NB I

„Agyrém, ami történt”

Kolláth György alkotmányjogász úgy véli, hasonló eljárás a tiszta vagyoni piacon elképzelhetetlen lenne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kilencven százalékban elrendeződtek az Újpest FC körüli problémák – közölte tegnap honlapján a klub, miután a kirendelt vagyonkezelő döntését követően csütörtök este az MLSZ is hozzájárult ahhoz, hogy az indulási jog a felszámolás alatt álló Újpest FC Kft-től a makulátlan Újpest 1885 Kft-hez átkerüljön. Túl azon, hogy a jelentős történelmű együttes megmenekülése örömteli, a megoldás jelenkorunk cinikus kormányzati technikájának példázata – írja a Népszava.

Visontai Csongor, az Újpest FC Kft. jogi képviselője nem nyilatkozott, a vagyonfelügyelővel kötött megállapodás értelmében a megoldás körülményeiről további részleteket senki nem árulhatott el. A kialakult helyzet és az ügy megoldása apropóján a felek várhatóan kedden nyújtanak bővebb tájékoztatást. Komoly veszteséget okozott volna, ha a lila-fehér együttes – amely sosem esett ki az élvonalból, bajnoki címet hússzor, Magyar Kupát nyolcszor nyert – megszűnik, vagy alsóbb osztályban folytatja szereplését. Ám ehhez olyan intézkedések sorozata szükségeltetett, amelyek egy normálisan működő demokráciában elképzelhetetlenek.

– Az elmúlt négy évben negyven olyan jogszabály született, amely kimondottan valaki javára, ritkább esetben valaki ellenére született. Ez önmagában visszataszító – nyilatkozta a napilapnak Kolláth György alkotmányjogász, sportjog-oktató, aki ekként utalt arra, hogy a sporttörvényt nemrégiben kimondottan azzal a céllal módosították, hogy a válságos helyzetbe került újpesti labdarúgócsapatot meg lehessen menteni. Mint ahogy arra március elején Szilágyi György (Jobbik) sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, a sporttörvény módosítását először Újpest fideszes polgármestere, Wintermantel Zsolt kezdeményezte…

– A törvényalkotás hátrafelé nem működik, keletkező szituációra nem alkalmazható. Ilyen helyzetekből alakulnak ki jogi gubancok. Az efféle eljárások fertőt okoznak – nyomatékosított Kolláth György. Szerinte az ügy szereplői mindannyian visszás helyzethez asszisztáltak. Valódi megoldást az jelentett volna, ha az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet nem licencátadást kezdeményez, hanem pert az offshore-cégek általa vélelmezett indokolatlan követelése miatt. A hírek alapján ráadásul úgy tűnik, mintha a vagyonfelügyelő kimondottan az Újpest érdekeit tartotta volna szem előtt.

– Habár egy magáncég belső ügyeiről lévén szó részleteket nem közölt, érdemes volna megkérdezni tőle, egyeztetett-e az Újpest FC Kft. felé követelést megfogalmazókkal? – vetette fel Kolláth György. Rámutatott, a Fővárosi Törvényszék kirendelt emberének középen kell állnia. Nem tudni, miként egyeztek meg a felek, de legalábbis furcsa, hogy a több százmillió forintos tartozást felhalmozó cég minden zokszó nélkül kimenekíthette maradék vagyonát, az NB I-es indulási jog mellett a címer- és névhasználatot s egyébi eszmei értékeket.

– A vagyonkezelőnek éppen az a feladata, hogy a megmaradt értékekre vigyázzon – árulta el Kolláth, s elmondta, a bíróságnak tételesen el kell majd számolnia, mely követelés volt jogos, mennyi tartozás maradt hátra, annak mi lesz a sorsa? Úgy vélte, hasonló eljárás a tiszta vagyoni piacon elképzelhetetlen lenne.

– A rendszer borult, negatív precedens született. Futbóliában megint agyrém történetnek lehettünk szemtanúi – mondta végül Kolláth György.

Olvasói sztorik