NB I

Lemondhat a címvédésről a DVSC

A Győri ETO hazai pályán 2-0-ra megnyerte a Debrecen elleni rangadót az OTP Bank Liga 16. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 16. forduló
Győri ETO FC – Debreceni VSC-TEVA 2-0 (0-0)
Győr, 6000 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Győr: Sztevanovics – Svec, Lipták, Takács Á., Völgyi – Trajkovics (Kronaveter, 61.), Kamber, Pátkai – Koltai, Strestík (Dudás, 68.), Varga R. (Pilibaitis, 83.). Edző: Pintér Attila
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Mészáros N., Simac, Korhut – Dombi (Selim Bouadla, 66.), Varga J., Czvitkovics, Szakály P., Bódi (Szécsi, 80.) – Coulibaly. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Varga R. (46.), Dudás (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ahogy sejteni lehetett, a listavezető hazai csapat támadásai domináltak a meccs elején, egy-két kisebb helyzet is kialakult a debreceni kapu előtt, de elég hamar visszavett a lendületből az ETO. Talán a tét nagysága nyomta rá a bélyegét a két együttes produkciójára, mindenesetre tény, hogy leginkább unalmas passzolgatás zajlott a mezőnyben. A 22. percben Varga Roland a tizenhatos vonalán akkora luftot rúgott, hogy talán még most is keresik a lábát a pecások a Rába vizében… Ez a jelenet jól jellemezte a meccs színvonalát. A folytatásban ismét ellenfele fölé kerekedett az őszi bajnok kisalföldi együttes, és újra rohamozni kezdett, de ezúttal sem járt sikerrel. Több szöglete volt a Debrecennek, gólveszély azonban ezekből sem alakult ki. Az első félidő úgy ért véget, mintha el sem kezdődött volna.

A szünet után egy karikacsapásra megváltozott minden, Pátkai Máté beadását követően Strestík csúsztatta meg a labdát, amely Varga Roland elé került, s mivel senki nem őrizte, akadálytalanul lőhetett a hálóba (0-1). Az 59. percben Coulibaly kapott remek labdát a kapuval szemben, senkitől sem zavartatva, ám addig pepecselt, ameddig hatástalanították, mint a ketyegő időzített bombát. A 79. percben Bódi Ádám ígéretes helyzetben Sztevanovics kapusba lőtt, majd Coulibaly öt méterről a kapu fölé bombázott. A győriek nem vonultak vissza, ők is próbálkoztak a másik oldalon, de a hajrában egyik csapaton sem lehetett érezni az átütőerőt. A 88. percben a fiatal cserejátékos, Szécsi Márk hajszálpontos beadását Simac és Korhut Mihály is befejelhette volna, de Koltai Tamás nagy bravúrral tisztázott közülük.

Az izgalmaknak Dudás Ádám vetett véget, aki a 92. percben Simac hibáját kihasználva megszerezte a győriek második gólját (2-0). A játék és a színvonal nem mindig volt méltó a csúcsrangadóhoz, de ez a győztes hazaiakat aligha érdekli. A Debrecen nem hullámvölgyben vagy gödörben, hanem immár óriási válságban vannak, hiszen ötödik bajnoki meccsüket vesztették el zsinórban, és ez már a hetedik kudarcuk volt a mostani bajnokság során. Ebből címvédés már biztosan nem lesz, de lassacskán az európai kupaszereplés lehetősége is veszélybe kerül.

– Az eredmény önmagáért beszél: győri siker, céltudatos játék után. Ha a Debrecen vállalja a bátrabb játékot, döntetlent érhetett volna el, de tudjuk, milyen sorozatban van – kezdte elemzését a Rangadó.hu szakértője, Hajszán Gyula, a győri klub és a válogatott egykori legendás játékosa. – Az ETO hozta a támadójáték nélküli futballját, a szokásos Pintér-taktikát: mindkét félidő első felét megnyomták, hátha sikerül gólt lőniük. Verebes mester nagyon jót mondott a szünetben azzal, hogy hiányzott mindkét csapatból a kreativitás. Amikor Dudás Ádám a pályára került, meg lehet nézni, milyenek voltak a támadások és milyen volt a kreativitás, sőt a végén gólt is lőtt. Az elején láttam két-három olyan győri támadást, hogy azt hittem, rossz meccset nézek, biztosan rossz csatornára kapcsoltam. Ezek közül két kontra, egy pedig felépített, begyakorolt pontrúgás volt. De mivel nem sikerült gólt lőniük, leült a játék, hiszen visszaálltak biztonsági taktikára. Látszott, hogy nem akarnak kikapni, ami az edző és a csapat szempontjából érthető, de azért vannak csak ötezren a meccseken, és nem tizenötezren, mert ezt a támadójáték nélküli futballt nehéz eladni. Ha Koltainak vagy Vargának megy, és valamelyikük el tudja dönteni a meccset, akkor nyer a Győr, ha nem, akkor vége… De két emberrel nem lehet támadójátékot építeni! A második félidőben elkezdtek futballozni a vendégek, mert az első felvonásban több játékosukon is azt lehetett látni, hogy csak elvan a pályán, nem nagyon érdekli a dolog. A cserék színt vittek a játékba, megvoltak a helyzeteik, de lecsúsztak az utolsó passzokról. Egy ilyen gödörben lévő csapat általában így szokta elbukni a meccseket.

Olvasói sztorik