NB I

„Teleszart zokniként sétálgatott”

Urbán Flórián szerint Szalai Ádám elfelejtette mondani, hogy ő a világ legjobbja...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szalai Ádám kifakadt a magyar válogatott Andorra elleni világbajnoki selejtezője előtti sajtótájékoztatóján. A német Schalke támadója szerint a magyar szurkolók tizenöt-húsz éve át vannak verve, ugyanis olyan célokat fogalmaznak meg, amelyek nem reálisak, a magyar szakemberek pedig csak egymás hátába kést döfve mutogatnak a másikra. Szalai nyilatkozatának apropóján a Rangadó.hu kíváncsi volt néhány magyar edző véleményére. Urbán Flórián például nem érti, hogy miért éppen most fakadt ki a válogatott légiósa.

– Vannak a nyilatkozatában jó dolgok, de talán még annyit elfelejtett mondani: én vagyok az egyedüli, aki komoly csapatban játszik, és én vagyok a legjobb focista a világon – kezdte a korábbi válogatott játékos, Urbán Flórián, aki edzőként dolgozott az élvonalban, jelenleg pedig a Vecsés trénere. – Igazából mindenkit szidott, és az még hiányzott a végéről, hogy körülbelül ő a legjobb játékos a világon, és ő Szalai Ádámka… Ezzel nincs baj, csak Szalai Ádám ezt miért nem a legelején kezdte el magyarázni, miért éppen most? Bukarestben ő is a pályán volt, és teleszart zokniként sétálgatott. Ha ezt ő így látja, akkor lehet, hogy már korábban el kellett volna mondania.

https://www.youtube.com/watch?v=fkYtqpLQ4mI

Szalai Ádám a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy szerinte nem elég jók a magyar edzők, és a magyar utánpótlás nem nevel ki olyan tehetségeket, akik megállnák a helyüket Európa topcsapataiban.

– Van ráció abban, amit mondott. Ha megnézzük a magyar utánpótlást, akkor azt látjuk, hogy olyan emberek dolgoznak benne, akik sohasem futballoztak – magyarázta Urbán Flórián, az egykori válogatott védő. – Könyvből tanultak valamit, és azt megpróbálják átadni a gyerekeknek. Magyarországon még egy klubtulajdonosnak sem jutott eszébe, hogy nem Paulo Sousákat, meg külföldi pajtikat hozzon ide az első csapathoz, hanem hozzon egy utánpótlás-szakembert, mondjuk Hollandiából, ahol évtizedek óta építik az utánpótlást. Ilyeneknek kéne fizetni több tízezer eurót, nem pedig Sousáknak, meg Rossiknak, meg a többi külföldi macskajancsinak. Egy ilyen szakembernek az lenne a feladata, hogy felépítse az utánpótlást hatéves kortól tizenkilencig, és elmondja a magyar edzőknek, hogy mit kell csinálniuk. Ehelyett Magyarországon a tulajdonosok sógorai, rokonai, komái az utánpótlás-vezetők, akik olyan edzőket alkalmaznak, akik életükben nem futballoztak.

Urbán Flórián szerint nagyon kevés olyan akadémia van, ahol volt válogatott labdarúgó, vagy NB I-ben elismert egykori játékos lenne a 19 éves gyerekek edzője.

– Ezekről az akadémiákról úgy kerülnek ki ezek a zselés hajú gyerekek, lásd a magyar válogatott tagjai is, hogy nincsenek ezekre az élethelyzetekre felkészítve, például hogy Romániában találkoznak ötvenezer fanatikussal, akik leakarják szabni a fejüket, mert pontosan ilyen aranyos bácsik foglalkoznak velük – magyarázta a Lombard Pápa egykori trénere. – Ügyesek ezek a fiúk, semmi bajom nincs velük, csak egy élethelyzettel szembesültek Romániában, amitől összeszarták magukat, és ugyanez volt Hollandiában is. Nincsenek erre felkészítve, tehát el kellene gondolkozni, hogy az akadémiákon milyen edzők foglalkoznak a magyar fiatalokkal. Régebben az utcán nőttek fel az emberek, köztük én is. Ott meg kellett tanulnom, mert ha nem voltam csibész, vagy okosabb a többinél, akkor eltiportak volna. Ezek a fiúk erre nincsenek felkészülve. Az akadémiákról kikerülnek, aranyosak, ügyeskék, és azzal szembesülnek, amikor egy élethelyzet van, hogy alászaladnak a lengőtehernek.

A Rangadó.hu megkereste a Lombard Pápa vezetőedzőjét, Tóth Bálintot is, aki nem érti annak a Szalainak a kifakadását, aki már tíz éve nem is hazánkban futballozik, ezért az ítélőképessége csak felületes.

– Úgy gondolom, elég hangzatosra sikeredett Szalai nyilatkozata, de nem tudom, hogy milyen fülekre talál – mondta Tóth Bálint. – Úgy tudom, tizenöt-tizenhat évesen ment ki Németországba, úgyhogy szerintem elég felületes az áttekintőképessége, mert nyolc-tíz év viszonylatában így fogalmazni egy kicsikét durva. Úgy érzem, a mondandójának ezen része nem teljesen talált, mert megint odajutottunk, hogy kibe a legkönnyebb belerúgni? A szakmába…

Lipcseit nem érdekli

Természetesen megkerestük Egervári Sándort is, aki szövetségi kapitányként három évig együtt dolgozott Szalai Ádámmal. Az edző rendkívül készséges volt, de azt kérte, egyelőre tekintsünk el a nyilatkozatától, mert készül egy válaszra a Szalai-beszéddel kapcsolatban, amit néhány nap múlva közzétesz. Az MLSZ-edzőképzés korábbi vezetője, Mezey György véleményére is kíváncsiak lettünk volna, de sajnos elérhetetlennek bizonyult, a Ferencváros egykori játékosa pedig csak annyit mondott a telefonba, hogy őt nem érdekli a válogatott. Furcsa válasz ahhoz képest, hogy 58 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik