NB I

Csak így lehet eredményt elérni

Supka Attila szerint a játékosok felé is üzenetértékű, ha egy edzőre hosszútávon számítanak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Pécsi MFC szerda délután 1-1-es döntetlent játszott a Vasas vendégeként a Ligakupa B-csoportjának harmadik fordulójában. Ez a mérkőzés tökéletes alkalom volt a fiatal játékosoknak arra, hogy a felnőtt mezőnyben is megmutassák tudásukat, a légiósoknak arra, hogy ismét formába lendüljenek, nekünk pedig arra, hogy a lefújás után elbeszélgessünk Supka Attilával, a baranyaiak vezetőedzőjével, aki nemrég ünnepelte ötvenedik születésnapját.

A félszázados mesterrel zajlik az élet mostanság, hiszen a Honvéddal elért siker (bajnoki negyedik hely) után Pécsre szerződött, de új együttese meglehetősen gyengén rajtolt az OTP Bank Ligában: a szezon harmadánál a hazai tabella utolsóelőtti helyén áll, bár az idegenbeli eredmények alapján harmadik. A legutóbbi fordulóban tovább folytatták a pontgyűjtögetést vendégként, ezúttal pont Kispesten nyertek. A PMFC-nek csütörtökön lehetősége lesz, hogy összemérje tudását az osztrák Strum Graz csapatával, Supka Attila a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, kíváncsian várja, mire lesznek képesek egy igazán erős riválissal szemben.

– A végén sikerült döntetlenre menteniük az eredményt. Hogy látta a Ligakupa-meccset?
– Ezt a mérkőzést igazából arra használtuk fel, hogy megnézzük az utánpótlásunkat, hiszen sok fiatal játszott, az U18-ból is hoztunk fel gyerekeket. Úgy ítélem meg, hogy helytálltak, ez a meccs nagyon jól szolgálta azt a célt, amire szerettük volna felhasználni – mondta Supka Attila.

– A fiatalokon kívül olyan légiósok is játszottak, akik a bajnokságban eddig kevesebb szerepet kaptak. Ők mennyire lehetnek a csapat hasznára a közeljövőben?
– Bízom benne, hogy ezek a mérkőzések jók nekik arra, hogy felhozzák magukat, és olyan állapotba kerüljenek, hogy tudjanak segíteni a csapatnak. Remélem, rövid időn belül meghatározói lehetnek az együttesnek.

– A mostani csapatösszeállítást befolyásolta a csütörtöki, Sturm Graz elleni felkészülési meccs is?
– Természetesen. Két csapatot szerettem volna játszatni, amint mondtam, ez a mérkőzés elsősorban arról szólt, hogy a fiatalok kapjanak lehetőséget, az ausztriai meccsen pedig megpróbáljuk azt a csapatot föltenni, amelyiket elképzeljük az elkövetkező időszakban. Szeretnénk megnézni azt, hogy egy igazán erős rivális ellen mire vagyunk képesek. Ezt az időszakot is arra akarjuk felhasználni, hogy minél jobban felkészüljünk a bajnokság őszi időszakának hajrájára.

– A bajnokságban eddig jóval eredményesebbek voltak idegenben, mint otthon. hogy lehet ez?
– Megmondom őszintén, nem tudom, minek lehet ezt tulajdonítani. Ugyanúgy készülünk a hazai mérkőzésekre és az idegenbeliekre is, de vendégségben valahogy bátrabban merünk futballozni, mint hazai pályán. Talán ebben az is benne lehet, hogy az elmúlt időszakban, hazai környezetben nem sok sikerélmény érte a csapatot. A Honvéd-mérkőzésben is egy picit benne volt az, hogy ismételten meg tudtuk szerezni a vezetést, mint eddig már több alkalommal, és szerintem a játékosok tartottak attól, hogy valami probléma lehet, hiba következik, és esetleg gólt kaphatunk. A hazai mérkőzéseink általában erről szóltak, elég, ha csak a Debrecen és az Újpest ellenit említem. Bízom benne, hogy tudunk annyi önbizalmat szerezni ezekből a győzelmekből, hogy esetleg a hazai környezetben az elkövetkezendő időszakban eredményesebbek leszünk, mert a tabellát nézve, ha csak két hazai meccsünk meglenne, akkor ott tudnánk lenni az élmezőnyön.

– Hogy érezte magát a Honvéd-meccs előtt, alatt és után?
– Természetesen jól éreztem magam mindhárom időszakban. A meccs előtt bizakodó voltam, bíztam abban, hogy a csapat meg tudja valósítani, amit megbeszéltünk. A mérkőzés alatt láttam azt, hogy tulajdonképpen a Honvéd helyzet nélkül játszotta végig a meccset, nem találtak fogást rajtunk. A meccs után pedig boldogok voltunk a kollégáimmal, a csapattal közösen, hogy megint tudtunk idegenben három pontot szerezni, és ez azt jelenti, hogy esetlegesen egy hazai győzelemmel lehetne majd a középmezőny felé menni.

– Nem volt különleges érzése? Hiszen szép és eredményes időszakot töltött Kispesten.
– Jó érzés volt a barátokkal, volt kollégákkal, volt játékosokkal való találkozás. Jó érzés volt, hogy örültek nekünk, nem csak nekem, a kollégáimnak is, hiszen ugye hárman mentünk Pécsre.

– Edzőváltó nemzet a magyar, Matyi Dezső tulajdonos mégis kiállt ön mellett a gyengébb eredmények ellenére is. Ez is jó érzés lehet.
– Persze, természetesen! Az, hogy egy tulajdonos, vagy egy klubvezető bizalmat szavaz hosszútávon az edzőnek, azokban az időszakokban is, amikor nem úgy megy a játék, ez egy nagyon jó érzés, és ebből lehet építkezni a továbbiakban. Ez jó üzenet a játékosok felé is, nekik is a maximumot kell kihozniuk magukból, oda kell tenniük magukat, mert arra az edzőre, aki ott van, hosszútávon számítanak. Azt hiszem, csak így lehet igazán eredményt elérni a labdarúgásban. Hogyha egyik hónapról a másikra, egy-egy rossz eredmény után váltanak edzőt, az a csapatnak, a játékosoknak és a klubnak sem jó.

Olvasói sztorik