Hírek

A nap híre: Csányi beszéde

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a szerdai nap híre, miszerint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen számos fontos bejelentés mellett sok embernek alaposan odamondott:

Csányi Sándor szerdán sajtótájékoztatót tartott, ahol értékelte a kialakult helyzetet. Kijelentette, hogy élvezi Orbán Viktor bizalmát, és elmondta, mi a véleménye politikusokról. A legnagyobb baj, hogy a labdarúgásunk kapcsán megint a politikáról beszélünk. Ez is azt mutatja, ami az elmúlt három évben jellemző volt.

Sokkal jobban tetszik például Bogdán üzenete a Facebookon, amelyben köszönetet mond a kapitánynak. Egy dolgot nem szabad elfelejteni: sikerült a harmadik helyre vezetni a csapatot a selejtezőben, ami az utóbbi tizenöt év legjobb eredménye. Ebbe is bele lehetne kapaszkodni, már azt hiszem, nem ez a lényeg, inkább arról kell beszélni, mitől lesz jobb?

Csányi ebből is hozott példákat. Nem tudja elképzelni, Magyarországon ki az az edző, aki el tudná látni a szövetségi kapitányi feladatokat. Arról is beszélt, hogy 2010-ben, amikor átvették a szövetség irányítását, az edzőképzés a romjaiban hevert, nagyon sok ember kapott licencet. Mostanság is hallani mindenféle licencekről, és meg azok összevonásáról a válogatott játékosok számára, úgyhogy napjainkban is pörögnek szépen… Már száz fölötti pro licences edző van a tizenhat csapatra, ezen kívül pedig ha nincs kétezer ember A-, B- és C-licenccel, akkor egy sem. Ha arról beszél, hogy nem tud most magyar edzőt elképzelni a válogatott élén, akkor mi történt az elmúlt három évben az edzőképzésben? Nem tudom, miért lehetünk ennyire elégedettek a mostani edzőképzéssel, amiről azt mondták, hogy feltörekvő.

Csányi az utánpótlást, és Mészöly Gézát említette, aki biztosan jól dolgozik, és van fantázia abban a korosztályban, de ők még messze vannak a profi szinttől. Tetszett Nyilasi Tibor megnyilvánulása, amelyben kifejtette, hogy a tizenkilenc éves játékosoknak már nem tehetségnek kell lenniük, hanem játszaniuk kell az NB I-ben. Erről van szó! Egy tizenkilenc éves játékost nem tehetségként kell kezelni, mert vagy kész játékos, és szerepelhet az élvonalban, vagy pedig alkalmatlan, és valószínűleg le fog morzsolódni a másodosztályból.

Az sem rossz gondolat, hogy kemény kezű külföldi edző kell, de a szövetségi kapitányoknak általában kevés idejük van a csapattal, tehát nem keménykedni kell, hanem érteni kell a szakmához, ez a legfontosabb. A másik pedig az, hogy ki kell választani a legjobb keretet, és a legnagyobb probléma az, hogy a keret Lothar Matthäus óta néhány nevet leszámítva majdnem egyforma. Minden kapitány csak ugyanabból a húsz-huszonöt futballistából válogathatott.

Csányi úr ne emlegesse ezt a keménykezűt! Joachim Löw keménykezű? Nem. Csak ért a szakmához. Josep Guardiola sem keménykezű, de ismeri a világ labdarúgását. Ezeknek az embereknek nagyon nagy a merítési lehetőségük, ahogyan Louis van Gaal is sokkal több játékosból válogathat. A magyar kapitány abból a tizenhat NB I-es csapatból válogathat, amely ebben a tragikomikus bajnokságban szerepel. Nem tudom, ez változhat-e, mert beletehetnek még százmilliárd forint TAO-s pénzt, de nem biztos, hogy attól jobb lesz.

Nagyon fontos lenne az új kapitány mellé hozni egy utánpótlás szakmai igazgatót, aki hosszú távon megoldja a magyar válogatott problémáit, hogy ne a magyar edzőképzés okos emberei mondják meg, mi a jó utánpótlás-vezetés. A legfontosabb kérdés a merítési lehetőség, hiszen ha Guus Hiddink ideszerződik, akkor megnézi a magyar NB I-es mérkőzéseket, és mit fog tudni csinálni? Hirtelen előtűnik a Bundesligából még hat magyar kezdőjátékos? Nem…

Egy biztos: nem kemény szakember kell ide, hanem hozzáértő, aki a klubcsapataikban fizikálisan felkészített játékosokból ütőképes válogatottat formál, és szerkezetileg megtalálja a legjobb formát, ami a magyar futballra alkalmas, tehát nem öli ki a magyaros virtust, a játékot.

Olvasói sztorik