NB I

Az UEFA kezében a lilák sorsa

A klub jogásza elmondta, hogy benyújtották a fellebbezésüket a nemzetközi eltiltással kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nemzetközi kupaindulásról álmodnak Újpesten, de az NB I-es indulási jog tavaszi átruházásakor az UEFA kilátásba helyezte, hogy a klub három évig nem indulhat az európai porondon. Ennek oka, hogy a nemzetközi részvétel egyik kitétele szerint az adott sportszervezetnek minimum három éves tagsággal kell rendelkeznie hazája szövetségében, az Újpest FC-t működtető új cég azonban csak idén csatlakozott az MLSZ-hez. Ez alól méltányossági alapon lehet felmentést kérni. Ezzel éltek is a lilák, így ha megnyerik a Magyar Kupát, és az UEFA helyt ad a kérelmüknek, akkor indulhatnak az Európa Liga selejtezőjében. A klub jogi képviselője, Visontai Csongor a SportKlub televízió Dodzsem című műsorában beszélt az Újpest esélyeiről.

– Jelenleg hogyan áll az ügy?
– Indulási jog kell ahhoz, hogy egy csapat induljon a nemzetközi kupában. Ha kivívja egy csapat az indulási jogot, még az sem elég, mert licenc is szükséges – magyarázta Visontai Csongor. – A licencet a nemzeti szövetség adja, ez ugye nálunk az MLSZ. Két fajta licenc van, az NB I-es és a nemzetközi. Nagyon fontos, hogy a kettőnél a feltételek ugyanazok, mert az NB I-es licenc is nagyon szigorú kritériumokat határoz meg. Az Újpest 1885 Futball Kft. egy dologban nem felel meg a nemzetközi licencfeltételnek, méghozzá abban, hogy három éve MLSZ-tagnak kell lennie a cégnek. Ez a feltétel egy UEFA szabályzatban található.

– Ez az egy ok akkor bőségesen elegendő?
– Így van, ez benne van, sajnos ez a feltétel. Szerencsére azonban ennek az UEFA szabályzatnak van egy melléklete, és az egyes számú melléklet kifejezetten erre a hároméves szabályra mondja azt, hogy bizonyos esetekben, egyedi elbírálás alapján van helye felmentésnek ez alól. Arra jutottunk, hogy ezt a méltányossági kérelmet az MLSZ-nek kell beadnunk, amely aztán továbbítani fogja az UEFA-hoz.

– Ezt az MLSZ-nek kötelező továbbítania?
– Igen, ez benne van a szabályzatban. Mi beadtuk a kérelmet.

– Korábban azt mondta, hogy a hároméves kizárás helytálló, tehát szó sincs arról, hogy a szabályozás jogtalanul fosztja meg a csapatot a nemzetközi kupaindulástól…
– Sokan kérdezték, hogy ez most egy szankció ellenünk? Nem… A feltételeknek nem felelünk meg, és ez a kiindulási pont.

– Kinél kell jónak lenni ahhoz, hogy a méltányosságot elfogadják?
– Az UEFA fog ebben dönteni. Megírtuk ezt a levelet, megpróbáltuk alátámasztani azt, hogy miért vagyunk mi kivételek, miért vagyunk egyedi eset, és miért kellett az indulási jogot átruházni. Megpróbáltuk megmagyarázni, hogy miért ne alkalmazzák velünk szemben ezt a szankciót. Látni kell, hogy mi a lényege ennek a hároméves folytonosságnak. Az UEFA és MLSZ is azt mondta, ha egy ilyen kft már régóta tagja a nemzeti szövetségnek, akkor az egyfajta garanciát ad arra, hogy át van világítva folyamatosan.

– Időben indult el a levél?

– Május tizennegyedikén zárul le a licenceljárás. Mi beadtuk az MLSZ-hez a licenckérelmünket. Amíg az UEFA válasza nem érkezik meg, addig az MLSZ nekünk nem fog tudni nemzetközi licencet adni, csak NB I-es licencet a következő szezonra. Május tizennegyedike a végső határidő, jelenleg is hiánypótlási eljárás van, de meg fogjuk kapni, az Újpest 1885 Kft. mindenben megfelel. Ha egészen véletlenül május tizennegyedikéig nem érkezne meg az UEFA válasza, akkor azt fogom javasolni a tulajdonosnak, hogy fellebbezzük meg ezt a döntést. Tehát ha megkapjuk az NB I-es licencet, akkor megfellebbezzük arra hivatkozva, hogy ez az UEFA eljárás folyamatban van. Remélem, az MLSZ ezt elfogadja.

– Mennyi erre az esély?
– Ez nem jogi kérdés. Az UEFA-nál összeül egy bizottság, és áttekintik, megvizsgálják az Újpest helyzetét. Igyekeztünk leírni, hogy mit miért csináltunk. Vannak érveink, de mivel nem jogi kérdés, hiszen nincs leírva, hogy ezt így vagy úgy kell eldönteni, ezért ez annak a bizottságnak a méltányosságán fog múlni. Nem merek tippelni, és persze ehhez még meg kellene nyerni a kupát is.

– Teljesen világosnak tűnik, hogy az Újpest következő néhány éve ettől függ, hiszen a belga tulajdonos akkor fog pénzt fektetni a csapatba, ha az nemzetközi kupában indul. Ha nem léphet ki a nemzetközi porondra, akkor évekig olyan lesz a csapat, mint most….
– Nincs felhatalmazásom, hogy erről nyilatkozzak, de a józan ész nyilván azt diktálja, hogy az ember szívesebben fektet egy olyan klubba, aminek reális esélye van a nemzetközi porondra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik