NB I

Létszámemelés az NB I-ben?

Mezőkövesden azt ajánlják a játékosoknak, hogy a klub kiesése ellenére a következő szezonban is az élvonalban fognak szerepelni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy végérvényesen lezártnak tekinthető az Újpest FC licencügye. Most azonban a Rangadó.hu úgy értesült, hogy az élvonaltól búcsúzó Mezőkövesd csapatánál úgy tárgyalnak a következő szezonra is megtartani, illetve igazolni kívánt labdarúgókkal, hogy minden bizonnyal az NB I-ben fognak szerepelni a fővárosi lila-fehérek helyén!

Kiesésük esetén a borsodiak nyilván szeretnének azonnal, már a következő idényben visszakerülni a legjobbak közé, ezért logikus lenne, hogy erős keretet alakítsanak ki. Bár anyagi problémáik enyhén szólva nincsenek, azt túlzásnak érezzük, hogy meghatározó, jó futballistákat csábítanak a másodosztályba. A magyarázat: nyilván biztosak benne, hogy az élvonalban maradhatnak.

Április 23-án a csakfoci.hu azt pedzegette, hogy néhány NB I-es klub képviselője szerint sántít az Újpest érvelése a játékosok átigazolása kapcsán a régi és az új futballcégek között. Illés János, a Rákóczi ügyvezetője elmondta, még nem döntöttek az óvásról, mert elsőként az MLSZ álláspontjára várnak azzal kapcsolatosan, hogy minden rendben volt-e az újpesti cégváltás körül. Konkrétan arra utalt, hogy a lila-fehérek több játékosa – szezonbeli harmadik átigazolás miatt – jogosulatlanul szerepel, mivel vitatja, hogy a kft-ről kft-re való váltás kimerítené a működési forma váltást. Márpedig az újpestiek képviselője szerint működési formát váltottak, így a játékosok átvitele az egyik cégből a másikba nem számít igazolásnak.

Visontai Csongor, az Újpest FC jogi képviselője reakciójában elmondta: nem érte váratlanul, hogy több klub részéről is aggályok vetődtek fel a licencátruházás kapcsán, és óvást helyeztek kilátásba, de szerinte minden jogszerűen történt, ettől függetlenül akadt három-négy – kieséstől veszélyeztetett – klub, amelynek vezetői talán kissé rosszindulatúan közelítettek az ügyhöz.

– Óváshoz természetesen bárkinek joga van, de a mi álláspontunk szerint az egész ügy, így az átigazolások is szabályszerűen történtek – mondta egy hónappal ezelőtt Visontai Csongor, aki arra hivatkozott, hogy az átigazolási szabályzat valóban kimondja, hogy egy játékos egy szezonban legfeljebb háromszor igazolhat át, és csak két klubban léphet pályára, az MLSZ versenyszabályzatának 24§ 10-es pontja szerint viszont kivételt jelent ez alól, ha egy klub közben működési formát váltott, ebben az esetben pedig ez történt, így álláspontjuk szerint a játékosok nem jogszerűtlenül lépnek pályára.

Mint láthatjuk, az a kardinális kérdés az ügyben, hogy történt-e működési forma váltás? Az MLSZ is kiadott egy közleményt, ám ez a Pesti Riport cikke szerint jogilag aggályos, és valóban megalapozottak lehetnek az egyes játékosok – Szuljics, Heris, Koszovics, Zamostny – szerepeltetésének a jogosságát vitató klubok nyilatkozatai. Erről ide kattintva olvashatnak!

A Rangadó.hu megkeresésére az egy hónappal ezelőtt nyilatkozó Illés János elmondta, hogy a Kaposvár nem óvott, hiszen az utolsó helyen végeznek, tehát ennek nem is lett volna értelme részükről.

Az Újpest FC jogi képviselője, dr. Visontai Csongor érdeklődésünkre kifejtette, hogy a bajnokság utolsó mérkőzésétől számított nyolc napon belül az élvonal bármelyik résztvevője óvhat.

– Hallottunk olyan hangokat, olvastunk olyan nyilatkozatokat, miszerint az újpesti játékosok jogosulatlanul szerepelnek – magyarázta a jogász, ugyanakkor emlékeztetett, hogy a szövetség elnöksége és versenybizottsága is határozatot hozott ebben a témakörben, amely ellen szintén van helye fellebbezésnek, ám annak határideje régen lejárt, ezért álláspontja szerint a lila-fehérek indulási jogát már nem lehet támadni. – Biztos vagyok benne, hogy az Újpest nyártól is NB I-es lesz. A versenyszabályzat szerint jogosulatlan játék miatt pontokat nem lehet elvenni, abban az esetben, ha a játékengedélyt az arra jogosult szervezet kiadta, és valótlan adatközlés nem történt, tehát semmilyen adatot titkoltak el. Esetünkben az MLSZ „szétvizsgálta” a kft-t, tehát eltitkolásról nem beszélhetünk, majd kiadta a játékengedélyeket.

Erről egyébként a versenyszabályzat 64§ 7. bekezdés B pontja rendelkezik. Visontai Csongor kijelentette, hogy Újpesten mindenki nyugodt, hiszen egyrészt a pályán elért eredmények alapján bennmaradtak az NB I-ben, másrészt minden törvényesen zajlott. Ha bárki az óvás mellett dönt, az már az MLSZ felelőssége lesz.

Újpest helyett Mezőkövesd? – a kérdés a jogi tények alapján a borsodiak számára kedvezőtlen irányba látszik eldőlni, de megbízható forrásból származó információink szerint a klubnál nem adják fel, az NB I-es bizottság közelmúltbeli ülésén ugyanis felvetődött az óvás mellett egy másik lehetőség, amelyre már javaslatot is tettek. Ennek a lényege pedig a következő: Újpest és Mezőkövesd! Magyarul az NB I létszámának megemelése, amelyet értesülésünk szerint már indítványoztak is a szövetségnél.

A Rangadó.hu természetesen megkereste a mezőkövesdi klubot, de Bocsi Anna ügyvezető az óvással és a létszámemelés indítványozásával kapcsolatos kérdéseinkre sem kíván válaszolni. Az MLSZ az óvással kapcsolatban azt válaszolta, hogy a mai napig ilyen indítvány hivatalos formában nem érkezett.

A további fejleményekről – ha lesznek – természetesen beszámolunk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik