NB I

Mátyus: a mentalitás a futball fontos szegmense

A Lombard edzője még erősítene csapatán, amely akkor lehet eredményes, ha a játékosok szívüket-lelküket kiteszik a pályára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Három forduló után hat ponttal az élvonal ötödik helyén áll a Lombard együttese. A Magyar Kupában viszont nem sikerült jól a rajt a pápaiaknak, hiszen a másodosztályú Soroksár otthonában 2-0-s vereséget szenvedtek, és kiestek. A gárda irányítását a nyáron – a korábban a REAC-ot vezető – Mátyus János vette át, akinek a sok távozó miatt teljesen új csapatot kellett építenie. A Rangadó.hu megkereste a fiatal szakembert, aki a kiváló bajnoki rajtról és a kupakudarcról is beszélt.

– Nehéz beismerni, de egyértelműen megérdemelte a Soroksár a továbbjutást. Gratulálunk nekik, és reméljük, minél tovább eljutnak. A mi játékunk sajnos értékelhetetlen volt, támadásban és védekezésben sem nyújtottunk semmit. Ilyen nem eshet meg egy csapat életében, de ha megesik, akkor kezelni kell. Nálunk ez megtörtént, fel kell állnunk és hétvégén javítanunk kell – kezdte Mátyus János.

– Két győzelemmel és egy vereséggel rajtoltak a bajnokságban. Mit gondol a szezonkezdetről?
– Szépen kezdtünk, az első három meccsből szereztünk hat pontot. Ráadásul papíron nálunk két sokkal jobb csapattal is találkoztunk. A Vidi ellen sajnos nem sikerült pontot szereznünk, de a Ferencváros ellen felborítottuk a papírformát, illetve a Kecskeméttel szemben egy ki-ki mérkőzésen otthon tartottuk a három pontot. Jó a rajtunk, de nem kevésbé fontos meccs következik a hétvégén. Mindenképp pontot kell szereznünk a Dunaújváros ellen.

– Gondolta volna a szezon előtt, hogy három forduló után a Lombard hat ponttal áll?
– Nem szoktam sokszor előregondolkodni, mindig a következő meccset nézem. Azt tudni kell, hogy nagyon rázós felkészülésünk volt. Későn álltunk össze, hiszen rengeteg ember távozott, és sok új játékos érkezett. Az első bajnokin például nem volt még kimondott befejező csatárom, de azóta sincs egyébként balhátvédem, illetve baloldali középpályásom. Hiába ment le három forduló, még most sem mondhatom azt, hogy a Pápa kerete teljes. Továbbra is azon dolgozunk, hogy legyen néhány erősítés.

– Mire számít a hétvégi, Dunaújváros elleni összecsapáson?
– Nyilván magasabb színvonalon, de hasonló játékot játszanak, mint a Soroksár. Próbálnak futballozni, mindenképp kombinatív játékot fognak erőltetni ellenünk, ráadásul most kiegészültek Józsi Gyurival, akinek az utolsó passzai borzasztóan veszélyesek. Nálunk kicsit más a helyzet, mi akkor tudunk eredményesek lenni, ha minden játékos a szívét-lelkét kiteszi a pályára. Nyilván kell futballoznunk is, de ha a mentális dolgok nincsenek rendben, akkor esélytelenek vagyunk bárkivel szemben. Ha a mentális része rendben van – ahogy az már bizonyosodott is –, akkor bárkinek ellenfelei lehetünk.

– Egyre több önhöz hasonló, fiatal, ambiciózus edző dolgozik az NB I-ben. Ennek hatására várható valamilyen változás a csapatok játékstílusában, vagy felfogásában?
– A saját utamról szeretnék inkább beszélni. Borzasztó fontosnak tartom, és nem győzőm hangsúlyozni, sokan talán már mosolyognak is rajtam, de hiszem, hogy a mentalitás a futball egyik legfontosabb szegmense. Nyilván a taktika és az egyéni képességek behatárolják a lehetőségeket. Ha azonban Magyarországon egy csapat a maximumot adja ki magából, akkor papíron bármennyire is gyengébbnek számít, de el lehet tüntetni a különbségeket. Ez talán egy picikét másfajta felfogás – bár korábban is volt ilyen –, de én mindenképp ezt az utat járom. Minden percben, minden párharcban úgy kell menni, mintha azon múlva a mérkőzés, és akkor abból jó dolgok sülhetnek ki – mondta végül Mátyus János.

Olvasói sztorik