NB I

Az Újpestnek sikerült nagyot alkotnia

Balajcza Szabolcs szerint az aranyérmes lilák számára a Ferencváros búcsúztatása volt a kulcsmomentum a kupamenetelés során.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest nyerte a Magyar Kupát, mivel a vasárnapi fináléban, húszezer néző előtt 1-1-es végeredményt követően tizenegyesekkel legyőzte a Diósgyőrt a Puskás-stadionban. A lilák történetük során kilencedszer hódították el a trófeát, ezt megelőzően legutóbb 2002-ben nyertek.

A találkozón Gosztonyi András hatodik percben esett öngóljával egészen az utolsó pillanatig vezetett az Újpest, ekkor azonban Bacsa Patrik egyenlített. A hosszabbításban nem született gól, a büntetőpárbajt pedig 4-3-ra nyerték a lila-fehérek. A fővárosiak sikere ellenére minden bizonnyal a Diósgyőr indulhat az Európa Liga-selejtezőben, az újpestiek ugyanis az NB I-es indulási joguk másik cégbe való átvitele miatt nem kapták meg az nemzetközi kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet.

A Diósgyőrt a szerb Vladimir Radenkovics és ifj. Bene Ferenc irányította, mivel Tomiszlav Szivics vezetőedzőt a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága egy nyilatkozata miatt fél évre eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

A díjátadás és az ünneplés után Nebojsa Vignjevics, a győztes Újpest vezetőedzője arról beszélt, hogy akár már a rendes játékidőben eldönthették volna a finálét.

– Nagyon szép mérkőzés volt, de sok az én szívemnek, és sok szurkoló szívének is. Megérdemeltük a győzelmet, ámbár mindkét csapat megérdemelte volna, azonban vesztesnek is lennie kell – kezdte Nebojsa Vignjevics. – A Diósgyőr is jól játszott, mi korán vezetést szereztünk és utána kontrajátékra rendezkedtünk be. Volt esélyünk megduplázni az előnyt, de a DVTK-nak is akadtak veszélyes helyzetei. Miután az utolsó percben egyenlítettek, ellenfelünknél volt a lélektani előny. A hosszabbítás második félidejében mindkét csapat energiája elfogyott. A tizenegyes-párbaj pedig egy nagy lutri, amit ezúttal mi nyertünk.

Az újpestiek szerb trénere bevallotta: meglepte, hogy Diósgyőrből is rengetegen elkísérték kedvenceiket a fináléra.

– Nagyon boldog vagyok, természetesen ez egy fantasztikus érzés, fantasztikus pillanat, hiszen nagyon sok ember jött ma el, akiket most boldoggá tettünk, illetve sokan néztek minket a televízión keresztül is. Nagyon jó meccs volt, mindkét csapat jól játszott, az ellenfél is. Gratulálok a játékosaimnak, nagyon megérdemelték, úgy érzem, már csak azért is, mert a Diósgyőr a rendes játékidő utolsó percében egyenlített. Fantasztikus volt a hangulat, úgy érzem, ez egy jó reklám volt az egész magyar labdarúgásnak. Számítottam rá, hogy ennyi Újpest-szurkoló eljön, boldog vagyok, hogy ilyen kiváló hangulatot csináltak, de le a kalappal a miskolci drukkerek előtt. Hogy őszinte legyek, arra nem számítottam, hogy ők is ennyien lesznek, ők is fantasztikusak voltak, le a kalappal mindenki előtt – mondta végül Nebojsa Vignjevics.

A győztes Újpest csapatkapitánya, Balajcza Szabolcs tavasszal csak egy bajnoki meccsen védhetett eddig, de a kupasorozatban mindig ő állt a kapu előtt. Elmondása szerint továbbra sincs döntés a sorsával kapcsolatban, tehát még mindig nem lehet tudni, hogy marad-e a klubnál, vagy távoznia kell.

– Előbb is megnyerhettük volna a kupát, mondjuk fél órával, ha egy kicsit odafigyelünk a végére – kezdte Balajcza Szabolcs. – Az első félidőt nagyon jól kezdtük, odanyomtuk őket, akkor rúgtuk a gólt. A második félidőre egy kicsit rosszabbul jöttünk ki, más mentalitással, mint az elsőre. Egyébként tökmindegy, hogyan, de megnyertük a Magyar Kupát! Úgy néz ki, hogy jobban odakoncentráltunk a kupára, ez mentális kérdés szerintem, nagyon szerettünk volna kupát nyerni. A bajnokság sajnos már elment a félszezonnál, ott nem tudtunk nagyot alkotni, de amikor a Fradin túljutottunk, akkor éreztük, hogy összejöhet a kupagyőzelem, és sikerült. Még nem tudom, mi lesz velem, mindenki azt mondta, hogy ez az utolsó meccsem, tárgyalásban vagyok a klubbal, meglátjuk, hogy mi lesz, remélem, hogy nem az utolsó meccsem volt az Újpestben.

A vesztes Diósgyőr megbízott edzője, Bene Ferenc szerint labdabirtoklásban és a helyzetek kialakításában is jobbak voltunk az Újpestnél, de a kapu előtt kevés minőségi döntést hoztak.

– Kitűnő játékvezetés mellett és két ilyen kitűnő szurkolótábor előtt szerepelni irigylésre méltó helyzet minden játékos számára. Bízom benne, hogy a magyar labdarúgásban még sok-sok ilyen mérkőzést rendeznek – kezdte Bene Ferenc. – Mindkét szurkolótábor és mindkét csapat játékosai megérdemelték volna a sikert, a labdarúgók emberfeletti munkát végeztek a pályán. Labdabirtoklásban és a helyzetek kialakításában jobbak voltunk, sajnos a kapu előtt kevés minőségi döntést hoztunk. Az Újpest viszont rögzített szituáció után betalált, ami különösen bosszantó egy ilyen mérkőzésen. Mi megérdemeltük az egyenlítést, bármennyire is az utolsó pillanatban esett. A hosszabbításban is mindent megtettünk a győzelemért, még abban a periódusban is, amikor létszámhátrányban játszottunk. Sajnálom a szurkolóinkat, akik velünk voltak és végigszurkolták a százhúsz percet és azokat is, akik otthon drukkoltak, ugyanakkor gratulálok az Újpestnek!

Olvasói sztorik