NB I

Tájékoztató a tavaszi szezonra

„Csak úgy lesztek erősek, ha megvéditek egymást” – a Szurkolói Iroda közleménye.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Példátlanul nehéz időszakot él át a magyar szurkolói társadalom. Gyakorlatilag több oldalról éri támadás, s ezek nem kímélik a Magyar Labdarúgó Szövetség legfelsőbb vezetőinek azon döntéseit sem, amelyek méltányosak a szurkolókkal.

Pillanatnyilag úgy tűnik, zártkapus lesz a március 22-i Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőmérkőzés, annak ellenére, hogy az MLSZ minden számára megengedett fórumon jogorvoslatot nyújtott be. A példátlanul súlyos és aránytalan büntetés mögött a politikai erők csatája dúl. Tévesnek tartjuk Magyarországon azt a nézetet, hogy a „futballhuligánok randalíroznak a stadionokban, no meg a csürhe”, sokkal inkább a politika tekinti a saját játszóterének a lelátót, s ki-ki ízlése szerint igyekszik tőkét kovácsolni belőle.

Ebből következik, hogy a biztonsági szabályozás átesik a ló túlsó oldalára, amikor már minden politikai hátteret sejtető véleménynyilvánításnak is gátat szab. Hiszen egy-egy alkalomhoz illő magyar nagyjainktól származó idézetnek igenis van helye a lelátón.

Amit minden szurkolónak tudnia kell

Megkezdődött az új biztonsági rendszer telepítése a stadionokba, a diósgyőri és újpesti szurkolók (minkét tábor képviselteti magát a Szurkolói Irodában) arra a döntésre jutottak, hogy felfüggesztik a lelátón szurkolói tevékenységüket.

Az új beléptető rendszerről: a törvény kötelező módon írja elő a telepítését, módosítása érdekében a Szurkolói Iroda járt a parlamenti pártoknál – eredménytelenül.

A törvény viszont csak a névre szóló jegy és bérlet vásárlását írja elő. A névre szóló jegy mögött nincs adatgyűjtés, adatbázis létrehozása, mert 72 óra múlva meg kell semmisíteni az adatokat. A bérletnél viszont van, mivel az érvényesség időtartama alatt őrzik az adatokat.

A szurkolói kártyát nem lehet rákényszeríteni a szurkolókra, ezt a törvény nem írja elő. A kedvezményes klubkártyánál is csak azokat az adatokat lehet kérni (név, anyja neve, születési hely, idő), amit a törvény ír elő. Ez önkéntes alapon működik. Az arckép különleges személyes adat, ennek őrzéséhez nem vagytok kötelesek hozzájárulni. Erről van ombudsmani állásfoglalásunk is.

A szabad véleménynyilvánításról

Az Alapvető Jogok Biztosa válaszolt arra a kifogásra, amely szerint a Biztonsági Szabályzat korlátozza a szurkolók szabad véleménynyilvánítását. Megítélése szerint a szabályzat alkotmányosan, a szükségesség és arányosság szempontjainak megfelelően korlátoz. Véleménye szerint a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya nem terjed ki a sportrendezvényekre, s ezek a rendezvények erősebb korlátozás alá esnek.

Tehát súlyos szankciót von maga után minden olyan megnyilvánulás, amelyet a FIFA, UEFA és ebből következően az MLSZ biztonsági szabályzata tilt.

Nemzetközi szervezetek

A nemzetközi szervezetek a magyar NB I-es mérkőzésekre megfigyelőket küldenek, s az esetleges rasszista, gyűlöletre uszító, másokban félelmet keltő, vagy megbotránkoztató magatartás esetén a fegyelmi jogkört magukhoz vonják, s a magyar labdarúgást szankcionálják. Feltehetően jelezni fogják, ha az ellenfél táborát cigányozó, zsidózó, nemi identitásukat megkérdőjelező rigmussal verbális támadás éri.

Nemzeti jelképeink

A Szurkolói Iroda egyeztetett a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, így szabad a stadionokba bevinni: nemzeti zászlónkat, a magyar címert, az Árpádsávos zászlót, a nemzeti összetartozást szimbolizáló Nagy-Magyarország térképet, székely zászlót.

Amíg ezen jelképekhez nem társítanak negatív többletjelentést (például karlendítés az Árpádsávos zászló előtt, fegyverek a Nagy-Magyarország térképen), addig ezen jelképek szabadon használhatóak lesznek.

Amennyiben a fentiekkel ellentétes intézkedést tapasztalnak a szurkolók, úgy azt megfelelően dokumentálva, kérjük, küldjék el a Szurkolói Irodának (mlsz.szurkoloibizottsag@hotmail.com), hogy jogorvoslatért a megfelelő fórumhoz fordulhassunk.

Jegyárak 2013-ban

A Szurkolói Iroda által kiharcolt maximált jegyár 2013-ban is érvényes, és ezzel a mostani szezonban is sok tízmillió forintot takarítanak meg a szurkolók. Például a várhatóan teltházas Ferencváros–Újpest derbin is súlyos milliókban mérhető az összes megtakarítás a szurkolóknak, mindkét oldalról, mert a Ferencváros hazai oldalának árait is a vendégjegyekhez igazították, így mindkét klub hűséges szurkolói 1400 forintért tekinthetik meg a mérkőzést, az előtte általánosan alkalmazott 2500-3000 forint helyett!

Szurkolói Iroda