NB I

Tizenegyesekkel kupagyőztes az Újpest

Diósgyőri részről William Alves és Huszics hibázott a Magyar Kupa döntőjében, a Puskás-stadionban.
Magyar Kupa, döntő
Újpest FC – Diósgyőri VTK 1-1 (1-0, 1-1, tizenegyesekkel 4-3)
Puskás-stadion, 20 ezer néző. Játékvezető: Solymosi
Újpest: Balajcza – Ngawa, Heris, Litauszki, Antón – Vasziljevics, Balogh B. – Szuljics (Nagy J., 97.), Sztaniszavljevics (Juanan, 81.), Simon K. – Kabát (Tshibuabua, 69.). Edző: Nebojsa Vignjevics
DVTK: Rados – Vadász, W. Alves, Debreceni (Batioja, 19.), Huszics – Elek Á. (Egerszegi, 112.), Kádár – Bacsa, Kosztics, Gosztonyi (Barczi, 66.) – Grumics. Edző: Vladimir Radenkovics, ifj. Bene Ferenc
Gólszerzők: Gosztonyi (öngól 6.), illetve Bacsa (91.)
Kiállítva: Kádár (94.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vezetőedzője, Tomiszlav Szivics, valamint a sérült Futács Márkó és Lazar Marjanovics nélkül volt kénytelen játszani a kupadöntőben a Diósgyőr, az újpestieknél viszont ott lehetett a pályán Kabát Péter. Az MLSZ néhány nappal ezelőtti közlése szerint a semleges szektorokba szóló jegyek is elfogytak, ehhez képest ott alig ült néhány ember…

A harmadik percben Gosztonyi szögletét Kádár Tamás fejelte kapura, de Balajcza megfogta. A másik oldalon Antón egy lövéssel válaszolt. Az ötödik percben Kabát távoli, lapos szabadrúgását Rados védte. Egy perccel később Balogh Balázs végezhetett szabadrúgást az oldalvonal mellől, beívelésére a kapu előtt Litauszki Róbert tökéletesen érkezett, de nem róla, hanem az egyik diósgyőri, Gosztonyi Andrásról pattant a labda a hálóba (1-0). A gól után rohamrendőrök sorakoztak fel mindkét szurkolótábor szektorai előtt.

A 16. percben Szuljics próbálkozott egy kiugratással, de a kivetődő Rados elcsípte a labdát az érkező Simon Krisztián és Sztaniszavljevics elől. A folytatásban is remek ütemben zajlott a játék, újpesti részről előbb Kabát, majd Simon lőtt a kapu fölé. A 26. percben Vadász Viktor lőtt a tizenhatoson belül, de blokkolták. A 32. percben Gosztonyi került ígéretes helyzetbe, de a tizenhatoson belül nem lőtt, majd amikor a visszazáró újpestiek gyűrűjében mégis, akkor a kapus könnyedén védett. Csakhamar ismét Gosztonyi próbálkozott, de ezúttal mellé lőtt.

A szünet után mezőnyfölényben játszott és rendületlenül támadott a Diósgyőr, az 59. percben például Gosztonyi lőtt a kapufa mellé. Az újpestiek magabiztosan, hatékonyan védekezték, és gyors kontrákat vezettek. A 61. percben egy szöglet után Heris fejesét Litauszki mellkassal megszelídítette, de közvetlen közelről leadott lövését Rados nagy bravúrral kivédte. Továbbra is mindkét kapu előtt kialakultak ígéretes helyzetek, a 81. percben Vasziljevics lőtt távolról a kapu fölé. A hajrában Balogh Balázs beadását Simon Krisztián nem tudta értékesíteni, mert a lövés pillanatában elcsúszott, Heris pedig a kapu fölé bombázott.

A 91. percben Barczi beadását Batioja elvétette, viszont ott volt Bacsa Patrik, és a hálóba lőtte a hosszabbítást jelentő egyenlítőgólt (1-1). A lefújás előtt Barczi Dávidnak, illetve Balogh Balázsnak még volt egy-egy kísérlete, de ezek nem hoztak újabb találatot.

A hosszabbítás első félidejének elején Batioja lőtt fölé. A 94. percben Simon Krisztián rárúgta a becsúszó Kádár vállára a labdát. A játékvezető ezért második sárga lappal kiállította a DVTK védőjét – súlyos tévedés volt. A játék képén szinte azonnal meglátszott a létszámkülönbség, hiszen az addig aktívabb diósgyőriek védekezésre kényszerültek. Ennek ellenére a 104. percben Bacsa került helyzetbe, átemelte a labdát Balajcza fölött, de kiment az alapvonalon. A lefújás előtt Huszics szabadrúgása elsuhant a kapufa mellett.

A 106. percben Heris beadását Vasziljevics hat méterről a kapu fölé fejelte. Négy perccel később Vasziljevics lövését fogta Rados. A 119. percben Nagy János távoli bombáját Rados szögletre tolta. Bár a kupadöntőn két óra leforgása alatt csak két gól született, az iramra és a helyzetek számára nem lehetett panasz, de mivel nem született döntés, jöhettek a tizenegyesek.

Az első körben Kosztics és Vasziljevics is belőtte.

A második körben Bacsa és Litauszki is értékesítette.

A harmadik körben William Alves a keresztlécet találta el, Tshibuabua viszont belőtte.

A negyedik körben Barczi begurította, Simon Krisztián magabiztosan berúgta.

Az ötödik körben Huszics magasan fölé bombázta, ezzel megnyerte a Magyar Kupát az Újpest, fennállása során kilencedszer!

A diósgyőriek 34 év után nem tudtak újabb aranyat nyerni, az újpestiek viszont 12 esztendőt követően ismét győztek a Magyar Kupában.

Az Újpest sikere ellenére minden bizonnyal a Diósgyőr indulhat majd az Európa Ligában, a lila-fehérek ugyanis az indulási jog egy másik cégbe való átvitele miatt nem kapták meg az nemzetközi kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet.

– El vagyunk kényeztetve: két ilyen remek kupadöntő huszonnégy órán belül, még ha ez egy kicsit magyaros is volt… Szórakoztató meccset láttunk, mindent beleadtak a csapatok, látszott, hogy meg mindkét együttes meg akarja nyerni a kupát. Igazságtalan lett volna, ha a Diósgyőr nem egyenlít a második félidőben, mert veszélyesebben futballozott, a támadópotenciálja jobb volt, mint az Újpestnek. Amikor lendületben volt a DVTK, a játékvezető belenyúlt a mérkőzésbe, mert Kádár Tamás állítólagos kezezése egyáltalán nem ért sárga lapot. Ettől megváltozott a játék képe, minősége és struktúrája. Nem támadhatott már a győzelemért a borsodi együttes, hanem védeni kellett a döntetlent, de még így is volt egy hatalmas helyzete. Magyar viszonylatban kiváló döntő volt, igazi kupamérkőzés, kiváló hangulattal. Igazolódott a régóta ismert tézis: jó mérkőzést csak sok szurkoló előtt lehet játszani – mondta a Rangadó.hu szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa.

Olvasói sztorik