NB I

Milliókra büntethetik a zöld-fehéreket?

A szövetség mondhatja ki a döntő szót búcsúmeccs-ügyben; sokba kerülhet a hanggránát és a pirotechnika.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Emlékezetes rangadót játszott egymással vasárnap délután a Ferencváros és az Újpest, és ahogy számítani lehetett rá, a hangulat is emlékezetes volt. Mivel hamarosan lebontják az Albert-stadiont, várható volt, hogy a hazai fanatikusok még az eddigieknél is látványosabb elemeket vetnek be. A koreográfia valóban lélegzetelállító volt, ahogyan a pirotechnika alkalmazása is, bár utóbbi nyilván lecsapja a biztosítékot a szövetség fegyelmi bizottságánál. És akkor még nem beszéltünk az újpesti szurkolók székdobálásáról, illetve arról, hogy a szögletrúgáshoz készülődő Kabát Péter közvetlen közelében kétszer is hanggránát landolt.

A Ferencváros többszörös visszaeső, a klubot a szurkolói miatt még az idegenbeli meccsek után is meg szokták büntetni, ezért a mostani eset kapcsán súlyos büntetésre, akár zártkapus meccsre is lehet számítani, és akkor tényleg ez volt az FTC mostani arénájának utolsó mérkőzése a lebontás előtt…

Dinnyés Márton, az MLSZ sajtóosztályának munkatársa a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta: minden mérkőzésen van ellenőr, a jelentéseiknek hétfő délig kell beérkezniük a szövetségbe.

– Ha olyan tétel van benne – és ebben nyilván lesz –, ami fegyelmi vétségre utal, akkor a jelentést bekéri a bizottság, de nem biztos, hogy kedden máris döntést hoz az ügyben, hiszen elképzelhető, hogy például meghallgatást kér. Hogy mi lehet a büntetési tétel, azt nem szeretném előre megmondani – magyarázta Dinnyés Márton. – Az biztos, hogy a hónap végétől életbe lép a nagyobb szigor, az UEFA-minta alapján a háromlépcsős rendszer a mérkőzések megszakítására, felfüggesztésére, illetve beszüntetésére. A vasárnapi mérkőzés is ékes bizonyítéka annak, hogy erre szükség van. Ez nem csak a rasszizmus ellen készült, hanem székdobálás és egyéb rendbontás esetén is alkalmazni kell.

Az MLSZ kommunikációs munkatársa hangsúlyozta, a pirotechnikával szemben erős szurkolói lobbi van, de mivel állami szabályozás van érvényben ezzel kapcsolatban, a szövetség nem tud mit tenni. Hozzátette: a sporttörvény által meghatározottaknál szigorúbban nem büntetik ezek használatát, de annyira muszáj. A pirotechnikai veszélyességéről szólva utalt egy közelmúltbeli hírre, miszerint Brazíliában elhunyt egy 14 éves szurkoló, akit egy világítórakéta halálosan megsebesített, ezért a Libertadores Kupában címvédő Corinthians három hazai csoportmérkőzését is zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani.

Megkerestük a mérkőzés ellenőrét, Csuhay Józsefet, a Videoton legendás UEFA Kupa-ezüstérmes védőjét is, akinek azonban központilag megtiltották, hogy nyilatkozzon.

Az FTC részéről Vámos Zoltán kommunikációs igazgató az MLSZ döntéséig nem kívánta kommentálni témánkat.

– Ez egy kiemelkedően jó hangulatú meccs volt a körítéssel és a játékkal együtt. Nem mondom, hogy a kifogásolt dolgok mindenképpen hozzátartoznak egy mérkőzéshez, de nálunk eddig nem volt téma, hogy milyen büntetés várható – mondta Vámos Zoltán.

A Szurkolói Iroda a közelmúltban éppen a pirotechnikai legalizálása érdekében indított kampányt. A szervezet vezetője, Őri Márk is látta a vasárnapi derbit, és a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, nagyon tetszett neki a hazai szurkolók bemutatója.

– Amíg látvány céljából használják a pirotechnikát, addig nem látok semmi kivetnivalót az alkalmazásában. Vasárnap is látszott, hogy milyen jó hangulatot tud teremteni. A mi beadványunkban a szabályozott pirotechnika szerepel, abban az esetben nem fordulhat elő, hogy az eszköz a pályára kerül – mondta Őri Márk.

További képek a derbiről ide kattintva megtekinthetők!

(a galériában képek szereplő képek forrása: mcsapat.hu, ultrasliberi.hu és Rangadó.hu)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik