NB I

Ezúttal is az utolsó pillanat döntött

Kabát Pétert kétszer is hanggránáttal dobták meg; Csukics 91. percben szerzett bombája döntött!

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 19. forduló
Ferencvárosi TC – Újpest FC 2-1 (1-0)
Albert-stadion, 16 ezer néző. Játékvezető: Solymosi
FTC: Jova – Gyömbér, Besics, Sváb – Jenner, Aborah (Klein, 59.), Csukics (Hakola, 92.), Józsi, Martinus (Leonardo, 78.) – Böde, Somalia. Edző: Ricardo Moniz
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Mihajlovics, Iandoli – Simon K., Balogh B., Kabát, Vasziljevics, Christ – Moraes (Lázár B., 75.). Megbízott edző: Marc Leliévre
Gólszerzők: Somalia (41.), Csukics (91.), illetve Kabát (51.)

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Óriási rendőri készültség mellett, a lelátón fantasztikus hangulatban, a pályán pedig remek iramban kezdődött a derbi. Az elején Csukics, illetve a másik oldalon Kabát Péter veszélyeztetett. A tízedik perc környékén az újpestiek tűntek kezdeményezőbbnek, előbb Kabát, majd Vasziljevics hibázott nagy ziccert, de mindez nem sokat számított, mert a játékvezető mindkét akciót lefújta les miatt. Az elsőt jogosan, a másodikat tévesen.

A Fradi gyorsan válaszolt a helyzetekre: előbb Jenner pontos beívelését fejelték el a középen felugró Böde Dániel elől, majd a 13. percben egy szöglettel felérő szabadrúgás után Balajcza Szabolcs rettenetesen alászaladt a labdának, Csukics zavartalanul fejelhetett a kaputól mindössze egy méterre, de óriásit hibázott. A továbbiakban is védekezni kényszerültek a vendégek, mert az FTC nem adta fel az offenzívát, de amint egy pillanatra kiszabadultak a szorításból az újpestiek, rögtön rohamra indultak. A 24. percben Jova Leventének kellett önfeláldozó mentéssel tisztáznia Kabát elől, de két perccel később már Balajczának kellett megküzdenie Jenner lövésével.

A 29. percben Böde Dániel robogott a kapu felé, hiába kísérték hárman, nem tudták elválasztani a labdáról, de végül néhány centivel a kapu mellé lőtt. A 36. percben Jenner tökéletes passzt kapott, kicselezte Balajczát, majd az üres kapu felé lőtt, de Szélesi Zoltán a földön csúszva, fejjel felszabadított! A látogatók ebben az időszakban már csak rögzített szituáció után tudtak némi veszélyt okozni ellenfelük kapuja környékén. A hazaiak tudatosan próbálkoztak távolról, és az átlövések kisvártatva eredményre vezettek. Jenner bombája még fölé ment, de a 41. percben Somalia 18 méterről, elemi erővel, hajszálpontosan küldte a hálóba a labdát. A vetődő kapusnak esélyes sem volt (1-0). Minden igényt kielégítő első félidő volt!

A szünet után néhány perc kényszerű várakozás következett, mert a hazai szurkolók szerte a stadionban görögtüzeket, fáklyákat gyújtottak, s emiatt óriási füst lepte el a pályát. Az újrakezdést követően ismét a Fradi akarata érvényesült, de ezúttal nem volt olyan nyomasztó fölényben a házigazda, mint az első felvonás második felében. Kabát a 47. percben Gyömbér Gábort, három perccel később pedig Böde Dánielt könyökölte le, mindkét áldozatnak vérzett a feje, de az újpesti támadó csak az első eset után kapott sárga lapot. Könnyen a kiállítás sorsára juthatott volna… De ha már megúszta, akkor az 51. percben egyenlített: Moraes passzával Iandoli sprintelt a baloldalon, Somália mellett. Beadását a hosszú saroknál a bevetődő Kabát a hálóba továbbította (1-1)! A góltól feltámadt, megtáltosodott az Újpest: az 56. percben Kabát ívelt a tizenegyes-pontra egy szabadrúgást, Vasziljevics fejelt a bal alsó sarok felé, de Jova Levente egy hatalmas vetődéssel védett.

A ferencvárosi szögletek elvégzését az újpesti szurkolók a vendégszektor feltépett székeinek bedobálásával nehezítették, de amikor beívelték a labdát, Balajcza ismét borzasztóan aláfutott, de Gyömbér fél méterről a lécre fejelt! A folytatásban szépen, lassan, szinte észrevétlenül átvette az irányítást az Újpest, de a vendégek kósza próbálkozásai kevés veszélyt jelentettek. A Ferencváros támadójátékában ekkor kevés volt az elképzelés, ezért Moniz pályára küldte a klub legdrágább játékosát, a harmincadik születésnapját szombaton ünneplő brazil-holland Leonardót.

A 80. percben Csukics bombázott arasznyival a kapufa mellé. A 82. percben Kabát Péter szeretett volna elvégezni egy szögletet, de a szurkolók közül valaki megdobta egy hanggránáttal. Ez a jelenet kisvártatva megismétlődött, de a játékvezetőt tétlenül nézte. Leonardo megszerezte a labdát Kabáttól, átnyargalt az egész pályán, majd a tizenhatos vonaláról a felső léc fölé lőtt. Ahogy az őszi derbi, úgy a mostani meccs is az utolsó pillanatban dőlt el: Iandoli rossz helyre fejelte ki a labdát saját tizenhatosán belül, Csukics pedig elemi erővel bombázott az újpesti kapuba!

Egy emlékezetes meccs stílusos befejezése volt, bár a döntetlen igazságosabb lett volna!

– Nagy futballesemény volt, annak minden kellékével: telt házzal, pirotechnikával, rendőri felvonulással. Nagyon élvezetes volt a hangulat, nagyon jó mérkőzés volt – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Őze Tibor, a Kaposvár, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Honvéd egykori edzője, aki a helyszínen nézte végig a derbit. – A Ferencváros az utóbbi időben jobban nézett ki, mint az Újpest, de ezúttal a vártnál nehezebben, ám megérdemelten nyert. Hogy ilyen nehezen jött össze a hazaiaknak a győzelem, annak több oka van. Egyrészt ez egy vérbeli rangadó volt, de az Újpest mentálisan nagyobb mértékben helyre állt, mint vártam. Másrészt a Fradi a második félidőben kicsit tompábban játszott, talán a hosszabbításos pápai Ligakupa-meccs miatt is.

Két játékrendszer találkozott a pályán: az újpestiek a 4-4-2-t, a hazaiak pedig az utóbbi időben megszokott, tradicionális holland 4-3-3-t alkalmazták.

– Meglepetéssel is szolgált Ricardo Moniz, hiszen Somalia volt az FTC jobb hátvédje. A védekezés megoldott volt, de néha elfeledkezett a posztcseréről, és egy hatalmas góllal vezetést szerzett csapatának – magyarázta az MLSZ Grassroots-menedzsere. – Az Újpest megpróbált lendületesen támadni az első tíz percben, de szinte az egész első félidőben az FTC uralta a játékot. Azért nem lőttek több gólt, mert kicsit mintha lebecsülték volna a vendégeket, és egyéni hibák, meggondolatlanul ellőtték labdát is akadályozták az eredményességet. Aborah és Martinus nagyon gyenge teljesítményt nyújtott.

Kabát Péter váratlan egyenlítése után a Fradi játékából hiányzott a kreativitás, és úgy nézett ki, hogy megbosszulja magát a túlzott lazaság, de Csukics újabb átlövésével az utolsó pillanatban a maguk javára tudták eldönteni a találkozót.

– Ha tényleg ez volt a stadion búcsúmeccse, akkor méltó volt, a rangadó minden kelléke, és játék miatt is. Ha lesz még búcsúmeccs, akkor a rangadóhoz volt méltó – folytatta Őze Tibor. – A Fradi azért dobogóesélyes, mert visszafogottabb játékkal is tud nyerni, lásd a mostani második félidőt. Az Újpest óriási lelkierőről tett tanúbizonyságot, mert talpra állt a súlyos vereség után. Egyértelmű, hogy a jobb csapat nyert, de ha a Ferencváros el akarja érni a céljait, akkor az olyan üresjáratokat, amelyeket a második félidőben láthattunk, ki kell iktatniuk. Ami az egyéni teljesítményeket illeti: amikor Jenner a félpályánál passzolgatott, akkor az ellenfelet heccelte, aztán egy szöglet előtt az újpesti tábornak integetett. Ezeken meglepődtem, mert nálunk fejlettebb futballkultúrából érkező játékosról van szó. Meglepő volt Aborah rossz játéka és rossz felfogása is, jogos volt a cserélje, ahogy csapata győzelme is. Ha van forduló gólja, akkor van forduló megmozdulása is, ami nálam Szélesi Zoltán fejjel történő mentése volt az első félidőben.

Olvasói sztorik