NB I

Ők a mi kapitányjelöltjeink

A Rangadó.hu kiáll a magyar edzők mellett, ezért összegyűjtöttünk négy szakembert, akit alkalmasnak tartunk a feladatra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Hollandiában elszenvedett csúfos vereség után lemondott Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, akinek helyét ideiglenesen, az Andorra elleni mérkőzésre Csábi József töltötte be.

Ami azonban mindenkit foglalkoztat múlt péntek óta, hogy vajon ki lesz az új kapitány? Ki az, aki jelen helyzetben előrébb tudna végezni a magyar csapattal Egervárinál, aki az elmúlt 15 év legjobb selejtezős eredményét produkálta az együttessel. A MLSZ-ben minden bizonnyal azon munkálkodnak, hogy megtalálják a megfelelő utódot, Csányi Sándor elnök pedig már azt is elárulta, hogy mindenképp külföldi kapitányban gondolkodnak, aki képzett, tapasztalt és keménykezű is.

Az MLSZ elnöke elmondta, hét-nyolc külföldi szakember neve van a kalapban, közülük három-négy olyan, aki vezetett európai topcsapatot. Úgy tűnik tehát, hogy külföldi tréner fogja irányítani a válogatottat, de lássuk, mit értek el eddig a nem magyar edzők a csapat élén.

Lothar Matthäus

Mivel Jenei Imrét nem tekintjük külföldinek, a magyar válogatott történetének első külföldi szövetségi kapitánya Lothar Matthäus volt, akit 2004-ben nevezték ki. Játékosként megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobbak közé tartozott, hiszen hét német bajnoki címével, világbajnoki aranyérmével, és 1990-ben elnyert aranylabdájával a legsikeresebb német labdarúgók közé tartozik, edzői munkájáról azonban megoszlanak a vélemények a futballrajongók és a szakértők között is.

A német szakember azzal az ígérettel érkezett, hogy kijuttatja a magyar csapatot a 2006-os világbajnokságra, de a nagy eredmények végül elmaradtak. Az egykori legendás védő inkább abban jeleskedett, hogy sikeresen működött közre néhány nagy csapat elleni barátságos meccs megszervezésében, hiszen abban a két évben, amíg ő volt kapitány, a magyar csapat olyan ellenfelekkel játszott, mint például Brazília, Németország, Franciaország, Skócia, Japán, Mexikó, vagy éppen Argentína. Ezeken a meccseken a mieink egy-egy kiugró eredményre is képesek voltak, elég ha a németek elleni 2-0-s győzelmet említjük, de a nagy áttörést neki sem sikerült meghoznia. Matthäus összesen 28 meccsen irányította a magyar válogatottat, ezalatt 11 győzelem, három döntetlen, és 14 vereség a mérlege. A 2006-os világbajnoki selejtezők során Horvátország, Svédország és Bulgária mögött 14 pontot gyűjtve a negyedik helyen zárt csapatunk, a német edző 2005 decemberében távozott posztjáról.

Koeman sem tett csodát

Erwin Koeman 2008 májusában vette át a stafétabotot a magyar csapat élén, debütáló meccsén 3-2-re megvertük a korábbi EB-győztes görögöket, ekkor mindenki abban bízott, hogy talán elindulunk felfelé, de aztán a csoda megint elmaradt. Koeman irányítása alatt nem sikerült kijutnunk a 2010-es világbajnokságra, csoportunk negyedik helyén végeztünk. Ebben a két évben a bravúrgyőzelmek is elmaradtak, talán a dániai 1-0-s sikert kivéve. Ezt követően két barátságos meccsen elszenvedett nagyarányú vereség megpecsételte a holland szakember sorsát. Németországtól hazai pályán 3-0-ra, míg az Egervári vesztét is okozó hollandoktól idegenben 6-1-re kapott ki a Koeman-csapat, ezért az edző távozott a válogatott éléről. A holland tréner húsz meccsen ült a nemzeti együttes kispadján, a mérlege hét győzelem, négy döntetlen és kilenc vereség.

Adódik tehát a kérdés: minek ide külföldi kapitány? A példa azt mutatja, idegen trénerrel sem voltunk jobbak, sőt… Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor azonban köti az ebet a karóhoz, ugyanis nem tudja elképzelni, hogy itthonról ki tudná ellátni a kapitányi feladatot. A Rangadó.hu most összeszedett néhány magyar trénert, akik szerintünk alkalmasak lennének a pozícióra.

Bölöni László

Első jelöltünk a romániai magyar edző, Bölöni László. A hatvanéves tréner játékosként és edzőként is bizonyított már, több fronton is. A 108-szoros román válogatott BEK-et nyert a Steaua Bucuresti színeiben, játékos-pályafutása alkonyán pedig Franciaországban futballozott, így nem meglepő, hogy edzői karrierjét az AS Nancy kispadján kezdte. A galloktól hat év után távozott, hogy egy rövid ideig a románok szövetségi kapitánya legyen. 2001 és 2003 között a portugál Sporting Lisszabon vezetőedzőjeként tevékenykedett, majd visszatért Franciaországba, és a Rennes-nél, majd az AS Monacónál tevékenykedett. Ezután az arab világba vezetett az útja, hiszen az Al-Naszr alkalmazta. Később a Standard Liége trénere edzője volt, és 2009-ben az év edzőjévé választották Belgiumban, csapatával bajnok lett. 2011 januárjában elvállalta a francia Lens irányítását, de kiestek az élvonalból. Egy rövid görög kitérő után, 2012-től a katari Al-Kor menedzsere, aki egyébként az MLSZ-elnök kritériumainak is megfelel, ezért el tudnánk képzelni a magyar válogatott szövetségi kapitányaként.

László Csaba

A Rangadó.hu második jelöltje az erdélyi származású László Csaba, akit Lothar Matthäus segítőjeként, és a Ferencváros vezetőedzőjeként ismert meg az ország. A 2004–2005-ös szezonban elért ezüstérem után azonban a következő idény nehezen indult a Fradinak, és az eredménytelenség miatt felállt a kispadról. Az ambiciózus tréner azonban újabb kihívásokat keresett, az ugandai szövetség pedig kapva kapott az alkalmon, hogy egy fiatal, de tapasztalt kapitányt szerződtessen a válogatott élére. Kétéves munkája alatt majdnem kijuttatta a csapatot az Afrikai Nemzetek Kupájára, majd 2008 nyarán a skót élvonalbeli Hearts irányítását vállalta el.

A tréner Skóciában hamar szót értett a játékosokkal, és csapata az első évében rögtön a harmadik helyen végzett. László Csaba irányításával a Hearts nagyon kiegyensúlyozottan teljesített, és többször is pontot tudott rabolni a két nagy múltú skót klubtól, a Celtictől és a Rangerstől. Nem véletlen, hogy az év menedzserének választották az országban. 2010-ben aztán a belga Charleroi vezetőedzője lett, ahol azonban nem tudott sikeres lenni, és együttese kiesett az első osztályból. Ezután Litvánia szövetségi kapitányának nevezték ki. Célja a fiatalok beépítése volt, majd nemrégiben, egy győztes világbajnoki selejtező után leköszönt a posztról. László Csaba ambiciózus edző, aki már több országban is bizonyította rátermettségét, és azt is, hogy szereti a kihívásokat. Miért ne lehetne ő a magyar kapitány?

Mészöly Géza

Már Egervári Sándor munkássága során is felvetődött Mészöly Géza neve lehetséges utódként. A 46 éves szakember az Újpestnél lett elismert edző. Két időszakban állt a lila-fehérek élén, akik irányításával kétszer is ezüstérmet szereztek a bajnokságban. A Vasasnál töltött három évben is minőségi munkát végzett. 2012 januárjától a magyar U18-válogatott szövetségi edzőjeként dolgozik. Az utánpótlásban is közmegelégedésre tevékenykedik, amit Csányi Sándor is elismer. Nem tartanánk elképzelhetetlennek, hogy édesapja nyomdokait követve a magyar válogatott szövetségi kapitánya legyen.

Horváth Ferenc

Jelöltjeink közül az egykori kiváló csatár van legkevesebb ideje az edzői pályán, de jó humorával és eredményeivel már felhívta magára a honi futballtársadalom figyelmét. A 32-szeres válogatott támadó a Ferencváros utánpótlásában kezdte edzői karrierjét, a felnőttek között dolgozott Vecsésen, Biatorbágyon, majd a másodosztályú Szigetszentmiklós vezetőedzője lett, 2012 szeptemberében pedig kinevezték a Kecskemét élére. A KTE együttesét egészen a hetedik pozícióig repítette a bajnokság végére.

Eredményessége mellett a futballfilozófiája, és csapatainak fiatalos lendülete is szembetűnő, ami az edző életkorának is köszönhető, hiszen Horváth Ferenc még csak negyvenéves. Nyáron távozott az alföldi városból, méghozzá a Paks kedvéért, ahol szintén próbál maradandót alkotni. A paksiak tíz forduló után a hetedik helyen állnak az NB I tabelláján. Horváthra jellemző, hogy csapatai szó szerint játsszák a futballt, játékosai pedig megszakadnak a pályán a győzelemért. A nyilatkozataiban mindig poénos Horváth Ferenc emellett taktikailag is mindig a toppon van. Lehet, hogy egy ilyen fiatal, ambiciózus edzőre van szüksége a magyar válogatottnak, aki ért a játékosok nyelvén, hiszen a Paks trénere megélt már néhány nagy csatát a válogatottban, és több európai csapatban is, hiszen annak idején hét különböző országban focizott.

Tomiszlav Szivics

A vajdasági szakember nálunk magyarnak számít, úgyhogy ő a négy plusz egyedik a listánkon. A Kecskemét csapatát előbb feljuttatta az élvonalba, majd Magyar Kupát nyert vele, jelenleg pedig klubtörténeti veretlenségi sorozatot produkál a Diósgyőrrel. Karakán, szókimondó és maximalista, akire a szerb Crvena zvezda is felfigyelt a közelmúltban. Csupán egyetlen tulajdonsága lehet aggályos: a Simon Attila-féle afférok is megmutatták, hogy konfliktusgeneráló típus, pedig a szövetségi kapitány egyik legfontosabb feladata a problémamegoldás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik