Magyar foci sport

Az egymillió eurós Schäfer András története több szempontból példaértékű

A 19 éves labdarúgó menedzselésével, végső soron értékesítésével az MTK utat mutat a magyar labdarúgás számára. Talán a nagy álmokat szövögető, nemzetközi középmezőnyről álmodó Ferencváros és a Mol Vidi kivételével mindenkinek. Karriertörténet egy sikeres üzlet kapcsán.

Egymillió euróért a Serie A-ban, azaz topbajnokságban folytatja karrierjét az MTK tehetsége – számoltunk be az elmúlt hétvége magyar fociszenzációjáról. A jelző nem túlzás, lévén ekkora összegért (325 millió forint) a NB I-ből elvétve értékesítenek gyerekkortól Magyarországon nevelkedő magyar játékost a klubok. Legutóbb tán a győri Kalmár Zsoltért áldozott 2014-ben pont ekkora összeget az RB Leipzig, de Dzsudzsák Balázsért is ennyit fizetett anno a PSV Eindhoven.

Schäfer András hétfő reggel el is utazott Genovába, a klub részéről pedig aznap délelőtt Polyák Balázs sportigazgató adott szűk körben tájékoztatást az üzlet hátteréről.

Schäfer András a Genoába igazolt – hivatalos
Topbajnokságban folytatja karrierjét az MTK tehetsége.

MTK életpálya-modell

Sokáig úgy tűnt, az MTK lesz az, amely Várszegi Gábor tulajdonos hathatós segítségével megmenti a magyar labdarúgást. A klub mindenkit megelőzve először hozott létre akadémiát Agárdon, és évekig fölözte a piacot; összegyűjtötte a legtehetségesebb magyar fiatalokat, felnőtt futballban megfelelő játékperccel a lábban felépítette, majd

 • a legtehetségesebbeket külföldre értékesítette,
 • aki nem ütötte meg a nemzetközi szintet, az 23-25 éves korig az MTK-ban,
 • vagy egyfajta klub bevételi forrásként kölcsönben,
 • vagy végleges értékesítés után más magyar klubban futballozott (egy októberi kimutatás szerint az NBI-ben jelenleg 32 MTK nevelés játszik).

Ez nevezték MTK életpálya-modellnek.

Várszegi – a Gemini együttes alapítója és basszusgitárosa – volt az első, aki többéves meddő álomkergetés után először ismerte fel,

Magyarországon klubfutball terén nem érdemes „magyar válogatottat építeni”, túlköltekezni, nem lehet BL-, EL-döntőről álmodni, mert az ország és az iparág honi gazdasági ereje éveken át tartó okos gazdálkodás és szerencsés játékospolitika mellett is jó esetben egy-egy EL-csoportkörre elegendő.

Az agárdi akadémia alapításával ezért fordult az utánpótlásképzés és a játékosexport felé. Fülöp Márton, Torghelle Sándor, Juhász Roland, de még a náluk fiatalabb Németh Krisztián is e szemléletnek az európai középmezőnyt elérő „végterméke”.

Az 5-6 éves Schäfer a kétezres évek elején még csak ismerkedett a labdával, fogalma sem volt minderről, ahogy arról sem, hogy 15 éves alázatos támogatás után 2010. magasságában Várszegi Gábornak végképp’ elfogyott a türelme, ezért szinte teljesen lecsökkenti a klub finanszírozását.

Korosztályos válogatottba is csak némi unszolás után került be

Várszegi háttérbe vonulásával, majd 2014-es teljes kiszállásával az életpályamodell csak annyiban változott, hogy kizárólag a gazdaságilag megerősödő hazai piacon Salgótarjáni út-Fehérvár-Felcsút háromszögben értékesített a klub játékost.

Az agárdi akadémia szakemberállománya ellenben semmit sem változott. A korábbi szombathelyi NBI-es játékos, Fedor Sándor szinte a kezdetektől részese volt a fiatalok képzésének. Ő szúrta ki a szintén szombathelyi Schäfert is egy korosztályos bajnoki meccsen. Mivel a vékonydongájú fiú nem szerepelt stabil kezdőként csapatában, 2014. nyarán, 15 évesen nem okozott gondot az MTK-ba csábítani.

Az asztmás, fizikailag a többieknél lassabban fejlődő srác U16-tól Székely Zsolt irányításával készült, de még egy évvel később is bizonytalannak tűnt, valóban lehet, lesz-e belőle első osztályú labdarúgó – kétség kívüli labdaérzékenysége, tehetsége ellenére az U15-ös, U17-os válogatottba soha nem kapott meghívót.

Aztán ugrott egy nagyot. 2016. decemberében Tamási Zsoltot, aki ekkor már két éve figyelte testközelből Schäfer fejlődését, az akadémia éléről a felnőtt csapat vezetőedzőjévé nevezték ki. Az 53 éves szakember annyira bízott tanítványában, hogy az U19-ből az első csapathoz vezényelte a 17 éves tehetséget.

Miközben a Torghelléékkel edzett, az NBIII-as és az U19-es bajnokságban lépett pályára, de a 2016/17-es bajnokság végén, mielőtt az MTK kiesett az élvonalból, még ha csereként is, de bemutatkozott az NBI-ben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Séfi mindvégig MTK-s melegítőben volt Genovában. Csak a kék-fehér! 🔵⚪ #mtkbudapest #genoa

mtklabdarugas (@mtklabdarugas) által megosztott bejegyzés, Jan 27., 2019, időpont: 7:01 (PST időzóna szerint)

Régi-új MTK modell

2017. azért is fontos dátum Schäfer fejlődése szempontjából, mert a kieséssel újragombolták a kabátot az MTK-nál. Menesztették Tamásit, de az addig mozdíthatatlannak hitt klubigazgató Domonyai Lászlót is. Nyáron Tamásit Feczkó Tamás váltotta a kispadon, aki az NBII-re kész keretet kapott.

Hovatovább kevesen tudják, de a Deutsch Tamás elnökölte anyaklub három évnyi konszolidálás után, pont ekkor adta át a labdarúgó Kft. közvetlen irányítását Zakor Sándornak.

Az új többségi tulajdonos és a már általa kinevezett új sportigazgató, Polyák Balázs pedig visszaterelte az MTK-t a Várszegi által kitalált racionális modell irányába.

Újra kifejezett gazdasági cél lett a piaci alapú bevétel, az arra méltó fiatal labdarúgók továbbléptetése külföldre (a klub költségvetésének azóta szerves részét kell képezze a játékos adás-vétel nyeresége – úgy tudjuk, nyáron is elért sikert ezen a téren az MTK vezetése, hiszen a Szombathelyről visszahívott Myke Bouard Ramost 200 ezer dollárért adták kölcsön egy évre az Emírségekbe, az Al Ittihad Kalbának).

Egy-egy fiatal labdarúgó fejlődése és későbbi értékesítése érdekében elengedhetetlen, hogy kellő felnőtt játékperc legyen a lábában. Polyák hitt Schäferben, ezért kikövezte számára az utat; az akkor nála már jóval rutinosabb, több NBI-es meccsel is rendelkező posztriválist, Vogyicska Bálintot egy évre kölcsönadták az NBI-es Vasasnak. Ez mindkét labdarúgó érdekét szolgálta;

 • Vogyicska továbbra is az NBI-ben játszhatott,
 • eközben Schäfer 29 NBII-es meccsén 22-szer lehetett kezdő.

Az akkor már stabilan a felnőtt futballban pallérozódó játékost 2018 tavaszán életében először aztán Németh Antal behívta a korosztályos válogatottba is, az U19-es csapatban végre többször, nemzetközi szinten is pályára tudott lépni.

Az MTK Feczkóval egy év távollét után úgy jutott vissza azonnal az élvonalba, hogy az edzőnek az MTK-ikon Kanta József mellet Schäfer helyét is meg kellett találnia a kezdőben. Ugyan egy nyári felkészülési meccsen megsérült a tehetséges játékos, de ősszel annak ellenére belement 16 meccs csak a lábába, hogy ekkor már Bognár István személyében újabb hozzá hasonló karakterű labdarúgóval gyarapodott az MTK-középpálya.

Mindez Feczkó Tamást dicséri. Az edző remekül sakkozott: a klub és a játékos érdekei, továbbá az elvárt és kötelező eredményességet is szem előtt tartva olyan szerkezetet és taktikát dolgozott ki, ahol mindhárom labdarúgó kiteljesedhetett, a klubvezetés, és a játékos menedzsere, a CMG pedig az egyre gyarapodó érdeklődőknek megfelelő játékkörnyezetben tudta bemutatni a labdarúgót.

A háttér-beszélgetésen Schäfer András eddigi kétség kívül sikertörténetéből három apró mozzanat derült még ki.

 • Ősszel a Ferencváros is bejelentkezett érte,  Schäferért cserébe felajánlották  Lovrencsics Balázst, de Polyák a tárgyaláson ebbe nem ment bele, hanem olyan árat mondott, amelyért úgy gondolta, télen külföldre is el tudja adni a labdarúgót. Az egy millió eurós árra mosolyogtak a zöld-fehérek. Az üzlet elmaradt, a játékos az NBI helyett a Serie A-ban kötött ki.
 • Az MTK szaknyelven „benne maradt” a játékosban, azaz amennyiben a Genoa tovább értékesíti, úgy a kék-fehérek is részesednek az üzletből, azaz az egy millió eurós üzleti bevétel, további euró százezrekkel nőhet, amennyiben a labdarúgó a Serie A-ban is stabil kezdő tud lenni, és a karrierje úgy ível felfelé, ahogy eddig. Ez ahogy eddig is, nagyrészt rajta, tehetségén, kitartásán és új klubján múlik.
 • Polyák már most megnevezte azt a három fiatal labdarúgót, akik közül nyárra vagy legkésőbb a jövő télre valaki szintet léphet, és felkeltheti a nemzetközi klubok figyelmét.

Hogy kik ők? Elég csak nyitott szemmel figyelni a kék-fehérek tavaszi NBI-es meccseit és kiderül.

Az MTK TOP10 legnagyobb összegért értékesített játékosa a transfermarkt.com kimutatása alapján:

 1. Németh Krisztián – 2007, Liverpool – 3 millió euró
 2. Juhász Roland – 2005., Anderlecht – 1,5 millió euró
 3. Pintér Ádám – 2010., Zaragoza – 1,2 millió euró (soha nem fizették ki, mai napig perlik a spanyol klubot)
 4. Torghelle Sándor – 2004., Crystal Palace – 1,1 millió euró
 5. Schäfer András – 2019, Genoa – 1 millió  
 6. Lencse László – 2010., Videoton –800 ezer euró
 7. Fülöp Márton – 2004., Tottenham Hotspur – 750 ezer euró
 8. Gosztonyi András – 2010 Bari, kölcsön – 100 ezer euró, majd 2010., Videoton 750 ezer euró
 9. Bese Barnabás – 2016., Le Havre – 650 ezer euró
 10. Tischler Patrik – 2013., Felcsút – 200 ezer euró

Az összképet Lencse és Gosztonyi MTK-Videoton transzfere annyiban torzítja, hogy ezt nem neveznénk piaci alapú üzletnek, sokkal inkább a már akkor erős politikai támogatást élvező Videoton játékosokért cserébe nyújtott egyfajta anyagi segítséget a Várszegi távozása után  éppen forráshiánnyal küzdő a kék-fehéreknek.

Kiemelt kép: mtkbudapest.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.