Hírek

A nap híre: Szalai kifakadása

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a hétfői nap híre, miszerint Szalai Ádám, a magyar válogatott csatára kifakadt labdarúgásunk jelenlegi állapotai miatt:

Semmi bajom nincs Szalai Ádámmal, és azzal sem, hogy ő most úgy érezte, megmondja a frankót. Sok igazság volt a mondandójában. Emlékszem, amikor annak idején eltanácsolták Újpestről, mert nem tartották tehetségesnek. Minden elismerés megilleti, hiszen a saját erejéből kijutott Mainzba, idén nyáron pedig a Schalke csatára lett.

Értem mire gondolt a beszédében. Vannak a magyar keretben olyan játékosok, akik itthon szerepelnek, és hetente ezer néző előtt kénytelenek pályára lépni, a légiósok egy része viszont rendszeresen ötvenezer ember előtt futballozik, de ilyen különbségek mindig lesznek.

Kérdés: ki hülyítette a népet? A játékosok ugyanúgy elmondták a sajtótájékoztatókon, hogy most sikerülhet a kijutás, sőt az MLSZ-elnök is ezt monda, majd visszavonta… Mi is gyakran leírjuk, hogy elég a népbutításból és a hangzatos nyilatkozatokból, mert húsz éve nincs oka és indoka. Most sem fogunk kijutni, és még tíz-tizenkét évig szintén nem.

Nézzük meg a mostani gyerekeket, a hat-tízéveseket. Áramlik a pénz az utánpótlás-programokba, de a szakmát is hozzá kellene tenni, mert jelenleg nem jönnek ki olyan játékosok olyan létszámban, ahogy elvárható lenne.

Újabb kérdés: ki meri vállalni a komoly tisztogatást? Mert nem biztos, hogy csak a kapitánynak kellett volna levonnia a konzekvenciát. Szalai Ádám megmondta a magáét a klubtulajdonosokról is, de nem tudja, miből gazdálkodik egy tulajdonos odakint, és miből gazdálkodik idehaza? Van különbség…

Van a mondandójában, ami tetszik, és van olyan, amire mindenki felkaphatta a fejét. Szerinte nincsenek játékosaink és klubcsapataink, de mostanság neki sem voltak jó meccsei. Romániában is bizonyíthatott volna… Október 16-án, éppen holnap lesz az egyéves évfordulója, hogy legutóbb gólt lőtt a válogatottban, tehát jó lett volna, ha megemlíti saját magát is. Nagyon jó dolog, hogy rendszeresen játszik, hajt és küzd a Schalke csapatában, de ott húsz kiváló társ veszi körül.

És a válogatottban nem azért volt rossz mostanság, mert a társai nem oda passzolták a labdát, ahova kell, vagy nem úgy mozogtak, ahogy kell. A súrlódások érezhetően voltak, de ő is sértődött volt, amikor nem játszott.

Reméljük, vége a népbutításnak, és reméljük, nem csak a kapitány vonja le a tanulságokat a történtekből. Csank János szerint nem az a legnagyobb probléma manapság idehaza, hogy nyolc-egyre kikaptunk. El kell kezdeni építkezni, de előtt egy tisztogatásnak kell következnie, és szakmaiság kell kerülnie az utánpótlás-képzésbe.

Hol vannak a gyerekek, a tömegesítés? Nincs kiválasztás, nem megfelelő emberek dolgoznak ott, ahol a legfontosabb lenne. Sok jó dolog volt Szalai megszólalásában, és sok olyan is, ami indulatból jött. Az igazság szerintem az, hogy a jelenlegi állapot kialakulásában ugyanúgy benne vannak a játékosok, az edzők és a klubvezetők is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik