NB I

Jövőre bajnok lehet a Fradi

Vágó Attila szerint a következő bajnokságnak a Ferencváros lesz a legnagyobb esélyese, ha együtt marad a kerete.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Ferencváros hazai környezetben 2-0-ra nyert az MTK ellen az OTP Bank Liga 21. fordulójának vasárnapi rangadóján. Hatalmas lendülettel kezdett a Fradi, a vendégek csak a kapus, Hegedüs Lajos bravúrjainak köszönhetően úszták meg kapott gól nélkül az első negyedóra zöld-fehér rohamait. A folytatásban is Thomas Doll tanítványai irányították az összecsapást, és végül a félidő hajrájában Mateos büntetőjével meg is szerezték a vezetést. A spanyol védő az örökrangadók történetének négyszázadik ferencvárosi gólját szerezte.

A fordulást követően az MTK megpróbált változtatni, de hiába birtokolta többet a labdát, mint az első negyvenöt percben, nem tudott helyzetet kialakítani. A Ferencváros rendkívül magabiztosan őrizte előnyét – ráadásul a 89. percben a csereként beállt Busai is betalált –, így megérdemelten diadalmaskodott. A zöld-fehérek sorozatban ötödik bajnokijukat hozták le kapott gól nélkül.

Thomas Doll együttese ezzel 11 mérkőzésesre nyújtotta veretlenségi sorozatát, ráadásul egy pontra megközelítette a tabella második helyén álló kék-fehéreket. Ez volt a 206. bajnoki örökrangadó, a zöld-fehérek 84. alkalommal diadalmaskodtak, korábban 46 döntetlen mellett 76 MTK-siker született.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Vágó Attila, a Diósgyőr és a magyar női válogatott korábbi edzője elemezte:

Szeretnék tisztázni egy dolgot: az UEFA edzőképzésében úgy tanítják, hogy a labdarúgásban vannak játékrendszerek, és azon belül felállási formák. Nem szeretem, amikor a kommentátorok, szakkommentátorok arról beszélnek a tévében, a sajtóban, hogy az edzők hadrendet és szerkezetet váltottak. A futball nem háború, itt nem kell hadrendet váltani – kezdte Vágó Attila.

A mérkőzésre rátérve: mind az FTC, mind az MTK a tőle megszokott 4-3-3-as játékrendszerben játszott, azon belül viszont mindkét csapat más felállási formában. Tudjuk, hogy a Fradinál ez tulajdonképpen 4-1-2-3, ezen belül Somalia a védekező játékos. Az MTK a tőle megszokott 4-2-3-1-et játssza, két szűrővel. Azt vártam, hogy így kezdenek a csapatok, és ez igazolódott is, de meglepő volt, hogy a hazaiaknál Böde Dániel nem kezdett. Azt is lehetett tudni, hogy az eltiltások és sérülések miatt a vendégek ezzel a csapattal fognak felállni.

Hiányzik a „gólra gól”

Az FTC teljesen megérdemelten győzött, csak az a bajom velük, nagy hibájuk, hogy óriási fölényben játszottak, mégsem tudtak gólra gólt rúgni, pedig nagyon kreatív embereik vannak. A négy védő előtt Somalia játszik, előtte öt támadószellemű ember: Hajnal és Gera szervez, előttük pedig a három csatár, akiktől várhatnánk gólokat. Ezzel izgalmassá teszik maguknak a mérkőzést. Ma azt lehetett látni, hogy a Fradi mindenképp nyerni akar, gyorsan, jól és kreatívan játszott, de hosszú ideig csak a tizenhatosig jutott el, mert az utolsó pillanatban rossz döntéseket hoztak, nem tudták gólra váltani a nagyon komoly mezőnyfölényüket.

Az MTK úgy nézett ki, mint aki nem akar kikapni. Láttunk egy olyan csapatot, amely mindenáron győzni szeretne, és egy olyat, amely mindenáron arra törekedett, hogy ne veszítsen. Az MTK előtt le a kalappal, mert még mindig második, annak ellenére, hogy a Ferencváros nyert. Ez annak köszönhető, hogy a kék-fehéreknél tudatosan és nyugodtan dolgoznak. Egy példa: szerintem a világon nincs még egy klub, ahol ott tartják az edzőt, amikor a csapat kiesik, de Garami József irányításával visszajutottak, majd előbb a kiesés ellen küzdöttek, utána a dobogóért. Nyugodt hátteret biztosít, hogy az akadémia adja fel a játékosokat, és mindenki tudja, hogy ebben a 4-2-3-1-ben kell játszani.

Gyorsaság, kreativitás, helycsere

Ha azt nézzük, hogy a két klub költségvetése között óriási a különbség, az MTK-ban egy külföldi, a Fradiban pedig négy magyar játszott, csodálkozhatnánk, hogyan lehet mégis második az MTK? Ez a Ferencváros most kétségtelenül nagyon jól össze van rakva, Thomas Doll mindenkinek a helyét megtalálta, az egyetlen szűrő, Somalia is segíti a támadásokat. A két szélső állandóan változtatja a helyét. A két szervező, Hajnal és Gera rendkívül jó labdákat ad, és nagyon kreatívan tud játszani. Csak annyi hibájuk van, hogy nem rúgnak gólra gólt. Végig uralták a meccset, az első félidőben is több góllal vezethettek volna, hiszen láttunk egy gyanús helyzetet, és voltak további lehetőségeik.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első. A hazaiak ismét magukhoz ragadták a kezdeményezést, dinamikusan és gyorsan játszottak, az MTK csak az utolsó tíz percben próbálkozott, addig nem adta fel a játékát. Az első felvonásban nagyon gyengén futballoztak, a másodikban már volt egy veszélyes szabadrúgásuk, illetve egy-két lehetőségük, fegyelmezetten védekeztek, de a jó játékot most a Fraditól láttuk. A következő bajnokságnak a zöld-fehérek lesznek a legnagyobb esélyesei, ha együtt maradnak. Nagyon jó formában vannak, sokat futnak, gyorsak, kreatívak, helycserével rengetegszer változtatják a pozíciójukat a szélsők.

Az MTK ugyanabban a játékrendszerben szerepelt, mint ellenfele, csak a felállási forma volt más. Most nem tudtak a kontrákra építeni, hiszen a Ferencváros a labdavesztések után azonnal visszatámadott, és megszerezte a labdát, tehát lehetőségük sem volt eljutni számottevő ellenakciókig. Veszélyhelyzet csak rögzített szituációk után alakult ki, a saját játékukat most abszolút nem tudták érvényesíteni, a védekezésre kellett koncentrálniuk – viszont azt egy ideig jól csinálták –, mert a Fradi ledarálta őket. A hazaiak a mérkőzést végig irányítva, gyorsan futballoztak. Tetszett a meccs, amely élvezetes, izgalmas volt – ilyen arénában, ilyen közönség előtt így kell a Fradinak játszania, dicséret illeti a csapatot. A vendégek pedig azt csinálták, amit ilyenkor tenni kell, de nem mondom azt, hogy ez antifutball.

Somalia végre a helyére került

Sejtettem, hogy lesz még gól, és a Fradi nem egy-nullra fog nyerni. De ha hamarabb meg tudnák szerezni a második góljukat, akkor sokkal nyugodtabban, élvezetesebben játszhatnának a folytatásban, és a játékosok is jobban éreznék magukat. A vendégek játéka statikusabb, a hazaiaké viszont kiszámíthatatlan volt Lamah és Varga állandó helyváltoztatásai, illetve Hajnal és Gera bemozgásai miatt. Somaliának csodálatosan megtalálták a pozícióját, a 4-3-3-ban egyedül ő játszik védekezőt, tehát egymaga meg tudja oldani, amit más csapatoknál két ember csinál, az MTK-nál Thiam és Pölöskei Zsolt. Mivel Somalia támadószellemű játékos, hogyha ő és a két szélső védő is belép a támadásokba, akkor csak a két középhátvéd és a kapus van stabilan hátul.

Példamutató, ahogyan évek óta dolgoznak, és az edző iránti türelemmel, nyugodtsággal építik a csapatukat. Már többször bizonyították, hogy érdemes így gondolkozni. Az MTK kis pénzből, de tudatos vezetéssel építi a csapatot, van állandó játékrendszerük, játékstílusuk, Tamási Zsolt pedig az akadémiáról adja fel a játékosokat a felnőtt keretbe. Én azt szeretem, ha magyar fiatalok kapnak lehetőséget, mert akkor lesz jó a válogatottunk, de az is nagyon tetszik, ami a Fradinál zajlik. Most minőségi külföldiek vannak a többi csapat légiósaihoz képest – mondta végül Vágó Attila.

Olvasói sztorik