NB I

Ki vitte be a petárdákat?

A jelek szerint az újpesti szurkolókat Debrecenbe elkísérő biztonsági szolgálat emberei voltak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Még csak egy bajnoki mérkőzést rendeztek a debreceni Nagyerdei Stadionban, de az MLSZ fegyelmi bizottsága máris büntetett. A keddi döntés indoklása a következő volt:

„A Debrecen–Újpest mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, a nem megfelelő ruházat- és csomagátvizsgálás miatt, valamint szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint a hangosbemondó rendszer nem előírásszerű működtetéséért a DVSC-t, mint visszaesőt 350 ezer forint, az Újpestet szurkolóinak nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt, mint visszaesőt 300 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A mérkőzés ötvenedik percében az újpesti szektorban használt pirotechnikai eszközök közül többet a hazai szurkolók D2 jelű szektorába átdobtak. A szektoruk előtt kiépített hálón keresztül több égő eszközt a biztonsági zónában dobtak. A mérkőzés után használt eszközt a hazai szurkolók D5 jelű szektorába dobtak. A hazai szurkolók szektorába átdobált eszközöktől négy hazai szurkoló megsérült. A bizottság súlyosbító körülményként értékelte a rendező sportszervezetnél azt is, hogy egyetlen esetben sem szólították fel a hangosbemondón keresztül a szurkolókat a rendzavarások beszüntetésére.”

A haon.hu megkérdezte a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. kommunikációs vezetőjét, hogyan sikerülhetett a vendégszurkolóknak annyi pirotechnikai eszközt (tűzijáték, petárda, színes füst, fényeffekt) becsempészni, amennyit a második félidőben eldobáltak.

Krecz Tibor elmondta, hogy amikor a DVSC biztonsági szolgálata ellenőrizte a stadionba belépőket, akkor az újpesti nézőknél nem voltak tiltott tárgyak, a meccs alatt mégis a kezükben voltak ilyen eszközök. Igen ám, de a DVSC biztonsági emberei nem ellenőrizhették az újpesti drukkerekkel érkező biztonsági szolgálat embereit. A debreceniek ezek után klubok közötti egyeztetést kezdeményezett, amelynek célja az ilyen veszélyes manőverek és helyzetek megelőzése, elhárítása.

– Miért maradt el a rendbontók hangosbemondón történő felszólítása?
– A mérkőzések idején működik egy általános irányítórendszer. Tizenöt számítógépes munkaállomással felszerelt speciális rendészeti helyiségről van szó. Ott a DVSC biztonsági főnöke és az eseményre vezényelt rendőrparancsnok az úr. Az hangzik el, amire ők utasítást adnak, illetve az nem hangozhat el, amire nem adnak engedélyt.

– A kivonult rendőrök akkor is mozdulatlanul álltak a legfelső sorban, amikor előttük néhányan meg nem engedhető módon viselkedtek. Miért nem vezettek ki senkit a rendbontók közül?
– Visszakérdeznék: mi történt volna, ha abba a szektorba benyomul egy csapat rohamrendőr? Vajon nem azzal lenne tele a YouTube, hogy nézőtéri csata volt a Nagyerdei Stadion nyitómeccsén? A biztonsági rendszer révén azonosították és szabálysértési eljárás alá vonták a fáklyagyújtogatót – mondta végül Krecz Tibor.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik