NB I

A második legjobb eredmény

Az elmúlt 15 évben csak Egervári Sándor tudta a negyedik helynél előrébb vezetni a válogatottat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A harmadik helyen zárta a magyar válogatott a 2014-es világbajnokság selejtezőjének D-csoportját az európai mezőnyben. A mieink ezzel nem jutottak ki a jövő évi tornára, így immáron 18 éve nem tudjuk megmérettetni magunkat világeseményen. A csoportban 17 pontot szereztünk, magunk mögött tudtuk Törökországot, Észtországot és Andorrát, azonban Hollandia és Románia előttünk végzett.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a válogatott legutóbbi selejtezőinek eredményét vesszük sorba, egészen az 1997-es jugoszlávok elleni pótselejtezőig. Kiderül, annak ellenére, hogy az utolsó mérkőzések csalódáskeltő eredményeket hoztak, az elmúlt 15 évben a most leköszönő Egervári Sándorral érte el két legjobb helyezését a magyar csapat.

Az elmúlt évek legjobb és leggyengébb teljesítménye

Egervári Sándorral kezdte meg a 2012-es Európa-bajnokságért vívott harcot a válogatott. A csapat ekkor is együtt szerepelt a hollandokkal, mellettük pedig Svédország, Finnország, Moldova és San Marinó volt az ellenfél. A mieink végül – csakúgy, mint most – a harmadik helyen zártak, a hollandok mellett a svédek fértek még be elénk a tabellán. Az Egervári-csapat 19 pontot gyűjtött tíz mérkőzésen, ami majdnem kétpontos átlagot jelent meccsenként, ezzel pedig az elmúlt évek legjobb eredményt érte el.

A 2010-es világbajnokság kvalifikációja alkalmával 16 pontot gyűjtött az Ervin Koeman irányította együttes. Dánia, Svédország, Portugália, Albánia és Málta ellen sikerült összehozni ezt az eredményt, ami végül a negyedik helyre volt elég. Gyakorlatilag nagyon nagy név nem szerepel a fenti listában, de mégsem sikerült annyi pontot gyűjteni, hogy versenyben legyünk a továbbjutásért.

Két évvel korábban az osztrák-svájci rendezésű kontinenstornáért szálltunk harcba, azonban nagyon hamar elment a hajó: Bozsik Péterrel kezdtük meg a selejtezősorozatot a görögökkel, a törökökkel, a norvégokkal, a bosnyákokkal, Moldovával és Máltával egy csoportban, azonban a gyenge rajt után már az új kapitány, Várhidi Péter sem tudott segíteni, így a hatodik helyen zártunk. Tizenkét pontot gyűjtött az együttes a tizenkét meccsen.

Mindig negyedikek

2006 és 2000 között mind a négy selejtező alkalmával a negyedik helyen zártunk. A legjobb eredményt a Lothar Matthäus-féle válogatott produkálta, amely 14 pontot gyűjtve zárt a 2006-os világbajnoki selejtezők során Horvátország, Svédország és Bulgária mögött. A 2004-es Európa-bajnoki, és a 2002-es világbajnoki selejtezők alkalmával is csak egy pontot szereztünk átlagban a mérkőzéseken: az Európa-bajnoki selejtezők során Gellei Imre vezetésével, a világbajnoki kvalifikáció alkalmával pedig Bicskei Bertalannal ért el nyolc meccsen nyolc pontot a válogatott. Bicskeivel a 2000-es kontinensbajnoki selejtezők sem sikerültek túl jól, itt tíz meccsen 12 pont volt a mérleg a román, a portugál, a szlovák, az azerbajdzsáni és a liechtensteini válogatottal megerősített csoportban.

Látható tehát, hogy a mostani produkció a második legerősebb szereplésünk az elmúlt 15 évben. Mégis, talán a túlzó céloknak, illetve a nagyon gyenge hajrának köszönhetően csalódásként éltük meg az idei szereplést is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik