NB I

Szivics sem különb, mint Mourinho

A DVTK sportigazgatója, Kovács Zoltán 25 ezer szurkolót vár a jövő vasárnapi Magyar Kupa-döntőre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Edzői inzultusban és nyilatkozatháborúba torkolló Ligakupa-döntőt játszottak kedden este Miskolcon. A Diósgyőr 2-1-re verte a Videotont, és ezzel 34 év után szerzett ismét trófeát. Jövő héten az Újpest elleni Magyar Kupa-fináléban folytathatja a hódítást, miközben az élvonalban a hetedik helyen áll a DVTK.

A DigiSport televízió csütörtök reggeli adásának vendége a Diósgyőr sportigazgatója, Kovács Zoltán volt. Az Újpest egykori csatára úgy vélekedett, hogy egy ilyen felfokozott hangulatú döntőn előfordulnak apró incidensek.

– A diósgyőri szurkolók kitettek magukért. Mekkora részük van a sikerben?
– Fantasztikus hangulatot teremtettek. Mindenképpen olyan mérkőzés volt, ami méltó egy döntőhöz. Örülünk, hogy pályáztunk a rendezés jogára, és annak is, hogy olyan hangulatot teremtettek a játékosoknak, amivel minden adva volt a győzelemhez – kezdte Kovács Zoltán.

– Tartottak a Videotontól?
– Persze, hiszen az egyik legjobb magyar csapat és ezt bizonyította is, mert nagyon jól futballozott, és ettől még értékesebb a trófea. Nagyon jó a keretük, és a bajnokság végére bele is lendültek, mert mostanában nagyon jó formában futballoznak.

– Mivel sikerült megverni a Videotont?
– A két gólunkat mindenképpen meg kell említenem. De az utóbbi egy hónapban nagyon hatékonyak voltunk. Ha a Ferencváros vagy a Haladás ellen bajnokikon is ilyen hatékonyak lettünk volna, akkor előrébb állnánk a tabellán. Az első két támadásunkból két gólt rúgtunk, de utána a harmadik és a negyedik is gólhelyzetet hozott. El kell ismerni, hogy a Videoton többet birtokolta a labdát és odaszorított minket a kapunk elé, de amikor kiszabadultunk, nagyon veszélyes kontrákat vezettünk.

– Az edzői nyilatkozatok és az üzengetésen kívül mindenki egyetért abban, hogy ez egy nagyon jó meccs volt…
– A semleges szurkolóknak, de még a Videoton-szurkolóinak is. Mondjuk én végigidegeskedtem, ezért nem tudtam élvezni. Azóta már visszanéztem kétszer, és így, hogy tudtam a végeredményt, sokkal kellemesebb volt.

– A Videoton tulajdonosa, Garancsi István azt mondja, hogy Tomiszlav Szivics alpári stílusban hergelte a vendégek kispadját. Mi történt?
– Nem nagyon szeretnék belemenni, mert elindult a hivatalos MLSZ-vizsgálat, és a klubunk úgy határozott, hogy addig ne nyilatkozzunk erről. Én ott voltam a helyszínen, de nem hallottam, mert ilyenkor a padoktól huszonöt-harminc méterre vagyok. A zakópörgetést láttam, de szerintem egy ilyen felfokozott hangulatú mérkőzésen az belefér. Arra is voltak már reakciók a másik oldalon. Nem akarok ezzel foglalkozni, mert harmincnégy év után megnyertünk egy döntőt, és ez a miskolci embereknek hatalmas siker. Becsüljük inkább meg, hogy a magyar futballban ilyen jó meccsek vannak. Ráadásul egy döntőben, ahol a két csapat mindent megtesz a győzelemért, és nem árkot ásnak a kapujuk elé.

– Mindkét kispadnál szították a tüzet?
– Ez egy döntő. Tavaly a Real Madrid, vagy idén a Chelsea esetében, ahol Mourinho az edző, ott szerintem még keményebb dolgok is vannak.

– Garancsi István szót ejtett a Diósgyőr gazdag tulajdonosáról és a csapat drága igazolásairól is. Mintha valami mélyebb ellentét lenne a dologban…
– Elképzelhető, de ezekről nem tudok mit mondani, mert a történések nyolcvan százalék az én időszakom előtt volt. Erről nem tudnék hitelesen nyilatkozni. Hozzám a sportszakmai rész tartozik, ezek a nyilatkozatok viszont nem feltétlenül arról szólnak.

– Szivics mester jól összerakta a csapatot, ez már biztos. Igazi tüzes szerb edző…
– Ez a mentalitásából is fakad, ami a játékosra is átragad, és jó hatással van rájuk ez a stílus. Mindig hiányoljuk a győztes mentalitást és a győzni akarást a magyar futballból. Bizony fokon és határokon belül ezt át lehet venni.

– Vannak fiatal tehetségek, rutinos futballisták és néhány erősítést jelentő légiós.
– Valahogy így kell felépülnie a dolognak, de nem szeretném, hogy a Ligakupa-győzelem után mindent rózsaszínben lássunk. Ez csak az első lépés volt. Szeretnénk tovább erősíteni a csapatot. Tíz hónapja dolgozunk együtt Tomiszlav Sziviccsel, de vannak még megoldásra váró feladatok.

– Szoktak szakmai vitákat folytatni?
– Ha a vitát jó értelemben vesszük – nem magyarosan – akkor igen. Minden nap órákat beszélgetünk. Ez hozzátartozik a futballhoz.

– Az ünneplésre nincs sok idő, mert jön a Magyar Kupa-döntő. Az ennél is fontosabb?
– Ha azt vesszük, hogy a mai állás szerint biztosított az Európa Liga-indulásunk, mert az Újpestet kizárták a nemzetközi kupákból, akkor idézőjelben csak a dicsőség számít. Az viszont mindennél többet ér. A játékos azért dolgozik, hogy felemelhesse a trófeákat és elmondhassa, hogy nyomot hagyott maga után a történelemben. A klub megnyerte az első Ligakupa-trófeáját, de Veréb Gyuri bácsiék után szeretnénk megtenni mi is a következő lépést. El akarjuk hozni a Puskás Ferenc Stadionból a Magyar Kupát.

– Ha jól tudom, minimum hét-nyolcezer diósgyőri szurkoló fogja elkísérni a csapatot.
– Nagyon bízom benne, hogy huszonötezer ember lesz. Ha jól tudom, mindkét klub kilencezer-egyszáz jegyet kapott. Biztos vagyok benne, hogy ez mindkét oldalon el fog fogyni. A semlegesek – már ha semlegesek lesznek – nagyon jó hangulatot fognak teremteni. Érdemes kijönni, mert fergeteges hangulat várható.

– Az Újpest elvileg könnyebb ellenfél, mint a Videoton…
– Ha az Újpest bajnokságban elfoglalt pozícióját nézzük, akkor mondhatnám, hogy ez fix egyes, ha mi lennénk a rendezők. Egy döntőben semmit nem jelent, hogy a bajnokságban ki milyen pozíciót foglal el. Mintha a nulláról kezdenénk a szezont, úgy kell felfogni. A játékosok most megízlelték a sikert. Ez még nagyobb siker lehet.

– Érzelmileg mennyire lesz furcsa a mérkőzés?
– Nagyon. A munkámat a Diósgyőrért végzem, de mindenki tudja, hogy az életem nagy részét Újpesten töltöttem. A pályán is mindig győzni akartam, és vezetőként is ez a célom. Már nyertem egy trófeát, szeretnék még egyet nyerni.

– A bajnokság már nem fontos?
– Nem árulok el nagy titkot, mert ez a kommunikációban is megjelent, hogy a játékosoknak akkor jár a prémium, ha az első hatban végeznek. Mindenképpen nyerniük kell még egy meccset, de ezt a játékosok is így gondolják. Az utolsó hazai meccsünket meg kell nyernünk, hogy szépen búcsúzhassunk a stadiontól.

– A nemzetközi szerepléshez nyilván erősítésre van szükség. Tomiszlav Szivics lesz az edző jövőre is?
– Meglátjuk milyen lehetőségeink lesznek az erősítésre. Tomiszlav Szivicsnek élő szerződése van, nem tudok róla, hogy bárki mással tervezne a felső vezetés.

Olvasói sztorik