Magyar foci

A ferencvárosi költekezés, vagy a fehérvári taktikázás ér majd bajnoki címet?

Február 2-án kezdetét veszi a tavaszi szezon a labdarúgó NB I-ben. Ahogyan az a téli szünetben megszokott, nagy jövés-menés vette kezdetét a nemzetközi és itthoni átigazolási piacon is. A magyar élvonalban idén egészen nagy összegek mozogtak, mégis könnyen lehet, hogy ingyen igazolt labdarúgókról szól majd a tavasz.

A listavezető költötte a legtöbbet

Sok szempontból érdekesen alakult a téli átigazolási időszak, az egyik ilyen aspektus, hogy Szerhij Rebrov először formálhatja kedvére a Ferencváros keretét. Mivel az ukrán szakember nyáron nem szólhatott bele a transzferekbe, télen „élhette ki” magát és nem is lopta a napot,

bő egy hónap alatt több mint másfél millió eurót költött a Fradi.

A bajnoki rajt előtt máris ütött egyet a Fradi a Vidin
Immár nem csak a tabellán első az Üllői úti gárda.

Az egyelőre kérdéses, mi lesz Böde Dániel sorsa, miután az őszi szezon végén összeveszett a csapat vezetőedzőjével. Intő jel lehet a csatárnak, hogy a BATE Boriszovtól elcsábított Nyikolaj Szignyevics érkezése, alighanem ő lesz majd Davide Lanzafame mellett a zöld-fehérek gólfelelőse. Jó hír viszont Bödének, hogy eközben Kjartan FinnbogasenDejan Georgijevics és Rui Pedro is távozott a posztjáról.

Támadókból nem lesz hiány így sem az őszi bajnoknál:

Nem mellesleg a Ferencváros újabb támadóval tárgyal, a hírek szerint a jelenleg klub nélküli, ám 2,8 millió eurót érő Isael Barbosát szemelte ki a listavezető. Meggyűlt a baja a támadásokkal a Ferencvárosnak még az edzőmeccseken is, hat meccsből egyet sem tudtak megnyerni a zöld-fehérek. Csoda, hogy változtatna Rebrov?

Hárommillió eurós csatárt igazolhat a Fradi
A játékos már Budapesten van, de megegyezés még nincs.

A fenti lista mellett a középhátvéd Lasha Dvalit, valamint Ihor Haratyint – szakberkekben úgy tartják, a 24 éves ukrán a legnagyobb fogás – is jó pénzért vette a Fradi. Így aztán ne legyünk meglepve, hogyha egészen más futballt látunk majd tavasszal az FTC-től.

A Ferencváros téli átigazolásai, eredményei

Érkezők: 

Lasha Dvali (Pogon Szczecin, 500 ezer euró)
Ihor Haratin (Zorja Luhanszk, 600 ezer euró)
Tokmac Chol Nguen (Strömsgodset, 400 ezer euró)
Ammar Ramadan (Juventus, ingyen)
Szerető Krisztofer (Stoke City, ismeretlen összeg)
Mikalaj Szihnyevics (BATE, ingyen),
Marten Wilmots (ingyen)

Távozók:

Kjartan Finnbogason (Vejle BK, ingyen)
Matías Ezequiel Rodríguez (Universidad Católica, kölcsön)
Dejan Georgijevics (Partizan Beograd, kölcsön)
Rui Pedro Couto Ramalho (Haladás, kölcsön)

Felkészülési mérkőzések:
Január 14.: FTC–FC Viitorul (román I.) 1–2
Január 15.: FTC–Gaz Metan Medias (román I.) 0–0
Január 19.: FTC–FC Sion (svájci I.) 2–2
Január 20.: FTC–Korona Kielce (lengyel I.) 2–3
Január 25.: FTC–CS Universitatea Craiova „B” (román) 1–1
Január 25.: FTC–CS Universitatea Craiova „A” (román I.) 1–1
Összesen: 0 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség

Ingyen is lehet jó üzletet kötni

Az éllovas legnagyobb üldözője természetesen a MOL Vidi FC. A címvédőnek tavasszal nem lesz már gondja az Európa Liga miatti kettős terheléssel, ráadásul Marko Nikolics bővíthette a kispadot, amiről több ízben elmondta, hogy nem elég hosszú. Egyetlen forint elköltése nélkül két komoly minőségi játékost is szerződtetett ennek szellemében a Vidi.

A Kajrat Almatiból lejáró szerződése miatt ingyen elhozhatta Elek Ákost a székesfehérvári klub. A rutinos középpályás korábban is elmondta már, hogy szíve csücske a klub és a város, a szurkolók és a szakmai stáb is dörzsölheti a tenyerét. Posztján Anel Hadzic, Boban Nikolov és Pátkai Máté játszik, így a válogatott középpályás alighanem a rotációs lehetőséget bővíti.

Fotó: molvidi.hu

Valószínűleg ennél is fontosabb lépés volt Futács Márkó megszerzése. A csatárgondokkal küszködő címvédő nem csak ingyen igazolt magyar támadót, hanem olyan futballistát szerződtetett, aki eddigi statisztikája alapján 8-10 gólt jelenthet majd a fehérváriaknak. Rajta kívül az eddig favorizált Marko Scsepovics és az alig-alig pályára lépő Armin Hodzic kerülhet számításba középcsatárként – vélhetően a magyar támadó apránként beverekszi majd magát a csapatba.

Eközben Nikolics gondoskodott a jövőről is: a 20 éves Tóth Bencét a Vasasnak, a 19 esztendős Bolla Bendegúzt a Zalaegerszegnek adta kölcsön, hogy több játéklehetőséghez jussanak az NB II-ben.

A MOL Vidi FC téli átigazolásai, eredményei

Érkezők: 

Elek Ákos (ingyen)
Futács Márkó (ingyen)

Távozók:

Stefan Scsepovics (Jagiellonia, ingyen)
Tóth Bence (Vasas, kölcsön)
Bolla Bendegúz (Zalaegerszeg, kölcsön)

Felkészülési mérkőzések:
Január 14.: MOL Vidi–1. FC Kaiserslautern (német III.) 2–0
Január 17.: RB Linense (spanyol III.)–MOL Vidi 1–1
Január 21.: MOL Vidi–Peking Zsenho (kínai I.) 1–1
Január 21.: MOL Vidi–Sparta Praha (cseh I., n. k.) 1–3
Január 25.: MOL Vidi–Kína U25 0–3
Január 25.: MOL Vidi–Talien Jifang (kínai I.) 2–0
Összesen: 2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség

További érdekességek

A magyar élvonalból ritkán sikerül értékesíteni labdarúgót, különösen top bajnokságba. Ennek ellenére Schäfer Andrásért igen szép summát kapott az MTK, a középpályásért egymillió eurót fizetett a Serie A-ban szereplő Genoa, amellyel a klub történetének ötödik legdrágábban eladott játékosa lett.

Az egymillió eurós Schäfer András története több szempontból példaértékű
A 19 éves labdarúgó menedzselésével, végső soron értékesítésével az MTK utat mutat a magyar labdarúgás számára. Karriertörténet.

Rajta kívül Pávkovics Bencéért fizettek átigazolási díjat az NB I magyarjai közül, a Debrecen ugyanis élt opciós jogával és végleg elhozta Újpestről a védőt. Nem ez volt a DVSC egyetlen különleges húzása: januárban lejárt Tomas Kosicky szerződése, majd 28 nappal később bejelentette a klub, hogy újra szerződtették a szlovák kapust.

Aktív volt a nagy hajrára készülő Szombathelyi Haladás is, a sereghajtó az őszi szezon után nyolc pontra áll a bennmaradást érő 10. helytől, így aztán nem csoda, hogy változásra van szükség.

  • a támadások megsegítésére Rui Pedrót hozta a Ferencvárostól kölcsönbe, valamint Reagy Ofosut ingyen,
  • a védelembe Guzmics Richárdot nem lehetett hazacsábítani, ám a 40-szeres szlovák válogatott Saláta Kornélt ingyen megszerezte Horváth Ferenc, sőt a rutinos Mohl Dávidot is elhozta Újpestről,
  • és akár a több mint 100 másodosztályú mérkőzésen pályára lépő Holdampf Gergő is esélyt kaphat az NB I-ben a középpályán, eddig 2 élvonalbeli meccse volt csak.

Ha pedig Honvéd és Újpest, éppen ez a két klub az, amely inkább a távozóktól hangos. A kispestieknél Holdampf mellett még bőven lehet sorolni eligazolókat, közülük Baráth Botond és Hidi Patrik a legnagyobb érvágás, a többiek inkább epizodisták voltak. Ráadásul George F. Hemingway szerint további három meghatározó játékos, Holender Filip, Gróf Dávid és Danilo sem hosszabbítja meg nyáron lejáró kontraktusát. Tegyük hozzá, a Honvéd közben két légióssal, Mohamed Mezgranival és Zakaria Beglarisvilivel erősített.

Három kulcsjátékos távozik a Honvédból, ráadásul ingyen
Gróf Dávid, Danilo és Holender Filip szerződése is lejár a szezon végén.

Az Újpest is hasonló cipőben jár, elepasszolta szűkös keretéből Pávkovics mellett Mohlt és Cseke Benjámint, eközben viszont a sereghajtó Halitól elhozta Rácz Barnabást és Kovács Lórántot. Eközben a lila-fehérek érték el felkészülési meccseken a legnagyobb sikereket, az azeri Quarabagot 1-0-ra, a fehérorosz ligában második Sahtyor Szoligorszkot 6-2-re intézte el Nebojsa Vignjevics együttese.

Ha pedig felkészülési meccseken remeklő csapatokról van szó, említsük meg a Mezőkövesd Kassa elleni 12-0-s mészárlását. Ráadásul közvetlenül még ugyanezen a napon a szlovák másodosztályú csapat után a magyar NB II-es Soroksárt is 2-0-ra verték a sárga-kékek.

Fotó: mezokovesdzsory.hu

Szombaton ilyen előzmények után indul ismét útjára a labda az OTP Bank Ligában, nem árt azonban szem előtt tartani, hogy az átigazolási időszak csak február 14-én zárul. Ez azért is fontos, mert két tavaszi forduló alatt új hibák is fölmerülhetnek, hiányposztok alakulhatnak ki, így nem kizárt, hogy lesz még változás csapatok összetételében.

Téli átigazolási piac érdekességek

Legdrágábban vásárolt futballista: Ihor Haratyin, 600 ezer euró, Ferencváros
Legdrágábban eladott futballista: Schäfer András, 1 millió euró, MTK
Legtöbb új játékost igazoló klub: Paks (7)
Legtöbb játékostól megváló klub: Honvéd (6)
Legjobb mérleg a felkészülési meccseken: Debrecen (2 győzelem, 2 vereség)
Legrosszabb mérleg a felkészülés során: Paks (0 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség)
Legnagyobb arányú győzelem: Mezőkövesd–Lokomotíva Kosice (Kassa, szlovák II.) 12–0
Legnagyobb arányú vereség:  MOL Vidi FC–Kína U25 0–3

Az első tavaszi forduló:

MTK Budapest-Paksi FC 14.00
Debreceni VSC-Újpest FC 17.00
MOL Vidi FC-Puskás Akadémia FC 17.00
Diósgyőri VTK-Mezőkövesd Zsóry FC 17.00
Szombathelyi Haladás-Kisvárda Master Good 17.00
Ferencváros-Budapest Honvéd 19.30

Nyitókép: molvidi.hu

Olvasói sztorik