Ez a csehek napja volt

Európa-bajnokság 5. nap: cseh–görög 2-1 és lengyel–orosz 1-1.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, A-csoport, 2. forduló
Csehország–Görögország 2-1 (2-0)
Wroclaw, 41 200 néző. Játékvezető: Stéphane Lannoy (francia)
Gólszerzők: Jiracek (3.), Pilar (6.), illetve Gekasz (53.)
Lengyelország–Oroszország 1-1 (0-1)
Varsó, 50 ezer néző. Játékvezető: Wolfgang Stark (német)
Gólszerzők: Blaszczykowski (57.), illetve Dzagojev (37.)
A mai program (június 13. szerda)
B-csoport, 2. forduló
Dánia–Portugália, Lvov, 18 óra
Hollandia–Németország, Harkov, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csehország három perc alatt lerendezte

Az első fordulóban az oroszoktól vereséget szenvedő csehek óriási iramban kezdték a találkozót, a görögök pedig láthatóan nem voltak felkészülve a rohamokra, így Csehország már a hatodik percben két góllal vezetett. A visszafogott görög csapat – amelyben a súlyos sérülést szenvedett Papadopuloszt és a kiállítása miatt eltiltott Papasztopuloszt kellett pótolni – negyven percen keresztül kapura sem rúgott, és összesen egy lesgólra futotta erejéből az első félidőben.

Szünet után egy óriási védelmi hibát kihasználva szépítettek a görögök, a váratlan gól után pedig kiegyenlítettebb lett a mérkőzés. Görögország elszántan rohamozott, és mezőnyfölényre tett szert, de csak elvétve jelentett veszélyt elöl, így nehéz helyzetből, két meccsen szerzett egy ponttal várja a folytatást.

A három ponttal álló csehek legutóbb több mint harminc éve, 1982 márciusában győzték le Görögországot.

A Rangadó.hu szakértője ezúttal Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori legendás játékosa volt, aki Székesfehérvár belvárosában, az Országalmánál egy nagy kivetítőn nézte a találkozókat. Minden nap meghívnak két sportvezetőt vagy játékost, akik értékelik a látottakat. Somos Zoltán és Horog László ezúttal Schneider Bélával, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatóságának vezetőjével, illetve Tiber Lászlóval beszélgetett.
– Rossz mérkőzés volt a cseh–görög. A hatodik percre a csehek lerendezték, utána nem láttam a görögökben azt a potenciált, amit támadásban kellene volna nyújtaniuk – vélekedett Tiber László. – Amikor megkapták a lehetőséget Petr Cech kapus bakija után, akkor látszott az a támadófutball, ami elvárható lett volna olyan helyzetben, amelyben a továbbjutás, illetve a kiesés a tét. Szamarasz kihúzódott a balszélre, és ívelgette befelé a labdákat. Nem kerültek a védelem mögé. Nem is értem! Nem mozgósítottak megfelelő energiákat a győzelemért, talán azért, mert nincsenek is meg a megfelelő játékosaik. Hajlamosak voltunk leírni a cseheket az ellenünk mutatott játékuk, plusz az oroszok elleni teljesítményük alapján, de fel tudtak állni, és versenyben maradtak. Ez jót tesz a harmadik fordulónak, hiszen matematikailag még bármelyik csapat továbbmehet.

Döntetlen a lengyel-orosz rangadón

A házigazda kezdte lényegesen jobban a találkozót, és az első negyedórában több helyzetet is kialakított a kapu előtt. Oroszország csak Malafejev kapusnak köszönhette, hogy nem került hátrányba. A folytatásban kiegyenlítettebbé vált a játék, az oroszok a korábbiaknál lényegesen jobban védekeztek, támadásaik azonban továbbra is veszélytelenek voltak. A félidő hajrájában némileg váratlanul mégis vezetést szereztek, s előnnyel mehettek a szünetre. A gólszerző Dzagojevnek ez már a harmadik találata volt a tornán, s ezzel vezeti a góllövőlistát.

A fordulás után a lengyelek vállalták a nyíltabb támadójátékot, ami egy-két helyzetet eredményezett, ugyanakkor a védelmük fellazult, így az oroszok is többször okoztak veszélyt. Negyedóra sem telt el, amikor Blaszczykowski szépségdíjas találatával egyenlíteni tudtak a hazaiak, miután egy orosz ellentámadást sikerült visszakontrázniuk. Az egyenlítés után mindkét fél a győzelemre játszott, ám nem bírtak egymással, helyzetekig ritkán jutottak el, újabb gól pedig már nem született.

A találkozó negyedik játékvezetője Vad II István volt.

Az orosz válogatott négy ponttal áll, s továbbra is vezeti a csoportot, míg a házigazda két pontjával harmadik a csehek mögött, akikkel szombaton csap majd össze. A négyes utolsó helyén a görögök állnak.

– Ez a mérkőzés olyan volt a görög–cseh találkozóhoz képest, mintha egy másik sportág lett volna – közölte Tiber László. – Lehetett látni, hogy a lengyelek eredményt akarnak elérni, és támogatja őket több tízezer hazai fanatikus. Az orosznak megvan minden posztra az emberük, de játékukban gyakran elmosódtak a posztok. Nem láttam például, hogy Zsirkovnak mi a pozíciója, hiszen egyszer hátul szerelt, majd elől gólpasszt adott. Tudatos munkát végeznek, nagyon látszik a csapaton a holland iskola, Dick Advocaat nagyon összerakta az együttest.