NB I

Vagyonkimentés, Duchatelet módra?

Tízmilliókat utaltatott magán- és céges bankszámlájára a belga tulajdonos.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

FRISS:

Az Újpest FC jogásza szerint a Pesti Riport cikke több valótlanságot tartalmaz. Íme, a klub álláspontja dr. Visontai Csongor tolmácsolásában:

Valótlan állítás, hogy egy bírósági aktából kifényképezett és a pestiriport.hu oldalán ügyszám nélkül közzétett, 2014. március 20. napján hozott határozat alapján rendelték volna el a felszámolást, ugyanis ezt a végzést a Törvényszék saját hatáskörében hatályon kívül helyezte, azaz visszavonta. A visszavonás a vagyonfelügyelő kérésre történt, így a végzésre hivatkozás nyilvánvalóan nem valós.

A vagyonfelügyelő valóban elrendelt bizonyos intézkedéseket, melyeknek Roderick Duchatelet úr eleget tett, és így a helyzet teljesen törvényes és a jogszabályoknak mindenben megfelelő.

Szintén valótlan az az állítás, hogy a felszámolást a vagyonfelügyelő kezdeményezésére rendelte el a Törvényszék, ugyanis ez az elrendelő végzésből is megállapíthatóan a Taverna Oktatási Alapítvány (Kuratórium tagja: dr. Pfléger Réka, Tolnai úr felesége) kezdeményezésére történt meg.

További valótlanság az, hogy Roderick Duchatelet és dr. Gyarmati Eszter titokban távozott volna az ügyvezetői posztról, ugyanis ezen változások törvényes határidőben a Cégközlönyben hivatalosan, bárki által hozzáférhetően közzétételre kerültek.

A Bronture Ltd. kontra Újpest FC Kft. felszámolási eljárással kapcsolatos bírósági végzés ide kattintva megtekinthető!

Korábban írtuk:

Több millió forintot utaltatott magánbankszámlájára Roderick Duchatelet, az Újpest FC tulajdonosa azt követően, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen elrendelte az Újpest FC Kft. felszámolását – tudta meg a pestiriport.hu. Utoljára az ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését követően, 2014. március 18-án került 36 millió forint átutalásra a Cesarion BVBA – az Újpest FC Kft. 95 százalékos tulajdonosa – belgiumi bankszámlájára, az ideiglenes vagyonfelügyelő tudta és hozzájárulása nélkül.

A pestiriport.hu értesülése szerint az ideiglenes vagyonfelügyelő kezdeményezésére rendelte el a Fővárosi Törvényszék az Újpest FC Kft. soron kívüli felszámolását, mivel a gazdasági társaság ügyvezetése a cég felszámolását elrendelő első fokú, nem jogerős végzést követően több, a cég vagyonát csökkentő szerződést kötött, megsértette a csődtörvényben foglalt, a vagyonfelügyelő működésével összefüggésben előírt „együttműködési kötelezettséget”.

A bíróság 2013. október 8-án megállapította az Újpest FC Kft. fizetésképtelenségét, és elrendelte a társaság felszámolását. A végzés ellen az újpestiek fellebbezést nyújtottak be, ezt követően a Fővárosi Törvényszék 2014. március 17-én ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a sportvállalkozáshoz a hitelezői érdekek védelme érdekében.

Az ideiglenes vagyonfelügyelő 2014. március 18-án megkezdte tevékenységét és megállapította, hogy a felszámolás első fokú, nem jogerős elrendelését követően az Újpest FC Kft. több, a társaság vagyonát csökkentő szerződést kötött, a játékosokat és a vagyoni értékű jogokat átruházta egy azonos tulajdonosi körű gazdálkodó szervezet (Újpest 1885 Futball Kft.) részére, és a kft. bankszámlájáról több millió forint összeget utaltak Roderick Duchatelet magánbankszámlájára. Utolsó alkalommal az ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését követően, 2014. március 18-án 36 millió forint került átutalásra az Újpest FC Kft. 95 százalékos tulajdonosa, a Cesarion BVBA belgiumi bankszámlájára.

Az ideiglenes vagyonfelügyelő a 2014. március 19-én kelt beadványában az Újpest FC Kft. felszámolásának soron kívüli elrendelését, és előzetesen végrehajthatóvá nyilvánítását kérte a Fővárosi Törvényszéktől, amely másnap, 2014. március 20-án helyt adott a kérelemnek és elrendelte a sportvállalkozás felszámolását. Az erről rendelkező végzés 2014. március 28-án jelent meg a Cégközlönyben. A Fővárosi Törvényszék végzése szerint a jogügyletről az Újpest FC Kft. ügyvezetője az ideiglenes vagyonfelügyelőt nem tájékoztatta, jóváhagyását, ellenjegyzését nem kérte, s ezzel megsértette a csődtörvény 24/A. § (4) bekezdésében foglaltakat, valamint veszélyeztette a hitelezői érdekeket.

Roderick Duchatelet és dr. Gyarmati Eszter még a botrány kirobbanása előtt távoztak az Újpest FC Kft. ügyvezetői posztjáról: a hivatalos cégnyilvántartás szerint helyüket 2014. február 12-én Cain Ransbottyn belga állampolgár vette át.

Mindezekről diszkréten hallgatott nyilatkozataiban és közleményeiben a belga üzletember…

A csődtörvény szerint

A csődtörvény vonatkozó előírása értelmében az adós cég vezetői kötelesek együttműködni az ideiglenes vagyonfelügyelővel, részére minden olyan segítséget megadni, amely feladata elvégzéséhez szükséges. Ha az adós cég vezetői együttműködési kötelezettségüket súlyosan, ismétlődően megsértik – legalább két alkalommal a vagyonfelügyelő hozzájárulása nélkül kötnek szerződést vagy tesznek más jognyilatkozatot – az ideiglenes vagyonfelügyelő kérelmére a bíróság – a fizetésképtelenségre tekintet nélkül – soron kívül dönt a felszámolás elrendeléséről.

Olvasói sztorik