NB I

„Nekünk van igazunk”

A klub jogásza, Visontai Csongor nagyon csodálkozna, ha az MLSZ a saját maga által korábban hozott határozatokat felülbírálná.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Továbbra is vannak nyitott kérdések az Újpest következő szereplésével kapcsolatban. Az NB I-ből kieső Mezőkövesd óvást nyújtott be a lilák szezon közbeni indulási jog-átruházása miatt. Ezt első fokon elutasította az MLSZ, most a fellebbviteli bizottságon van a sor… Mindeközben az sem biztos, hogy az újpestiek indulhatnak az Európa Liga selejtezőjében, noha a jogot a vasárnapi Magyar Kupa-győzelemmel kivívták. A klub jogi képviselője, Visontai Csongor a SportKlub televízióban elmondta: nagyon csodálkozna, ha az MLSZ a saját maga által korábban hozott határozatokat felülbírálná.

– Az UEFA-indulással kapcsolatban már többször elmondtuk, hogy van egy feltétel, aminek nem felel meg a mostani kft, de az UEFA adhat nekünk felmentést. A hároméves szabályról van szó, de az új kft, amely most üzemelteti az Újpest FC-t, még nem tagja az MLSZ-nek három éve. Erre a felmentésre várunk, beadtunk rengeteg dokumentumot, az UEFA további iratokat kért tőlünk, azokat is beadtuk. Most várakozó állásponton vagyunk – magyarázta Visontai Csongor.

– Nem nagyon húzhatja az időt az UEFA, hiszen lassacskán tudni kéne, hogy a diósgyőriek nem mehetnek szabadságra, vagy az újpestiek…
– Nekünk is tudnunk kellene, de az UEFA szabályzatában nincs meghatározva erre határidő, megfelelő időben kell meghoznia a döntést. Ez tényleg esedékes, hiszen ahogy mi néztük, június huszonharmadikán már sorsolnak az Európa Ligában, és addig az MLSZ-nek is van kötelezettsége, tehát nyilván nem ez az az időpont, amikorra meg kell nevezni a csapatot, az MLSZ-nek jóval előbb le kell adnia a listát a nemzetközi kupák magyar indulóiról.

– Döntések sorozata vezetett idáig. Amikor ezeket a döntéseket hozták, nem gondolkodtak azon, hogy esetleg baj lesz?
– Olyan helyzet volt, ami azonnali cselekvést igényelt. Ha nem tesszük meg azokat a lépéseket, amiket megtettünk, akkor most arról beszélünk, hogy a BLSZ IV-ből mikor fog majd feljutni az Újpest? Ez nem vicc, itt nem NB II-ről volt szó, nem NB III-ról, egyértelműen kimondta a szabály, hogy amennyiben anyagilag teljesen ellehetetlenül a klub, akkor a megyei legalsó osztályban kell újrakezdenie, márpedig ez a BLSZ IV.

– Eléggé az élére van állítva a dolog: vagy minden, vagy semmi…
– Nem teljesen minden, hiszen a kupagyőzelem akkor is kupagyőzelem, hogyha nem jut ki a csapat az Európa Ligába, de én nagyon bízom benne…

– A tulajdonos azt mondja, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaán lesz, ha kijutnak Európába, de ha nem, akkor csak ketchup és mustár.

– Nem teljesen. Én is olvastam, ami mostanság megjelent a médiában: ha nem jutunk ki, akkor megy az edző, és megy mindenki. Picit félreértelmeztek bizonyos dolgokat. Itt több nyilatkozat volt mindkét fél részéről, hiszen a tulajdonos és az edző is nyilatkozott. Az edző azt mondta, hogy ő akkor szeretne maradni, ha az elnök megerősíti a csapatot, az elnök pedig azt mondta, hogy érthető, ha a befektetési kedve egy kicsit nagyobb lesz akkor, ha az Európa Ligában indulhat az együttes. Ez az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy nem fog befektetni. Jogászként azt mondom, hogy nyilván másképp erősít az ember, ha az Európa Ligában akár a továbblépésre is van esélye, de semmiképp nem jelenti azt, hogy nem lesz erősítés. Úgy tudom, vannak tárgyalások, és az edzővel is komoly tárgyalások vannak, meglátjuk, mi lesz ennek az eredménye.

– Mikor dől el a Mezőkövesd óvása, tehát hogy egyáltalán első osztályú csapat lesz-e az Újpest?
– Szerintem a Mezőkövesd óvásának jogi alapja nincs. Hallottam, hogy Tállai András elnök több jogásszal is egyeztetett, de nekem más az álláspontom. Nagyon tisztelem őt, és azt gondolom, nagyon helyes, hogy ő mindent megtesz a klubjáért. Más kérdés, hogy ennek jogilag van-e helye, márpedig szerintem nincs. Szerintem az óvást másodfokon is el fogják utasítani. Egyébként ha nem így lenne, a szabályzat egyértelmű: mindenki, az Újpest összes játékosa megkapta az MLSZ játékengedélyét, a versenyszabályzat pedig azt mondja, hogy ha helyt adnak az óvásnak, és az MLSZ által kiadott versenyengedéllyel játszik valaki, akkor nem lehet pontot levonni, nem lehet a csapatot megbüntetni, mert ebben az esetben nem a csapatnak a hibája. Ha eredményre vezetne az óvás, az Újpestet akkor sem fenyegetné, az én álláspontom szerint.

– Van egy szabály, meg egy ellenszabály?
– Nem. Azt gondolom, másként értelmezzük, de ha mindenki ugyanúgy értelmezné, akkor soha nem lennének perek, és senki nem vitatkozna soha, semmin. Én tiszteletben tartom Tállai András álláspontját, meg is értem, csak nem értek vele egyet. Egyelőre az MLSZ sem ért vele egyet, úgyhogy az Újpest helye biztos, hiszen ha nem is szép módon, de kivívta a bennmaradást. Remélem a legjobbakat, hiszen hallom a híreket: az egész stáb azon dolgozik, hogy ne csak a kupában, hanem a bajnokságban is nagyon jól szerepeljenek.

– Ha ön lenne a Mezőkövesd jogásza, támogatná az óvást?
– Persze, hiszen az ember mindent megtesz a klubjáért, a jogásznak meg az a dolga, hogy a megbízójáért tegyen meg mindent. Megtennék mindent, hiszen az ember lehet mindkét oldalon. Emberileg nagyon megértem, de nekünk van igazunk.

– Nagy csata lesz ez még…
– Meglátjuk. Egyelőre azt gondolom, hogy eddig nem volt nagy csata ebből. Az MLSZ jogosult ennek az elbírálására, mi ezt várjuk. Van egy határozott jogi álláspontunk, ha másképp döntenek, akkor kénytelenek leszünk lépni. Én nagyon csodálkoznék, ha az MLSZ a saját maga által korábban hozott határozatokat felülbírálná. Számomra az komoly meglepetés lenne, de meglátjuk, nem tudjuk, mit hoz a jövő…

– Kiket igazol az Újpest?
– Ez abszolút szakmai kérdés, és ez bonyolult folyamat egy klubnál, nem is csak az elnökön múlik. Nálunk Roderick Duchatelet mindent megtesz, és a saját vagyonából igyekszik felvirágoztatni az Újpestet, de ő is igénybe vesz segítséget, például szakmai tanácsadókat. Van egy stáb, akik folyamatosan figyelik a játékosokat. Azért nehéz dolog ez, mert tényleg hosszadalmas folyamatról van szó, és nagyon sokszor a játékosok is több klubbal tárgyalnak, és csak az utolsó, vagy az utolsó utáni pillanatban döntenek, és akkor nagyon kell kapkodni. Biztos, hogy lesznek meglepetések az átigazolási szezonban.

Olvasói sztorik