NB I

Már most szigorodnak a szankciók

Az MLSZ határozott fellépést hirdet a sportszerűség védelmében: megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés!

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a jövőben szigorúbban ítéli meg a nézőtéri sportszerűtlenségeket. A szervezet elnöksége eltökélte: véget vet a futballpályákon időről-időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásoknak. Ezért az OTP Bank Liga mérkőzésein az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát vezeti be. Az alkalmazás március 31-én indul, addig a szövetség eljuttatja a klubok számára a pontos és részletes intézkedési tervet – áll az MLSZ honlapján.

A szövetség a gyűlöletet, a verbális erőszakot, a gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát akarja száműzni a stadionokból a sportszerűség jegyében.

Egyre hangosabb az a vélemény, hogy sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám. Az MLSZ eltökélt abban, hogy – a klubokkal közösen – olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását.

A szövetség a március 31-ig tartó türelmi időszakot követően a hazai mérkőzéseken bevezeti az UEFA által is alkalmazott három lépcsős modellt. Áprilistól kezdődően amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot.

A beszüntetett mérkőzések ügyében a fegyelmi bizottság hoz döntést, a kiszabható szankciók súlyos esetben – különösen tömeges és ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulások esetén – a mérkőzés 3-0-s elveszítéséig vagy akár pontlevonásig terjedhetnek. A kluboknak ezért alapvető érdekük, hogy egyértelművé tegyék szurkolóik számára: drukkolással segítik, ám a sportszerűtlen magatartással veszélyeztetik saját csapatukat.

A fegyelmi bizottság már a türelmi időszak lejárta előtt is szigorúbban ítéli meg a nézőtéri sportszerűtlenségeket, a futballpályákon nem tolerálható szurkolói magatartás esetén az érintett klubok az eddigieknél lényegesen súlyosabb szankciókra számíthatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik