NB I

„Sz…pjatok le” – kiabálta Szivics?

A Videoton tulajdonosa, Garancsi István begurult; a DVTK edzője állítja: senkit nem akart cukkolni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Garancsi István megszólalt… A Videoton tulajdonosa ritkán nyilatkozik, de a kedd esti Ligakupa-döntő alatt és után történteket nem hagyta szó nélkül. A házigazda Diósgyőr 2-1-re győzött a fehérváriak ellen, de a csata nem ért véget a lefújással, utána is folytatódott, sőt a klubházban is történt egy-két incidens fél között.

– Melyik volt a fájdalmasabb a Ligakupa-döntőt követően, feldolgozni, hogy nem sikerült megszerezni a trófeát, vagy látni, hogy a Vidi játékosok az ellenfél vezetőedzőjét hajszolják a pályán?
– Mindkettőt fájdalmas volt látni. Az azonban hogy egy ilyen színvonalas és látványos meccsen alulmaradunk, benne van a fociban. Az ilyen hangulatú mérkőzések vihetik előbbre a magyar labdarúgást. Ami viszont a pályán kívüli eseményeket illeti, azok rendkívül elszomorítóak. Játékosaink és a stábtagok a felfokozott hangulatban, a sportban nem megengedhető, de emberileg érthető felindultságukban, valóban igen indulatosan tették szóvá Tomiszlav Szivics viselkedését. De vajon mitől fajulhattak eddig a dolgok? Egyenes következményeként annak, hogy a Diósgyőr vezetőedzője korábban olyasmiket engedhetett meg magának mindenfajta következmény nélkül, mint hogy nyilvánosan csalással vádolja meg az MLSZ-t, és ezzel szemben se a szövetség, se a diósgyőriek tulajdonosa ne lépjen fel. Nem véletlen, hogy most már úgy érzi, bármit megengedhet magának – mondta Garancsi István klubtulajdonos a vidi.hu oldalon.

– A lefújást követő nyilatkozatára gondol, amikor a Videoton FC keretéről és hátteréről mondott meglehetősen provokatív véleményt?
– Az csak az egyik rendkívül sportszerűtlen megnyilvánulása volt. Érthetetlen, hogy mi szükség volt erre. Egy olyan klub alkalmazottja beszél a háttér erősségéről, amelynek az ország egyik leggazdagabb embere a tulajdonosa. Köztudott, hogy a DVTK 2010 óta Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe került. Ha abból indulunk ki, hogy az ő vagyonát mekkorára szokták becsülni, akkor elég egyértelmű, hogy melyik klubnak jobbak a gazdasági lehetőségei. Nagyon szomorú, hogy miközben egyre többet próbálunk tenni a sportágért Magyarországon, oda jutunk, hogy már nem is a pályán megy a legnagyobb háborúskodás, hanem a különböző nyilatkozatokban. Hogy engedheti meg egy tulajdonos, hogy a vezetőedzője más klubok belügyeivel foglalkozik és olyasmiket nyilatkozzon, hogy a szövetség dönti el a helyezések sorsát? De ha már a gazdasági hátteret hozta szóba Tomiszlav Szivics, emlékezzünk csak rá, hogy melyik klub engedhette meg magának anyagilag, hogy hazahozza a horribilis fizetést kérő Rudolf Gergelyt. Hogy aztán nem sokkal később szinte ingyen szabaduljon meg tőle. De tőlünk, a Videoton FC-től is nem egy játékost vásároltak. Igaz, aztán nemegyszer fordult elő, hogy nem fizették ki a szerződésben foglalt összeget. Többször indult a DVTK-val szemben tartozásbehajtási eljárás. A klublicencük is veszélybe került. Érdekes, hogy mindez belefér a klub mögött álló befektető imázsába, és ő is úgy érezte, mindezt megengedheti magának. Mindamellett kifejezetten örülök, hogy a Diósgyőr végül elindulhatott a bajnokságban. A DVTK-nak igenis a legjobb csapatok között van a helye, hiszen most, a Ligakupa-döntőn is megmutatta, hogy az ország egyik legnagyobb és leghűségesebb szurkolótáborával rendelkezik. Ahhoz, hogy a magyar foci előbbre lépjen, minél több ilyen hangulatú és színvonalú mérkőzésre lenne szükség, és nem a nyílt vagy bujtatott nyilatkozatháborúra, feszültségkeltésre, és olyan arrogáns magatartásra, amely azt sugallja, hogy mindent megtehetnek következmények nélkül. A fantasztikus diósgyőri szurkolók sem ezt érdemlik. Ők a győzelemtől voltak boldogok, nem a sportszerűtlen üzengetéstől.

– Akkor a DVTK győzelmét teljesen megérdemeltnek tartja?
– Természetesen. A trófea elnyeréséhez személyesen gratuláltam a DVTK sportigazgatójának, Kovács Zoltánnak. Rúgtak két gólt, mi csak egyet, tehát a pályán győztek, és fejet kell hajtani a teljesítményük előtt. Még akkor is, ha igencsak erőt kell vennie magán az embernek a gratuláláshoz egy olyan helyzetben, amikor tisztán látszott, hogy néhány perccel a vége előtt vezetőedzőjük alpári stílusban kezdte hergelni a közönséget, pörgette a feje fölött a zakóját, és „Sz…pjatok le” rigmust kiabálva fordult a Vidi kispadja felé, és ugyanezt látványos kézmozdulatokkal is kifejezte. Ez a viselkedés teljesen ellentétes azzal, amire a klubok többsége és a szövetség is minden erejével törekszik, hogy a magyarországi labdarúgó mérkőzések kulturált közegben zajló, kulturált, családi eseményekké váljanak. Na, ezt a sportszerűtlen magatartást kérték számon a stábtagok a lefújást követően a diósgyőri vezetőedzőn. Ezek után nagyon szeretnénk látni, hogy mindebből mi került be a játékvezetői jelentésbe, és azt szeretnénk, hogy a jelentésnek ez a része nyilvánosságra kerüljön. Az ilyen sportszerűtlen viselkedés, az ellenfél nyílt gyalázása mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az egész helyzet sajnos csak a DVTK tulajdonosának jóváhagyó egyetértésével, és Vági Mártonnak, a szövetség főtitkárának, valamint Berzi Sándor alelnöknek a hathatós asszisztálásával juthatott el erre a mélypontra. Itt azonban már valóban el kellene gondolkodniuk a döntéshozóknak. Ezért most nagyon kíváncsian várjuk, hogy az MLSZ vezetősége megint megpróbálja-e eltussolni ezt az ügyet, vagy meglesznek a megfelelő retorziók.

Szivics: a Vidinél nem tudnak viselkedni

A DVTK kupagyőztes edzője azt állítja, nem volt sportszerűtlen a legyőzött Videoton stábjával, a vendégek pályaedzői viszont képtelenek uralkodni magukon.

Csaknem tettlegességig fajult a nézeteltérés a Ligakupa-döntő lefújása után a Diósgyőr győztes hadvezére és a Videoton két pályaedzője, a spanyol Joan Carrillo Milan, valamint a portugál Jorge Mendonca között. A szerb-magyar trénerre támadó vendégek azt sérelmezték, hogy a hazaiak mestere a lefújás előtti pillanatokban a magasba emelve pörgette a zakóját, és az sem tetszett nekik, hogy a diósgyőri játékosok húzták az időt a 2-1-s sikerüket hozó összecsapáson – írja a Bors.

Mendonca később a klubházban is megpróbált nekimenni Szivicsnek, végül az egyik biztonsági őrnek kellett közbeavatkoznia. A diósgyőri edző a történtek miatt oda is piszkált az ellenfélnek, mondván, megérti, hogy idegesek a Videotonnál, hiszen az idény során eddig négyszer találkoztak egymással, és a fehérváriak egyszer sem tudtak nyerni, ráadásul ilyen kerettel, ilyen háttérrel egyetlen trófeát sem tudtak besöpörni.

– Senkit sem akartam cukkolni, a csapatomat és a közönséget próbáltam tűzbe hozni a zakóm pörgetésével, nem szegtem meg semmilyen illemszabályt – mondta el a napilapnak Tomiszlav Szivics. – A Vidiből sem akartam gúnyt űzni, hiszen profi csapat, nálunk sokkal jobb lehetőségek között készül, nagyon jó futballistái vannak, ám sikertelen. Az edzőjük, José Gomes úriember, viszont a segítői nem tudnak viselkedni. Az egyik spanyolul, a másik portugálul üvöltözött velem, de a klubházban már leállítottam Mendoncát, szóltam egy őrnek, hogy csitítsa le. Megértem a csalódottságukat, voltam hasonló helyzetben, de mindig gratuláltam az ellenfélnek, ez most elmaradt. Büszke vagyok a csapatomra, amely harmincnégy év után nyert újra trófeát.

A legfrissebb:

A csalódott Garancsi öninterjúja az MLSZ illetékeseit is reakcióra sarkallta!

A DVTK értesülései szerint az MLSZ hivatalosan is vizsgálódik a történtekkel kapcsolatban, ezért a diósgyőri klub megvárja a független és pártatlan vizsgálat eredményét, és utána dönt az esetlegesen szükséges intézkedések meghozataláról.

Olvasói sztorik