Hírek

Siralmas győzelemmel búcsúztak

Magyarország 2-0-ra nyert Andorra ellen, a világbajnoki selejtezősorozat utolsó meccsén. A mieink a harmadik helyen végeztek a csoportban.
Világbajnoki selejtező, D-csoport, 10. (utolsó) forduló
Magyarország–Andorra 2-0 (0-0)
Puskás-stadion, 2500 néző. Játékvezető: Stefanski (lengyel)
Magyarország: Király – Vanczák, Lipták (Korcsmár, a szünetben), Mészáros N., Devecseri (Varga J., a szünetben) – Stieber Z., Elek Á., Koman, Dzsudzsák – Nikolics, Szalai (Németh K., 76.). Megbízott edző: Csábi József
Andorra: Ferran Pol – San Nicolas, Sonejee, E. Garcia, Ildefons Lima – Martínez, M. Vieira, Peppe (X. Vieira, 79.), Riera (Moreira, 63.), Lorenzo (Clemente, 86.) – M. García. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Gólszerzők: Nikolics (51.), Lima (öngól 76.)
Kiállítva: Nicolas (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott Király Gáborral a kapuban, illetve a Nikolics Nemanja, Szalai Ádám csatárduóval állt fel Andorra ellen az utolsó világbajnoki selejtezőn, a Puskás Ferenc Stadionban. Az Egervári Sándor szövetségi kapitány lemondása után egy meccsre megbízott szakvezető, Csábi József bizalmat szavazott a pénteki, hollandiai 8-1-es vereséggel záruló mérkőzésen öngólt szerző Devecseri Szilárdnak is.

Az első játékrészben a magyarok voltak valamelyest fölényben, ki is alakítottak néhány ígéretes lehetőséget, gólt azonban nem sikerült szerezniük. A támadások döcögősek voltak, az átütő erőt nem lehetett érezni a nemzeti csapaton, ezt a közönség két alkalommal is hangos Ébresztő, ébresztő! rigmussal jelezte. A máskor zsúfolásig megtelt B-középben ezúttal körülbelül 120-150 néző foglalt helyet. Az andorraiak némi meglepetésre többször is eljutottak a magyar tizenhatosig, sőt, helyzeteik is voltak. A kilencvenedik válogatottságát ezen a meccsen ünneplő Király Gáborhoz háromszor gurították haza a labdát a félpályáról, ezekre a megmozdulásokra a nézők füttyszóval reagáltak.

A szünet után nem sokat változott a játék képe, bár Csábi József megbízott szövetségi kapitány két cserével próbálta frissíteni a magyar csapatot. Néhány perc után megtört a jég, előnyhöz jutott a hazai együttes: az 52. percben Dzsudzsák futott el a bal oldalon, az alapvonal közeléből középre adott labdáját pedig Nikolics fejelte öt méterről a kapu bal felső sarkába (1-0). Az andorraiak – önmagukhoz képest – a folytatásban is veszélyesen futballoztak. A magyar válogatott később növelte előnyét. a 77. percben Vanczák balról érkező beadásába Lima ért bele úgy, hogy a labda átpattant a kimozduló kapuson, és a hálóba hullott (2-0). A folytatásban sem játszott akkora fölényben csapatunk, mint az a papírforma alapján várható lett volna, s végül nehézkes győzelmet aratott a pireneusi miniállam csapata felett.

A lefújás után Csábi József, a magyar válogatott megbízott edzője elmondta, felkészültek rá, hogy a szurkolók kifütyülik a csapatot, szerinte ez az elmúlt hetek eseményeinek tükrében várható is volt.

– A mai mérkőzésen talán görcsösek voltunk. Mentek a fiúk, akarták csinálni, talán egy picit túlságosan görcsösen is. Az elmúlt napok eseményei meglátszottak rajtuk, de nem akarok kifogásokat keresni – nyilatkozta Csábi József. – Nyertünk, a harmadik helyen zártuk ezt a sorozatot, mások dolga eldönteni, hogy ez valójában jó, vagy nem jó. Természetesen nagyobb álmaink voltak. Az elmúlt három napban nagyon sok minden történt, ez a közösség nem az volt, mint pár nappal ezelőtt. Felhívtam a figyelmet, hogy nekünk csak ez a mérkőzés a fontos, erre kell koncentrálni. Nem látok a fejekbe, hogy kiben mi játszódott le. Nem túl jó játékkal, de győzelemmel zártuk ezt a sorozatot. Igazából reális a harmadik helyünk a csoportban. Nem örülök, de nem tartom lekicsinylendő eredménynek. Az elmúlt napok történései meglátszottak a csapat mostani játékán, és nem csak a hollandok elleni eredményre célzok.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte:

Ettől a meccstől senki nem várhatott nagy durranást, mert olyan pofont kaptunk a román és a holland meccsen – ami a realitás, most már talán mindenki belátja –, amiből nehéz felállni. Múlt péntek óta ráadásul történt egy s más: lemondott a szövetségi kapitány, a szurkolók egyre inkább kíváncsiak, mi zajlik a háttérben, Szalai Ádám pedig huszonöt perces monológot adott elő. Mindezek után, a jó szereplés esetén megszokott harminc-negyvenezer ember távollétében, ötfokos hidegben, felforgatott csapattal kezdtek a mieink, akiken látszott, hogy csak az foglalkoztatja őket, mikor mehetnek már haza.

Szóval senki nem várt semmi különöset a mérkőzéstől, de az első félidőnél azért mindenképpen többet reméltünk. Lehetett látni, hogy Csábi József változtatott, és adódott a kérdés. miért nem a Lipták, Mészáros kettős játszott Hollandiában? A magyarok a négy-kettő-három-egyes felállási formát váltogatták a négy-négy-kettővel. Meglepő volt, hogy Nikolics játszott csúcsékként, és Szalai volt mögötte az irányító. Az első negyedórát leszámítva két felépített támadása nem volt csapatunknak, az andorraiak viszont helyzetbe kerültek. A mieink egymást múlták alul fejben és játékban. Az ellenfél megyei első osztályú színvonalat képviselt, de akaratban olyanok voltak, mintha a brazil válogatottal játszanának. Szerettek volna pontot szerezni és gólt rúgni. Az első félidő nézhetetlen és tragikus volt.

A magyar válogatottnak egy selejtezősorozat utolsó meccsén mentálisan erősnek kell lennie, és szépen kell búcsúzni a közönségétől, akkor is ha kétezer, és akkor is, ha húszezer szurkoló van a lelátón. A mentális felkészítés a szakmai stáb feladata, ami most nem volt könnyű, mert a stáb is átment egy fontos változáson.

A második felvonásban már kijött, hogy jobb csapat a magyar, de éppen az a baj, hogy Andorra ellen ilyesmiről kell beszélnünk. Nem jobb csapat kérdése ez, hanem nyolc-nullra kellett volna nyerni… A vendégek tisztességesen helytálltak, volt három nagy helyzetük, de a góllal és az öngóllal feltörtük őket. Nem számítottam jobbra, de néhány embertől azért jobb játékot vártam. Jó, hogy vége a sorozatnak, nagyon kíváncsian várom, az illetékes elvtársak mivel fognak előrukkolni, mert tényleg nincs változás az utóbbi években, csak beszélünk róla.

Még egy meglátás: az okosok mindig bántották az edzőket, hogy a ballábas Huszti Szabolcsot miért kell a jobboldalon játszatni. Erre mondták, hogy Arjen Robben sem jobblábas, és most Stieber Zoltán példája is mutatja, hogy bizony nem ördögtől való elképzelés, hiszen a jobboldali támadó középpályás posztján imponálóan szerepelt.


További eredmények

Románia–Észtország 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Marica (31., 81.)

Törökország–Hollandia 0-2 (0-1)

Gólszerzők: Robben (8.), Sneijder (47.)

A csoport végeredménye

1. Hollandia 28 pont

2. Románia 19 pont

3. Magyarország 17 pont

4. Törökország 16 pont

5. Észtország 7 pont

6. Andorra 0 pont

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik