NB I

Nem mindenkivel egyeztek meg

A klub jogásza elmondta, hogy nem csak Szélesi Zoltánnal nem jutott egyezségre a belga tulajdonos.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa a licencátruházás engedélyezése után nagyobb összeget helyezett el a klubot eddig működtető cég számláján, így vihették át a jogot az új kft-be. A lila-fehérek elnöke azóta összekülönbözött Szélesi Zoltánnal, aki a kezdőcsapat helyett már a székházba sem mehet be. A klub jogi képviselője, dr. Visontai Csongor volt a DigiSport televízió csütörtök reggeli műsorának vendége, aki arról beszélt, hogy mi történt a sikeres megmenekülés óta.

– Lezárult a történet, vagy még csak most kezdődik az érdekes része?
– Egyrészt lezárult, aminek nagyon örülünk, és ahogy a tulajdonos mondta, meg kell köszönnünk mindenkinek a rengeteg támogatást. Azt látni kell, hogy ez tényleg nagyon kevesen múlott. Csütörtök este határozott az MLSZ arról, hogy megengedi az indulási jog átruházását, és pénteken már felszámolás alatt volt az Újpest FC Kft. A folyamat úgy nézett ki, hogy először az MLSZ elnöksége hozzájárult azzal, hogy a vagyonfelügyelő is bólintson rá. Ez megtörtént, és utána jött csütörtök este az MLSZ versenybizottsága – mondta Visontai Csongor.

– Politikusoknak is köszönetet mondott a tulajdonos, de a felsorolásban nem lehetett látni Wintermantel Zsolt nevét…
– Egyébként neki is köszönetet mondott. Ő nagyon harcolt ezért az ügyért, és nagyon hálásak lehetünk neki mi is, és minden Újpest-szurkoló. Az MLSZ-szel mindig harcban áll egy klub, de a szövetségnek is megköszönte Roderick Duchatelet. A versenybizottság pénteken tulajdonképpen az egész csapatot átnevezte az új kft-be, és ezt egy nap alatt megcsinálták. Azt gondolom, emberfeletti munkát végeztek az MLSZ-ben is, úgyhogy ezúton is köszönet jár nekik.

– Ekkor történt az is, amire Szélesi Zoltán hivatkozik, hogy eltűnt az új szerződése?
– Ez a kérdés azért egy kicsit összetettebb. A következőt kell tudni: a felszámolási eljárás elrendelésével egy sportszervezet elveszti az indulási jogát és a játékosok játékjogát is. Ez történt az Újpest FC Kft-ben is, tehát a játékosok szabadon igazolhatóvá váltak, és a Duchatelet úr az új cég nevében mindenkinek ajánlatot tett, és tárgyalt a játékosokkal. Valakivel megegyezett, valakivel nem, Szélesi Zoltánnal például nem egyezett meg. Nekem az elnök úr azt mondta, hogy nem írt alá semmilyen szerződést Szélesi Zoltánnal, és csodálkoztam is, hogy azt mondták, létrejött egy szerződés. Én ügyvédként azt mondom, hogy egy munkaszerződés a munkatörvénykönyv alapján csak írásban jöhet létre, és csak akkor, ha mindkét fél aláírása rákerül. Tudomásom szerint nincs ilyen szerződés. A megegyezés nem jogi kérdés. Mi megcsináljuk a szerződést, ha megegyeznek a felek. Én úgy tudom, hogy Szélesi Zoltánnak nem tudtak megegyezni.

– Mindenki mással sikerült megegyezni?
– Majdnem mindenkivel, de ez úgyis kiderül. Egyébként a játékosokat is nagyon nagy köszönet illeti, hiszen szabadon igazolhatóak voltak, és bárki elmehetett volna bárhova. Ők azt mondták, hogy nem, és az Újpestért harcolnak.

– Mit lehet tudni még a vagyonfelügyelővel történt megállapodás részleteiről? Annyit elárultak el, hogy Duchatelet úr egy nagyobb összeget utalt a kiürítésre kerülő kft. számlájára, hogy a vagyonfelügyelő biztonságban lássa azt, hogy a hitelezőket ki tudja elégíteni.
– Körülbelül ennyi a publikus rész. Elég nagy összegről van szó, és nagyon sokan biztonságban vannak most. Nyilván nem véletlenül tett ilyen kikötést a vagyonfelügyelő, aki most már felszámoló is. Nem volt szó alkudozásról, hanem megmondta, hogy ezek a feltételek az aláíráshoz. Itt megint hangsúlyozni kell azt, hogy pénteken felszámolás alá kerültünk. Ügyvédek jártak el az offshore-cégek nevében, és tudniuk kellett azt, ha a felszámolás sikeres lesz, akkor tulajdonképpen semmi sem marad. Maradnak mezek, meg két asztal az ebédlőben. Az értéket képviselő játékosok szabaddá váltak.

– Volt, van, vagy lesz a most beborult cégnek köztartozása?
– Ezt nem tudom megmondani, mert per van folyamatban. Meglátjuk, mi lesz az eljárás vége. Ha lesz, akkor erre egyébként van garancia. Az MLSZ ragaszkodott ahhoz, hogy az UTE adjon garanciát, ami él is, tehát köztartozás egész biztosan nem fog az Újpest FC Kft. után fennmaradni.

– Az UEFA hároméves nemzetközi kupa eltiltását hogyan lehet enyhíteni, vagy töröltetni?
– Itt tulajdonképpen egy formaváltás történt. Ha emlékszünk az NB I múltjára, akkor először csak sportegyesületek indultak, majd jött a törvényi szabályozás, hogy sportvállalkozásoknak, tehát kft-nek kellett indulniuk a bajnokságban. Az MLSZ ennek megfelelően módosította a saját szabályzatát, és azt mondta, ha formaváltás történik, akkor a formaváltó cég sportjogilag jogutódja az előtte levőnek, tehát ha egy egyesületből átváltott kft-be, akkor megőrizte a pontjait, a bajnoki címeit, mindent. Ez most is egy formaváltás volt, tehát az UTE megkapta a pontjainkat. Azért van a nemzetközi indulás veszélyben, mert a FIFA-nak és az UEFA-nak van egy olyan szabályzata, hogy három évig a bajnokságban ugyanannak a vállalkozásnak kell indulnia, és csak ebben az esetben vehet rész a nemzetközi kupában. Ez alól egyébként méltányossági kérelem alapján egyedileg felmentést lehet kérni. Ezt meg fogjuk próbálni, és alá is fogjuk támasztani, hogy ez egy speciális helyzet volt, hiszen nem jókedvében csinálta az Újpest FC ezt a formaváltást. Erősen vitatható tartozások miatt kényszerült ebbe a helyzetbe az Újpest FC.

– Milyen határidővel is kikkel tárgyalnak erről? Volt már rá példa, hogy engedélyezték?
– Mindig van példa, de nyilván nem lesz könnyű a helyzet, hiszen az UEFA mindig afelé hajlik, hogy nem tesz különbséget senki között, és nem részesít senkit előnyben. Azt gondolom azonban, hogy ez egy speciális helyzet, és bízom abban, hogy segít ebben az MLSZ és a magyar sportdiplomácia is. Az Újpestnek egyébként van olyan híre Európában, hogy van reális esélyünk.