttük a Schultz Lászlóhoz kapcsolódó Kenesei Zoltán.

– A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadóirodák által kínált labdarúgó-mérkőzésekből kiválasszanak olyanokat, amelyekkel kapcsolatban reális esélyük volt arra, hogy azok eredményét a velük kapcsolatban álló, és a mérkőzések manipulálására hajlandóságot mutató játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják – részletezi a hivatalos közlemény. – Ezt követően a manipulált mérkőzések eredményére különféle, többnyire illegális fogadóirodákban fogadásokat kötöttek azért, hogy ilyen módon jogtalan haszonhoz jussanak. Schultz Lászlónak, mint a bűnszervezet egyik fő szervezőjének, Kenesei Zoltán egyik fő segítőjeként, a bűnszervezet egyik pénzfutáraként az volt a feladata, hogy a kiválasztott mérkőzéssel kapcsolatban megszervezze a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője az illegális fogadóirodákban a beépített emberei segítségével az adott befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. A mérkőzésekkel kapcsolatban felvetődött összes költséget, benne a fogadásokra szánt összegeket a bűnszervezet vezetője bocsátotta az egyes szervezők és a fogadóirodák rendelkezésére. Ennek keretében Schultz László Kenesei Zoltánnal együtt 2011 februárjában – a bűnszervezet irányítójának megbízásából, játékosok megvesztegetésével – finn elsőligás mérkőzések eredményét kívánták befolyásolni, illetve ázsiai fogadóirodáknál azokra fogadásokat kötni.

Az ügyben eddig összesen 17 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként. A gyanúsítottak közül jelenleg hárman előzetes letartóztatásban, hárman pedig házi őrizetben vannak, egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A 37 éves Schultz László korábban a Vasas, a Stadler, a Honvéd, a III. Kerületi TVE, és a BVSC játékosa volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik