NB I

„Két arca volt a csapatnak”

A közönség kedvenc csatárának, Kabát Péternek a sorsa két héten belül eldőlhet a klubnál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hiába a gyenge bajnoki szereplés, a papírforma felborult a magyar pályákon szokatlanul hatalmas közönség előtt a vasárnap esti kupadöntőben. Az Újpest megmentette a szezonját a trófea elnyerésével, a fináléban tizenegyesekkel a Diósgyőr fölé kerekedve.

A lila-fehérek kedvence, Kabát Péter volt a vendég a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában, ahol a diadalról és saját személyes sorsáról is szót ejtett.

– Hová helyezné ezt a kupagyőzelmet a karrierjében?
– Mindenképpen előre, hiszen a kupagyőzelem nagyon nagy diadal – mondta Kabát Péter. – Igaz, hogy Kispesten már nyertem egy Magyar Kupát, és a Vasassal elvesztettem egy döntőt. Ez volt a harmadik döntőm Magyarországon. Hála istennek sikerült megnyernünk drámai csatában. Nagyon örülünk neki.

– A három döntő alatt most volt a legkevésbé esélyes a csapata?
– Ha a tabellát nézzük, akkor igen, mert a Diósgyőr előttünk van, így ők voltak az esélyesebbek. De a magyar mezőnyben nincsenek titkok, nem lehet zsákbamacskát árulni. Egy döntőn, ami egymeccses, bármi előfordulhat. Tudtuk, hogy jó csapat a Diósgyőr, mert szervezett és kevés gólt kap. Sok olyan játékosa van, aki el tud dönteni egy meccset.

– Mivel készültek a Diósgyőr ellen? Mi volt a feladata?
– Megnéztük az utolsó meccseiket, tudtuk, mik az erősségeik és a gyengéik. Tudtuk, hogy sokan lesznek a mérkőzésen, mert mind a diósgyőri, mind az újpesti szurkolók szép számmal elkísérték a csapatot. Nagy meglepetést nem tudtak okozni, mert tudtuk, hogy milyen felállásban fognak játszani. Meg kell jegyezni, hogy Futács Márkó hiánya nagyban befolyásolta a támadójátékukat. Mi is tudtuk, hogy mit akarunk játszani. Nem akartunk nekikrohanni, de úgy vélem, hogy az első tíz-tizenöt percben nagyon jól játszottunk. Több helyzetet is kialakítottunk.

– Egyetért azzal a véleménnyel, hogy nem a legjobb csapat nyerte a Magyar Kupát? Bár mentálisan nagyot alkottak…
– Felemás szezont produkáltunk. Az Újpesthez nem méltó, hogy egy fordulóval a bajnokság vége előtt a tizenkettedik helyen van. A szurkolók mindig az első háromba várják a csapatot, annak örülnének a legjobban, ha a bajnoki címért játszanánk. Két arca volt a csapatnak. A kupában meg akartuk mutatni, hogy nagyon jó csapat vagyunk, míg a bajnokságban mintha feladtuk volna a küzdelmeket. Nem juthattunk feljebb a tabellán és ez rányomta a bélyegét a meccseinkre. Amióta idejött, a vezetőedzőnk, minden edzésen elmondta, hogy meg kell nyerünk a kupát, és ez hatott a játékosokra. Belénk beszélte, hogy a kupában van esélyünk, és tényleg más csapat benyomását keltettük.

– Nebojsa Vignjevics kettészedte a fejeket? Volt a Magyar Kupa, és volt a rideg valóság?
– Nem szedte ketté. A bajnokságban is próbáltunk minél jobban, minél eredményesebben játszani. Sajnos ez nem sikerült, de a kupában mintha más arcát mutatta volna a csapat. A döntőig egy gólt kaptunk az egész kupasorozatban, itt kaptuk a másodikat. Nagyon szervezetten és jól játszottunk végig a Magyar Kupában.

– A Diósgyőr egyenlítőgóljánál mennyire jutott eszébe a Bajnokok Ligája-döntő?
– Akkor már a padon ültem, ünnepelni készültünk, de tudtuk, hogy három percet hosszabbít a bíró, ami elég sok egy ilyen szituációban. Ahogy berúgták a gólt, eszembe jutott a szombati BL-döntő. Majd Kádár Tamást kiállították a hosszabbításban és ez nagyban befolyásolta a továbbiakat. Utána már nem kellett attól félnünk, hogy gólt kapunk. Már csak az volt a kérdés, hogy tudunk-e rúgni. Sajnos nem sikerült, mert a Diósgyőr nagyon jól védekezett, lezárta a területeket. Olyan nagy helyzeteink nem voltak utána. A tizenegyesek döntöttek.

– Ha még a pályán van, rúgott volna? Volt önben félelem a tizenegyes-párbaj előtt?
– Biztosan rúgtam volna. Előtte pont beszéltük a kispadon, hogy végig kézben tartottuk a mérkőzést. Vezettünk, de tizenegyesekkel bármelyik csapat tud nyerni, mert ez nagy lutri. Hála istennek a játékosok higgadtak voltak, és berúgták mindet. Óriási élmény volt, hogy így tudtunk nyerni.

– Mennyit nyomott a latba a szurkolók támogatása? A lila-fehér tábor eléggé kitett magáért…
– Nem csak, hogy kitett, de fantasztikus hangulatot varázsoltak. Nagyon jó hangulat volt az egész mérkőzésen. Huszonkétezer néző! Ilyen hangulatért érdemes futballozni! Mindkét szurkolótábor kitett magáért, nagyon jól szurkoltak. Szerintem jó mérkőzést láthattak. Elég nagy volt a küzdelem. Nem volt sok helyzet, vagy gól, de nagyon nagy csata folyt a pályán. Mindkét csapat számára nagyon fontos volt a döntő.

– Nemrég Debrecenben is húszezer néző előtt játszottak. Ilyen hangulatban teljesen más lesz a mérkőzés irama…
– A körítés nagyon fontos. Lehet, ha kétezer ember előtt játszunk, akkor nem lett volna ilyen látványos a mérkőzés. A szurkolók ezt megérdemlik. Értük játszunk, értük van ez a sportág. Minél többen jönnek ki a kupadöntőre, annál jobb a meccs. Ez óriási dolog.

– Hogy éli meg a csapat, hogy nem indulhat az Európa Ligában?
– A klub, a szurkolók és a dicsőség miatt mindenképpen meg akartuk nyerni a Magyar Kupát. Mi megtettük ezt a lépést. Hogy később milyen döntés fog születni, az nem ránk tartozik. Remélem, pozitív döntés lesz, amit minél hamarabb meghoznak és elindulhatunk az Európa Ligában.

– A többes szám azt jelenti, hogy marad Újpesten?
– Még nem tudom, lóg a levegőben a dolog. A héten még van egy utolsó forduló. Szerintem ezen a héten, vagy a jövő hét elején biztosan le fogunk ülni és meg fog oldódni a dolog. Nem akarok innen elmenni, mert jól érzem magam. Úgy érzem, nekem innen kéne visszavonulnom. Nagyon remélem, hogy minél hamarabb döntést születik, mert szeretnék jövőre is itt játszani. Ha minden jól alakul, akkor elindulhatunk az Európa Ligában és én is segíthetném a csapatot.

– Jövőre erősebb lesz az Újpest?
– Ennél mindenképpen előrébb kell végeznünk. Úgy érzem, hogy elég nagy lesz a mozgás nyáron. Sokan el fognak menni, de sok érkező is lesz. Remélem olyanok, akik tényleg erősítést jelentenek. Remélem, hogy egy jó felkészülés után ott lehetünk az élmezőnyben.

Olvasói sztorik