NB I

Tomiszlav Szivicset fél évre eltiltották

Nem ülhet le a kispadra, és edzést sem tarthat a DVTK vezetőedzője, mert kritikusan nyilatkozott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség fél évre eltiltotta mindennemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől Tomiszlav Szivicset, a Diósgyőr vezetőedzőjét a Haladás elleni bajnokit követően tett nyilatkozatáért, mert az általa tévesnek vélt bírói ítéletekkel kapcsolatban azt sugallta, mintha azok szándékosan, vagy nyomásra születtek volna.

„Ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. Ez nem véletlenül történt, mindenki tudja, hogy kinek a legjobb ez az eredmény. Gratulálok a saját csapatomnak. Többet nem akarok erről mondani, de annyira látványos volt, például a nem megadott szabályos gólunk. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk, és akkor legalább nem izgulunk” – mondta a meccs után a Sport TV-nek nyilatkozva a szerb származású tréner.

A Diósgyőr a forduló előtt a Haladással, a Videotonnal és a Ferencvárossal volt versenyben az Európa Liga-indulást jelentő harmadik helyért, a döntetlennel mindkét csapat lépéshátrányba került.

Csányi is utalt rá

A mostani szigorú büntetést előre vetítette Csányi Sándor MLSZ-elnök évértékelő beszéde a keddi közgyűlésen, melyen úgy fogalmazott, kritizálni szabad a játékvezetők teljesítményét, de a jövőben sokkal szigorúbban bünteti majd az MLSZ az olyan kijelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy a hibák irányítottak vagy szándékosak.

A döntés ellen a határozat kihirdetés után a fellebbezés bejelentésre került, azonban ennek nincs halasztó hatálya, így Szivics a vasárnapi Magyar Kupa-döntőn nem ülhet le a Puskás Ferenc Stadion kispadjára és a mai naptól még edzést sem tarthat – írja a DVTK honlapja.

Érdekesség, hogy a közelmúltban több NB I-es vezetőedző (például José Gomes vagy Tóth László) is élesen kritizálta a játékvezető tevékenységét egy-egy meccs után, őket mégsem tiltotta el a szövetség. Érdekesség, hogy Szivics éppen két napja kért elnézést nyilvánosan a Haladás elleni meccs utáni mondataiért.

A DVTK szurkolói csütörtök délután Facebook-oldalt hoztak létre, amelyben kiállnak kedvenc csapatuk vezetőedzője mellett!

Túl szigorú a büntetés

A példátlan eset kapcsán többen is megfogalmazták kritikus véleményüket. Martí Zoltán szerint nem lehet azért fél évre eltiltani valakit, mert a mérkőzés hevében mond egy ostobaságot, ez nonszensz! Az MLSZ-nek teljesen újra kellene értékelnie a fegyelmi határozatait. Van elég ellensége a futballnak Magyarországon, nem kell ide még egy szervezet is hozzá! Fehér György szerint a fegyelmi bizottságról senki nem mossa le, hogy azért szabott ki ilyen nagy büntetést, mert a múlt héten Garancsi István, a Videoton tulajdonosa kirohanást intézett Szivics ellen. Kirohanást, amelyben nekiment az MLSZ-nek is.

Több eljárás is van Szivics ellen

A büntetést az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a többi között azzal indokolja, hogy Szivics ellen jelenleg is több eljárás van folyamatban, ezért volt szükség a példátlanul súlyos szankcióra. Alább változtatás nélkül olvashatják az MLSZ hivatalos honlapjára kikerült határozatot:

A Fegyelmi Bizottság Sivic Tomislavot, a DVTK vezetőedzőjét a Fegyelmi Szabályzat 95. § (1) és (2) bekezdése szerinti fegyelmi vétség elkövetéséért a szabályzat 95. § (2) és a 14. § (2) bekezdése alapján, mint visszaesőt, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől 2014. május 22-től kezdődően 6 hónapra eltiltotta.

Sivic Tomislav a 2014. május 4-én lejátszott Diósgyőr – Haladás NB I-es bajnoki mérkőzést követően az MTV riporterének nyilatkozva arra utalt, hogy a játékvezetők szándékosan tévedtek a DVTK kárára. A bizottság indoklásában kifejtette: Sivic Tomislav a nagy nyilvánosság előtt tett nyilatkozatával az MLSZ tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényre (azaz a mérkőzések és helyezések előre eldöntött voltára) közvetlenül utaló kifejezést használt, amely alkalmas volt arra, hogy az MLSZ működésébe vetett bizalmat megingassa, mert nyilatkozatának tartalma kétséget kizáróan az volt, hogy a bajnoki helyezések előre eldöntöttek.

Az eljárás alá vont sportszakemberrel szemben jelenleg is több fegyelmi eljárás van folyamatban, ezért az FT nem látott arra lehetőséget, hogy vele szemben a minimális tartamú büntetésnél enyhébbet szabjon ki, vagy a büntetés végrehajtását felfüggessze.

A határozattal szemben az MLSZ FSZ XI. fejezetében foglaltak alapján fellebbezést lehet benyújtani, amelynek nincs halasztó hatálya.

A bizottság megállapította, Sivic Tomislav elkövette a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 85. § (1) bekezdése szerinti fegyelmi vétséget, ezért az FSZ 85. § (1) bekezdése b) pontja és az FSZ 14. § (2) bekezdése alapján a sportszakembert, mint visszaesőt, 50.000 Ft forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A FEB 2014. március 18. napján meghozott I-149/2013-14. számú jogerős határozatával Sivic Tomislavot a Diósgyőr FC sportszervezet eljárás alá vont sportszakemberét 200.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A pénzbüntetés megfizetésének határideje a határozat meghozatalának napját követő hónap 15. napja lett volna, azaz 2014. április 15-e, a sportszakember a határidő lejárta után fizette be a büntetést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik