NB I

Diósgyőr vagy Újpest?

Egyértelműen a miskolciak futottak jobb szezont, de a döntőben egy meccsen múlik minden.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap 19 órától a Diósgyőr az Újpesttel mérkőzik a Magyar Kupa döntőjében. A találkozónak a Puskás Ferenc Stadion ad otthont. A hírek szerint nagy érdeklődés övezi a finálét, melyre már hét közben több mint 15 ezer jegyet értékesítettek.

A párharcnak két ellentétes szezont produkáló együttes vág neki: míg a Diósgyőr sokáig a dobogós helyekért is harcban volt az NB I-ben, addig az Újpest a teljes szezont a középmezőny hátsó régiójában töltötte.

Második kupájára hajt a Diósgyőr

Az OTP Bank Liga ötödik helyén álló Diósgyőr ebben a szezonban már 49 tétmeccsen lépett pályára: a bajnokságban 29 fordulón van túl, a Magyar Kupában hétszer szerepelt, míg a Ligakupában 13 alkalommal mérkőzött. Összesen 23-szor hagyta el győztesen a pályát, 15 döntetlent ért el, és 11-szer szenvedett vereséget.

Ahogy már említettük, a bajnokságban végig az élmezőny tagja volt, és még a dobogóra is reális eséllyel pályázott, ám a hajrára alábbhagyott a lendülete. Ez annak tudható be, hogy a Magyar Kupa mellett a harmadik sorozatban, a Ligakupában is a legvégéig menetelt, sőt Tomiszlav Szivics mester vezetésével meg is nyerte azt.

Gyenge idényt zárnak a lilák

A Diósgyőrrel ellentétben az Újpest pocsék szezont futott: Nebojsa Vignjevics együttese a 12. helyről várja az élvonal utolsó fordulóját, és ha legyőzi a Lombard Pápát, akkor sem végezhet előrébb a tizedik helynél. A csapat szenvedett ebben a szezonban, 42 tétmeccséből 14 győzelmet tud csak felmutatni, a 13 döntetlen mellett 15 vereség keserítette a szurkolókat. Az NB I-ben 16 meccsén szerzett pontot (nyolc-nyolc győzelem és döntetlen), a többi 13 találkozóját elveszítette. A Ligakupában hat csoportmeccs jutott a csapatnak – amelyből csak egyet tudott megnyerni –, míg a Magyar Kupában szintén hét találkozón bizonyíthattak Kabát Péterék.

Egymás ellen döntetlen

Két alkalommal találkoztak egymással a csapatok ebben a szezonban: az OTP Bank Liga hatodik fordulójában a Diósgyőr odahaza 2-0-ra verte Kosztics és Kádár góljaival az Újpestet. A 21. fordulóban azonban visszavágott az Újpest: már a 19. percben 2-0-s előnyre tett szert (Tshibuabua a nyolcadik, Kabát a 19. percben talált be), és az előnyt meg is őrizte a meccs végéig.

Csak a kupába kapaszkodhat az Újpest

A Magyar Kupában mindkét csapat remekelt: bár a DVTK nehezen indult be – a Cigánd elleni első meccsén csak egy bravúros hajrának köszönhetően tudott 4-3-ra nyerni –, ezt követően a Videoton (0-0, 1-0), majd a Pápa ellen (2-2, 3-0) is veretlenül vívta meg párharcát. A Debrecen elleni elődöntő első meccsén viszont 4-2-es vereségbe futott bele, amivel eldőlni látszott a párharc, ám a visszavágón 2-0-ra nyert, így idegenben lőtt gólokkal kvalifikálta magát a döntőbe.

Az Újpest számára az egyetlen vigaszt a Magyar Kupa-győzelem jelentheti, és érezhetően ezért mindent meg is tesz: hét meccsét veretlenül vívta meg az idei kiírásban, sőt gólt is csak a Pécs elleni, idegenbeli 3-1-es győzelem alkalmával kapott. A Baját 6-0-ra, a Fradit és az MTK-t a 0-0-s első meccs után 1-0-ra, illetve 3-0-ra verte, a Pécs ellen pedig a 3-1-es győzelem után otthon 4-0-ra nyert.

Edző nélkül játszik a Diósgyőr

Csütörtökön az MLSZ fegyelmi bizottsága féléves eltiltást szabott ki a DVTK vezetőedzőjére, Tomiszlav Szivicsre. A szakember a Haladás elleni mérkőzés után adott nyilatkozatában tett megjegyzéseket a találkozó játékvezetőjére, illetve közvetve a szövetségre. A döntés azonnal életbe lépett, így a Magyar Kupa döntőjében is csak a lelátón foglalhat helyet a sikerkovács.

Olvasói sztorik