Hírek

Nem bundáztak, hanem hekkerek segédei voltak?

Húsz hónap előzetes után megváltoztatták a gyanúsítást Kenesei Zoltán és társa ellen, akik akár szabadlábra is kerülhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek?
A Rangadó.hu hétfői cikke kapcsán több internetes médium részéről is érdeklődés mutatkozott a bundaügy Détári Lajos és Lipcsei Betta-féle vonala iránt, ezért többet megszólaltatták az ügyészség helyettes szóvivőjét. A nevét azonban nem sikerült hibátlanul leírniuk, pedig nem bonyolult… Bár konzekvensen Nagy Annaként említették, a rendkívül segítőkész hölgyet valójában Nagy Andreának hívják.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu információi szerint fordulat állt be a 20 hónapja előzetes letartóztatásban lévő Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás ügyében. Információink szerint már nem csalással, hanem a BTK 300/C pontjában meghatározott számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűnsegédletével vádolják őket.

– Ezt a törvényt a hekkerek elleni küzdelem elősegítése érdekében alkották nemzetközi egyezmények alapján – mondta a Rangadó által megkérdezett büntetőjogász.

Kenesei és Lázár egy héten belül áll ismét bíróság elé, ekkor derül ki, hogy a húsz hónapja tartó előzetes letartóztatást meghosszabbítják-e. A Rangadó információi szerint pont ez az oka annak, hogy az ügyészség megváltoztatta a gyanúsítást.

Információnk szerint ugyanis a bíróság nyomatékosan felhívta az ügyészség figyelmét, hogy lépjen az ügyben, mert semmi nem indokolja, indokolhatja, hogy ennyi idő után továbbra is előzetesben maradjanak.

A Rangadó.hu értesüléseit Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője megerősítette. Érdeklődésünkre elmondta, hogy Keneseit és Lázárt bűnszervezetben elkövetett számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntettével gyanúsítják, amelyet bűnsegédi minőségben követték el. Hozzátette, hogy a korábbi gyanúsításban szereplő csalás gyanúját minősítették át ekként, de kiemelte, hogy a tényállás és a jogi minősítés változatlan, magyarul gazdasági vesztegetésekkel továbbra is gyanúsítják őket.

Nagy kérdés tehát, hogy Kenesei Zoltánék akkor most fogadási csalásokat szerveztek, amiért 20 hónapja előzetesben vannak, vagy hekkerek segédei voltak, amiért mostantól akarja előzetesben tartani őket a Nyomozó Főügyészség? És persze nagy kérdés az is, hogy 20 hónap miért nem volt elegendő a nyomozásra és a vádirat elkészítésére.

A jogász véleménye

A Rangadó.hu megkeresett egy független ügyvédet. Dr. Szendrő-Németh Tamás rávilágított, hogy mindkét esetben ugyanaz a büntetési tétel.
A csalásra a BTK 318. § (1), a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményre pedig a 300/C. § (1) – (4) vonatkozik, ezek ide kattintva olvashatók!

Olvasói sztorik